Skip to content

Waarom het audio-only formaat van Clubhouse zo populair is

23 de juni de 2021
GettyImages 643644552 432a4f6313a6404290f35eecf5d74a87

Belangrijkste leerpunten

Clubhouse, een sociale app met alleen audio, neemt een vlucht vanwege een verlangen om contact te maken met anderen, zeggen experts. Met de app voor alleen iPhone kun je gesprekken starten of beluisteren over onderwerpen variërend van sport tot technologie. Clubhouse blijkt een populaire plek om te netwerken en biedt vaak chats met beroemdheden.

De online audio-app Clubhouse wordt een sociale sensatie doordat mensen meer thuis zijn, zeggen waarnemers. Clubhouse, waar vreemden kunnen chatten via audio in plaats van video of tekst, heeft naar verluidt 8 miljoen iOS App Store-downloads overtroffen. De sociale app die alleen op uitnodiging is, host vaak beroemdheden die contact hebben met gewone mensen. “Clubhouse is de perfecte sociale app voor de tijd waarin we momenteel leven”, zei Amit Wadehra, senior vice president of digital bij communicatieadviesbureau Ketchum, in een e-mailinterview. “Als velen van ons elke dag vanuit huis werken en constant naar onze schermen kijken, is Clubhouse de manier waarop we kunnen communiceren vanuit een alleen audioperspectief.” Gemak is essentieel, voegde Wadehra eraan toe: “We kunnen een kamer binnengaan terwijl we de was opvouwen of het avondeten koken, wat de app erg aantrekkelijk maakt omdat het heel gemakkelijk is om betrokken te zijn terwijl we nog steeds multitasken.”

Geen video toegestaan

Met de app voor alleen iPhone kun je gesprekken starten of beluisteren over onderwerpen variërend van sport tot technologie. Er zijn geen sms-berichten, foto’s of video’s toegestaan. Het enige dat u ziet, zijn de profielfoto’s of bios van gebruikers wanneer u hun stemmen hoort. Clubhouse is enorm in populariteit gestegen sinds de release vorig jaar. Adam James, een jazzzanger uit Los Angeles, gebruikt Clubhouse sinds twee maanden. Hij zei in een e-mailinterview dat “het absoluut een geheel nieuwe en krachtig inspirerende collectieve ervaring is.” Alleen audio zijn maakt deel uit van zijn aantrekkingskracht. “Dit maakt gesprekken intiemer,” zei James. “Het spreekt tot de verbeelding omdat mensen zichzelf niet ‘presenteren’ voor de camera, zoals in andere apps.”

Portret van vrouw op mobiele telefoon die belangrijk document leest

Chatten zonder video spreekt veel mensen aan die door de lockdowns niet langer de behoefte voelen om hun pyjama uit te trekken. “Er zijn mensen die cameraschuw zijn en liever geen gebruik maken van live video of online vergaderingen waarbij je voor de camera moet staan”, zei publiciste Jane Tabachnick in een e-mailinterview. “Er is ook veel ‘Zoom Fatigue’, dat komt mede door het moeten deelnemen aan meerdere vergaderingen of evenementen waarbij je achter je computer zit.”

Clubhuis blijkt een populaire plek om te netwerken, zei social media-expert Erin Corn in een e-mailinterview. “Traditioneel zouden mensen moeten betalen om conferenties met hoge tickets bij te wonen om toegang te krijgen tot veel van de sprekers die deelnemen aan Clubhouse, en zelfs dan waren de gesprekken gescript en zeer samengesteld,” zei ze. “Op Clubhouse zijn de gesprekken organisch en iedereen met een Clubhouse-account heeft toegang tot gesprekken en de mogelijkheid om bij te dragen.” “Clubhouse is de perfecte sociale app voor de tijd waarin we nu leven.” Digitale marketingexpert Jeremy Knauff zei in een e-mailinterview dat de app vooral populair is bij ondernemers. “Met Clubhouse heeft een kersverse ondernemer de mogelijkheid om rechtstreeks met reuzen te spreken… maar ook met prospects, mensen in de media en zelfs potentiële partners – van over de hele wereld”, voegde hij eraan toe.

Alternatieven als je niet in de club bent

Voor degenen die nog niet zijn uitgenodigd in Clubhouse, zijn er alternatieven. Twitter-ruimten, is bijvoorbeeld vergelijkbaar met Clubhouse, hoewel er slechts 10 mensen tegelijk kunnen spreken, terwijl Clubhouse geen beperkingen heeft.

“Omdat Twitter Spaces is gebouwd op een bestaand populair platform, een platform dat beschikbaar is voor zowel iOS- als Android-gebruikers, is het toegankelijker”, aldus Tabachnick. “Het biedt ook meer interactiemogelijkheden met emoji’s en kruisgesprekken tussen de audio- en tekstfuncties.” Er is ook Discord, waarmee gebruikers afzonderlijke “kanalen” kunnen maken, vergelijkbaar met Clubhouse-kamers, die deelnemen aan spraak of tekst. Maar Knauff gelooft dat er geen echte concurrenten zijn voor Clubhouse. “Mensen zijn speciaal op Clubhouse omdat het een andere omgeving is, niet alleen vanwege de functionaliteit,” zei hij. “Deze app is waar de aandacht zou moeten zijn omdat hij de gebruikersbasis en het momentum heeft.”