Skip to content

Waarom India zijn eigen telefoonbesturingssysteem wil maken

29 de juni de 2022
shilajit d c EBDlxDVwYGU unsplash 21aba381a7334454b83c4ab12d361e65

Belangrijkste leerpunten

  • India wil zijn eigen mobiele besturingssysteem van eigen bodem maken.
  • Vertrouwen op technologie van andere landen voor kritieke infrastructuur is een veiligheidsrisico.
  • Een nieuw mobiel besturingssysteem maken is moeilijk; mensen laten overstappen is misschien nog wel moeilijker.

De Indiase regering is van plan een ‘inheems’ besturingssysteem (OS) te creëren dat kan wedijveren met iOS en Android. Momenteel zijn er slechts twee alternatieven voor telefoonbesturingssystemen, die beide worden beheerd door Amerikaanse bedrijven in Californië (iOS en Android).

India wil een derde keuze van eigen bodem, en het is ook van plan om zijn elektronica-industrie te laten groeien van 75 miljard dollar per jaar naar 300 miljard dollar, inclusief in India ontworpen telefoons voor de binnenlandse markt. De Indiase staatssecretaris voor elektronica en IT, Rajeev Chandrasekhar, heeft aangekondigd de zaken door elkaar te willen halen. “Vanwege nationale veiligheidsredenen moeten landen als India bijvoorbeeld een eigen besturingssysteem hebben en veilige chips voor gevoelige toepassingen.

Ik denk dat het een goede zet is dat de Indiase overheid is gaan investeren in software-engineeringindustrieën om op de proppen te komen met een eigen besturingssysteem voor gebruik door overheidsmedewerkers, banken en financiële instellingen, ruimteagentschappen en andere kritieke instanties die kwetsbaar zijn voor door de staat gesponsorde hacking”, vertelde technologieschrijver Victoria Mendoza aan levensdraad via e-mail.

Veiligheid

De Amerikaanse regering heeft soortgelijke zorgen al aangepakt. Onlangs verbood het Chinese technologiebedrijven Huawei en ZTE om netwerkapparatuur te leveren. Deze maatregel is belangrijk voor mobiele 5G-netwerken, die anders zouden draaien op hardware die mogelijk onder controle van de Chinese overheid staat. “Vanwege nationale veiligheidsredenen moeten landen als India bijvoorbeeld een eigen besturingssysteem hebben en veilige chips voor gevoelige applicaties”.

Als je het op die manier bekijkt, is het gemakkelijk in te zien waarom India, en misschien andere landen, liever een in eigen land gebouwd besturingssysteem voor telefoons zouden gebruiken en mogelijk ook de hardware zouden bouwen om het uit te voeren. Apple breidt zijn productie in India al uit en de expertise die daar wordt opgedaan, zou de plannen van India helpen.

Niet zo makkelijk

Op dit moment zijn de wensen van de Indiase regering precies dat. Volgens het artikel in India’s economische tijden, heeft de regering plannen om beleid te ontwikkelen dat de creatie van een “inheems besturingssysteem” zal sturen. Het is moeilijk om veel meer handgolvend te krijgen dan dat. Maar zelfs als India erin slaagt een levensvatbaar besturingssysteem te creëren, en hardware om het op te laten draaien, zijn er nog steeds aanzienlijke barrières.

Ten eerste zal het gebruikers moeten overtuigen om geen iPhones en Android-telefoons te gebruiken. Aangezien ons leven bijna onlosmakelijk verbonden is met onze mobiele computers, is dat al een enorm moeilijke taak. Er zouden apps moeten zijn, die alleen zullen komen als het platform aantrekkelijk is, en genoeg mensen het gebruiken om het ontwikkelen van die apps de moeite waard te maken. Het is het klassieke kip-en-ei-probleem. “Het probleem van het hebben van een afzonderlijk besturingssysteem in staatseigendom is dat veel app-ontwikkelaars en ook bedrijven afzonderlijke apps en software compatibel moeten maken met het door de overheid geïnitieerde besturingssysteem”, zegt Mendoza.

Een persoon die een zwarte iPhone op armlengte houdt met het Netflix-logo op het scherm.

Android en de iPhone hebben dit grotendeels vermeden door er in het begin bij te zijn. Apple heeft misschien wel het moderne ecosysteem voor mobiele apps gecreëerd met de App Store, maar zou het dat nu kunnen als het zo laat in de game zou komen? Zelfs Microsoft slaagde er niet in om mobiel in te breken met zijn Windows Phone. Hoewel het misschien niet zou hebben geholpen om het ‘Windows’ te noemen. India zou in theorie zijn eigen telefoon verplicht kunnen stellen door de alternatieven te verbieden, maar er zou nog een gat zijn om te overbruggen voordat apps klaar waren.

En vergeet niet dat het huidige mobiele ecosysteem van India al draait op dezelfde apps en diensten die we allemaal gebruiken. Het uitschakelen van betaal- en berichtenplatforms kan bijvoorbeeld economisch desastreus zijn. “Naar mijn mening kan de Indiase regering haar mensen echter niet dwingen om te stoppen met het gebruik van Android- en iOS-telefoons, maar ze kunnen pleiten voor het gebruik van telefoons die draaien op een door India ontwikkeld besturingssysteem, waardoor ze opties hebben om te kiezen voor een veiliger systeem dat zal de belangen van de staat en van het volk beschermen”, zegt Mendoza.

Dus hoewel het wenselijk, en – als alles zo goed mogelijk gaat – voordelig is, om de technologie die door uw land wordt gebruikt te creëren en te controleren, is het een zeer moeilijke taak. Maar dat betekent niet dat ze het niet moeten proberen. En wie weet? Misschien zijn de telefoons en het besturingssysteem van India zo goed dat mensen buiten het land besluiten daarop over te stappen. Het zou op zijn minst een beetje diversiteit en concurrentie toevoegen aan het krachtige en enigszins zieltogende duopolie dat we nu hebben.