Skip to content

Waarom het delen van uw locatie op sociale media een slechte zaak is

4 de augustus de 2021
Location rrocio Getty 56a6a5b23df78cf7728f9365

We beschouwen onze huidige locatie niet vaak als gevoelige informatie, maar dat is het wel. Gewapend met de kennis van waar u zich op een bepaald moment bevindt, zouden mensen met kwade bedoelingen die informatie in uw nadeel kunnen gebruiken. Sociale media hebben ons allemaal letterlijk in de publieke belangstelling geplaatst. Elke keer dat u een foto of statusupdate op Facebook plaatst, een tweet plaatst, incheckt bij een locatie, enz., zou u uw locatie kunnen delen met mogelijk een enorm publiek. Dit is waarom dat niet altijd goed is.

Waar je bent en waar je niet bent

Niet alleen vertelt uw statusupdate op sociale media of locatie-incheckinformatie iemand waar u zich momenteel bevindt, maar het vertelt hen ook waar u niet bent. Deze informatie kan net zo gevaarlijk zijn in de handen van criminelen, vooral wanneer u voldoende gegevens plaatst om patronen in uw dagelijkse of wekelijkse routines te identificeren. Stel je voor: je geniet van de eerste vakantie die je in jaren hebt gehad, duizenden kilometers verderop in de Bahama’s, en je wilt opscheppen over een luxe parapludrankje dat je net hebt besteld. Dus je plaatst er een foto van op Facebook, Instagram of een andere site. Je vrienden komen binnen met opmerkingen. Maar je hebt de wereld ook net verteld dat je duizenden kilometers en tientallen uren van huis bent. Nu hoeft een dief alleen maar een verhuiswagen te huren en alles uit je huis te halen wat hij wil. Bescherm uzelf door te leren wat u tijdens uw vakantie niet op sociale media mag plaatsen en hoe criminelen uw huis kunnen doorzoeken met Google Maps voor details over hoe boeven weten welk hek op slot is voordat ze ooit een voet op uw eigendom zetten.

Je schat geotaggen

Wanneer je een foto maakt met je smartphone, leg je waarschijnlijk ook de exacte GPS-locatie vast van wat je ook fotografeert. Dit proces wordt geotagging genoemd en het is de favoriete tool van een dief. Toen je je telefoon voor het eerst instelde, heb je waarschijnlijk ‘ja’ geantwoord toen de camera-app toestemming vroeg om de locatie van de foto’s die je maakt vast te leggen. De meeste smartphones nemen standaard de locatie van een foto op. Geotagging beperkt uw locatie verder. Terwijl uw statusupdate uw algemene locatie geeft, geeft uw afbeelding met geotags een veel nauwkeurigere locatie. De metadata die bij een foto horen, kunnen met de juiste tools uit de afbeelding worden gehaald. Bescherm uw privacy door geotagging op uw iPad of op uw iPhone of Android-smartphone uit te schakelen.

Patronen van slachtofferschap

Weersta de verleiding om te denken dat een crimineel ergens onmogelijk in jou of je bezittingen geïnteresseerd kan zijn, zelfs als hij of zij per ongeluk op je sociale-mediaprofielen is gestuit. Het echte risico is niet van totale vreemden. Het is van toevallige kennissen of vrienden van vrienden die misschien al weten wie je bent of wat je bezit, maar die je niet goed genoeg kent om je locatie-informatie te vertrouwen. Of van wraakzuchtige ex-partners. Of van rivalen op het werk of in de sportschool. Of de drugsverslaafde oudere broer van je oppas. Of de enge ex-gevangene die drie deuren verderop woont. Als je wordt aangevallen of ingebroken, is de kans groot dat je de persoon kent die het heeft gedaan, ervan uitgaande dat ze gepakt worden.

De privacy van anderen

Zelfs als je je niet echt zorgen maakt over je eigen locatieprivacy, als je andere mensen tagt in je posts op sociale media, worden die mensen nu publiekelijk bekend gemaakt dat ze zich op een specifieke plaats op een specifiek tijdstip bevinden. En nu lopen de mensen die je hebt getagd mogelijk risico. Bovendien weet je misschien niet dat sommige van je vrienden misschien privé secundaire zorgen hebben over hun locatie, bijvoorbeeld omdat ze een jaloerse echtgenoot hebben, een openlijk straatverbod voor iemand, uitdagende voogdij- of pleegoudersituaties, of zelfs een reclasseringsambtenaar met adelaarsogen. Ga er nooit vanuit dat andere mensen het openbaar delen van hun locatie zullen verwelkomen. Daarom is het altijd gepast om toestemming te vragen om je vrienden of familie te taggen voordat je iets over hen post op sociale media.