Skip to content

Waarom gamers enthousiast zijn over de herstart van Indiana Jones

12 de augustus de 2021
GettyImages 607390548 ed1c2b00a2d4423d87c4c73d93f3ce2e

Belangrijkste leerpunten

  • Bethesda Softworks maakt een grote plons om 2021 te beginnen met ieders favoriete avonturier.
  • Gamers vertrouwen erop dat Bethesda de juiste plek is voor Indiana Jones.
  • De nieuwe game heeft veel waar te maken.

Indiana Jones’ terugkeer naar gamen is niet alleen voor nostalgische fans; met ontwikkelaars die weten wat ze doen, kan de nieuwe game een heleboel nieuwe fans naar de franchise brengen. Bethesda Softworks kondigde vorige week aan dat er een nieuw origineel verhaal met de fictieve archeoloog en beroemde ontdekkingsreiziger, Indiana Jones, in de maak is. Het is nieuws dat voor velen als een verrassing kwam en fans laat hopen dat de studio hen heeft gebracht Wolfenstein en neerslag zal het perfecte huis zijn voor Indy.

Hoewel details over de game schaars zijn, verwachten oude gamers dat het dezelfde hoogwaardige en uitgebreide open wereld zal hebben waar Bethesda bekend om staat. Alleen speel je deze keer met een zweep en een fedora. “Toen ik de aankondiging zag, verscheen er een kleine glimlach op mijn gezicht”, zei Jeff Brady, oprichter van gaming-nieuwssite Set Ready Game, in een e-mail aan reddingsdraad. “Het was een van die momenten waarop je niet echt wist dat je iets wilde totdat je het echt hoorde. Bethesda heeft een aantal van mijn favoriete open-wereldgames aller tijden gemaakt, en om te horen dat ze een reeks games gaan maken op films waarmee ik ben opgegroeid was een zeer aangename verrassing.”

Indiana Jones, Bethesda-stijl

Sommige franchises van Bethesda in de loop der jaren hebben inbegrepen The Elder Scrolls, Fallout, DOOM, Quake, Wolfenstein en Dishonored. En binnenkort kun je toevoegen Indiana Jones naar de lijst. “Bethesda zal onvermijdelijk zijn eigen creatieve stempel op de franchise drukken.” “Het zal interessant zijn om te zien hoe ze de game onderscheiden van andere actie-avonturentitels zoals niet in kaart gebracht, omdat ze zeer vergelijkbare thema’s delen,” zei Brady. “Ik denk dat iedereen enthousiast zou moeten zijn … Bethesda heeft in wezen het genre van open-wereld-RPG gedefinieerd met de neerslag serie en natuurlijk The Elder Scrolls V: Skyrim, voortdurend aangeduid als de beste RPG aller tijden.” Brady wist niet zeker of Bethesda zou vasthouden aan hun RPG-formule of zou duiken in een meer lineair verhaalvertellingsavontuur, maar was opgewonden om het hoe dan ook te zien. “Indiana Jones, Leuk vinden Star Wars, is een van die franchises die diepgeworteld is in de harten van veel mensen, waardoor ze een beetje tijdloos zijn”, zei Brady. MachineGames, een zusterstudio van Bethesda, zal de game ontwikkelen en na het succes van Wolfenstein, een first-person schietspel dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, zou het de perfecte plek kunnen zijn voor het nieuwe Indiana Jones-verhaal. De nieuwe game vertelt een volledig origineel op zichzelf staand verhaal dat zich afspeelt op het hoogtepunt van de carrière van de beroemde avonturier, meldt Lucas Film Games.

Na het succes van de niet in kaart gebracht serie, ontwikkeld door Naughty Dog en geproduceerd door Sony voor PlayStation, Indiana Jones heeft misschien al een hongerige fanbase voor avonturengames.

niet in kaart gebracht volgt schattenjager Nathan Drake door vier games, waarvan er één werd uitgeroepen tot een van de beste 10 games van het decennium. “Het zal interessant zijn om te zien hoe ze de game onderscheiden van andere actie-avonturentitels zoals niet in kaart gebracht, omdat ze zeer vergelijkbare thema’s delen”, gaf Brady toe.

niet in kaart gebracht, integendeel tot Indiana Jones, begon als een videogame en zal na de succesvolle run naar de bioscopen gaan. Indiana Jones, aan de andere kant, werd voor het eerst gezien in de film Raiders van de verloren ark in 1982, voordat hij zijn videogamedebuut maakte. Jones keert terug naar theaters na een lange onderbreking in Indiana Jones 5, die naar verwachting in 2022 wordt uitgebracht.

Hoge verwachtingen voor Indy

Robert Bird, professor aan de Universiteit van Connecticut, is een levenslange gamer en verwacht altijd een sterke verhaallijn en goede graphics van Bethesda. “Bethesda Games staat bekend om hun kwaliteitsproducten, games zoals neerslag laten zien wat ze kunnen produceren. Bethesda staat helaas ook bekend om het publiceren van games die in de dagen en weken daarna gepatcht moeten worden”, zei hij in een e-mail aan reddingsdraad. Ondanks enkele zorgen over bugs en andere problemen wanneer de game voor het eerst wordt uitgebracht, denkt Bird Indiana Jones heeft een geweldig nieuw thuis gevonden. “De Indiana Jones-franchise biedt een levendige en opwindende wereld met volop mogelijkheden voor nieuwe verhalen”, legt hij uit. “Dit is het soort omgeving waarin Bethesda gedijt.” Er wordt getheoretiseerd dat de game zich in de jaren dertig zal afspelen, vanwege aanwijzingen in de trailer. En fans hebben overuren gemaakt om meer mogelijke details over de game te ontcijferen. Freelance journalist Jordan Oloman schreef op Twitter dat het lijkt op de Indiana Jones project speelt zich af in Vaticaanstad in oktober 1937, althans voor een deel ervan.

Indiana Jones betrad de videogamewereld in 1982 met de Atari-game Raiders van de verloren ark, lang voor Xboxen of PlayStations. Maar gamers konden niet als Indiana Jones op de computer spelen totdat Indiana Jones en de wraak van de ouden kwam uit in 1987. In totaal zijn er sinds 1982 meer dan 20 Indiana Jones-spellen uitgebracht, meest recentelijk, LEGO Indiana Jones 2: Het avontuur gaat verder, in 2009. Beschouwd als een klassieker onder de point-and-click-avonturengames van de jaren ’90, Indiana Jones en het lot van Atlantis staat bovenaan de meeste lijsten voor de beste Indiana Jones-game ooit. Adventure Gamers noemde het de 11e beste avonturengame aller tijden. Waar de nieuwe game zal passen bij deze all-time klassieker valt nog te bezien. “Wat Bethesda maakt, voldoet niet noodzakelijkerwijs aan de eisen van een franchisepurist,” voegde Bird eraan toe. “Bethesda zal onvermijdelijk zijn eigen creatieve stempel op de franchise drukken. We kunnen er echter redelijk zeker van zijn dat wat Bethesda ook produceert, een game van hoge kwaliteit zal zijn voor een massamarkt.”