Skip to content

Waarom het uitschakelen van uw computernetwerk kan bijdragen aan de veiligheid van huis en gezin

2 de juli de 2021
router 99275904 5a8360cb1f4e130037c0aee3

De meeste breedbandinternetverbindingen blijven altijd ingeschakeld, zodat aangesloten apparaten altijd online kunnen zijn. Of deze aanpak een goede zaak is, is echter discutabel en hangt meestal af van uw situatie.

Moet ik mijn router uitschakelen?

Eigenaren van thuisnetwerken laten routers, breedbandmodems en andere apparaten vaak ingeschakeld en werken constant, zelfs als die apparaten niet constant worden gebruikt, omdat het handig is.

Voordelen van het uitschakelen van thuisnetwerken

Hier zijn enkele voordelen van het uitschakelen van de stroom naar uw netwerk en aangesloten apparaten wanneer het netwerk niet nodig is.

Veiligheid

Als u een apparaat uitschakelt wanneer u het niet gebruikt, verbetert u de netwerkbeveiliging. Wanneer netwerkapparaten offline zijn, kunnen hackers en wifi-wardrivers zich niet op die apparaten richten. Andere beveiligingsmaatregelen zoals firewalls helpen en zijn noodzakelijk, maar niet kogelvrij. Als u wifi wilt uitschakelen voor beveiligingsvoordelen of omdat het nooit wordt gebruikt, leest u wanneer en hoe u wifi uitschakelt.

Bespaar op energierekeningen

Door computers, routers en modems uit te schakelen, kunt u geld besparen. In sommige landen zijn de besparingen laag, maar in andere delen van de wereld zijn de energiekosten aanzienlijk.

Overspanningsbeveiliging

Het loskoppelen van netwerkapparaten voorkomt schade door stroompieken. Overspanningsbeveiligers voorkomen ook dit soort schade; Overspanningseenheden (vooral de goedkope) kunnen echter niet altijd beschermen tegen grote stroompieken zoals die van bliksem.

Minder draadloze interferentie

Door draadloze routers uit te schakelen, komt eerder gebruikte frequentieruimte vrij voor andere apparaten die verzwakt of onbruikbaar waren terwijl het boosdoende apparaat actief was.

Ruisonderdrukking

Netwerkapparatuur is stiller omdat luide ingebouwde ventilatoren zijn vervangen door solid-state koelsystemen. Uw zintuigen zijn misschien aangepast aan de relatief lage niveaus van ruis in uw thuisnetwerk, maar u kunt aangenaam verrast zijn door de extra rust van een woning zonder.

Nadelen van het uitschakelen van thuisnetwerken

Hier zijn enkele van de redenen om de stroom ingeschakeld te laten voor een thuisnetwerk.

Hardwarebetrouwbaarheid

Het regelmatig power-cyclen van een computer of een ander netwerkapparaat verkort de levensduur. Diskdrives zijn bijzonder gevoelig voor beschadiging.

Communicatie Betrouwbaarheid

Na uit- en uitschakelen kunnen netwerkverbindingen mogelijk niet opnieuw tot stand worden gebracht. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het volgen van de juiste opstartprocedures. Breedbandmodems moeten bijvoorbeeld over het algemeen eerst worden ingeschakeld en daarna andere apparaten, nadat de modem gereed is.

Gemak

Netwerkapparaten zoals routers en modems kunnen aan plafonds, in kelders of andere moeilijk bereikbare plaatsen worden geïnstalleerd. Schakel deze apparaten uit volgens de door de fabrikant aanbevolen procedure, in plaats van de stekker eruit te trekken. Het uitschakelen van een netwerk kost tijd om het goed te doen en kan in eerste instantie een ongemak lijken.

Toegang op afstand

Als uw netwerk is ingesteld om op afstand toegang te krijgen met een programma voor toegang op afstand, betekent het afsluiten van de apparatuur die die toegang mogelijk maakt dat u niet op afstand kunt inloggen op de computer wanneer u niet thuis bent. Hetzelfde geldt voor het op afstand afdrukken naar een thuisprinter of het bekijken van draadloze camera’s wanneer u weg bent.

Schakel dagenlang uit en bespaar

Thuisnetwerkapparatuur hoeft niet altijd ingeschakeld en verbonden te zijn met internet, tenzij uw persoonlijke gebruik dit vereist. Het is een goed idee om een ​​netwerk uit te schakelen tijdens langere perioden van niet-gebruik. Als u op vakantie gaat of tijdens het weekend doelbewust de stekker uit de elektronica trekt, sluit dan de apparaten af ​​die u niet gebruikt. Alleen al het beveiligingsvoordeel maakt deze aanpak de moeite waard. Omdat computernetwerken in het begin echter moeilijk op te zetten kunnen zijn, willen sommige mensen een netwerk niet verstoren als het eenmaal operationeel is en goed werkt. Idealiter zou je power-cycling apparatuur voor thuisnetwerken niet te vaak moeten doen om beschadiging of verstoring van je installatie te voorkomen. Een of twee keer per week kan prima zijn; een of twee keer per dag is waarschijnlijk te veel.