Skip to content

Waarom is er geen opvolger voor Google Reader?

19 de juni de 2021
screenshot bf5e9f2d742c83e36edae8f550a2e1b35aade2ae98795d0cf584b12c1cd1e7b8 0cfde9d85e724f32862bfa87010cb244

Belangrijkste leerpunten

  • Facebook laat je algoritmische ranking in je nieuwsfeed uitschakelen.
  • Het is gemakkelijk om nieuwe nieuwsberichten van bijna elke site te volgen met behulp van RSS.
  • RSS zou kunnen profiteren van een service met een grote naam om het weer populair te maken.

Stel je voor dat er een manier was om nieuwe berichten en artikelen van bijna elke website of blog te volgen. Raad eens? Er is al: RSS. Facebook heeft nieuwe instellingen toegevoegd voor het aanpassen van je nieuwsfeed om de eenvoudigste en meest begrijpelijke weergave van allemaal te geven: een tijdlijnweergave. De nieuwe weergave is al beschikbaar in de Android-app en komt binnenkort voor iOS en sorteert updates chronologisch. Het lijkt belachelijk dat dit niet al de standaard is op Facebook en Twitter, maar als je het niet leuk vindt, is er al een betere manier. “RSS-lezen heeft de traditionele waarden van internet: het is gedecentraliseerd en niemand controleert het”, Brent Simmons, maker van de baanbrekende nieuwslezer-app NetNewsWire, vertelde Lifewire via e-mail. “Belangrijk is dat RSS-lezers niet de neiging hebben om te optimaliseren voor betrokkenheid – wat betekent dat ze niet bijdragen aan de democratie-dodende trend naar extremisme die Facebook en dergelijke doen.”

We missen je, Google Reader

Google Reader begon in 2005 en werd in 2013 stopgezet. Met Reader kunt u updates van bijna elke site op internet volgen. U hoeft alleen maar op een knop op een pagina te klikken en deze wordt aan uw Reader toegevoegd. Vervolgens verschijnen alle nieuwe berichten van die sites in Reader, onmiddellijk en automatisch, gesorteerd in mappen of getagd. Het was geweldig, populair en volledig open. En, verbazingwekkend, dit alles is vandaag de dag nog steeds mogelijk. Google Reader draaide op iets dat RSS heet. Vrijwel elke blog stelt zijn nieuwe berichten en artikelen nog steeds beschikbaar als feed, en deze feed kan worden gevolgd in een van de vele uitstekende en actuele apps. En toch gebruikt bijna niemand het.

Sociaal commentaar

RSS is open, in die zin dat iedereen een nieuwslezer-app kan maken en al die feeds kan gebruiken, maar deze openheid kan het probleem zijn. Niet alleen kan RSS moeilijk uit te leggen zijn, maar het mist elke vorm van identiteit. “Terwijl [Google Reader] was zeker niet de enige RSS-service die er is,” vertelde cybersecurity-analist Eric Florence via e-mail aan Lifewire, “de Google-branding heeft het zeker geholpen om boven een aantal van de kleinere services uit te komen, en mogelijk zelfs veel van hen te overschaduwen.”

Toen Google Reader werd gesloten, dachten gebruikers dat dit het einde van alles was. In werkelijkheid hadden ze hun lijst met feeds kunnen exporteren en ergens anders heen kunnen brengen. “Nadat Google Reader was afgesloten”, zegt Florence, “kwamen veel RSS-services zoals Feedly en NewsBlur tussen om de leegte op te vullen.” Maar, zegt Simmons, “mensen verwarden RSS en Google Reader omdat de meeste mensen de RSS-lezers van kleine bedrijven met heel weinig marketingbudgetten nooit zouden hebben opgemerkt.” Ondertussen zijn veel van die Reader-gebruikers overgestapt naar Facebook en Twitter, die nieuws vermengen met persoonlijke updates, wat zorgt voor een zeer plakkerige ervaring. Zelfs als je een Facebook-gebruiker zou kunnen verleiden om een ​​nieuwslezer-app te gebruiken, zullen ze Facebook nog steeds gebruiken voor hun familie- en vriendendingen.

RSS-voordelen

Het probleem met het lezen van nieuws op Twitter of Facebook is dat je erbij moet zijn als het gebeurt. Sommige verhalen komen via retweets boven water, maar over het algemeen mis je meer dan je opvangt. “RSS-lezen heeft de traditionele waarden van internet: het is gedecentraliseerd en niemand controleert het.” Een speciale nieuwslezer daarentegen maakt het gemakkelijk om op de hoogte te blijven van honderden sites. Nieuwe berichten verschijnen in feeds, compleet met een samenvatting en vaak een afbeelding. En daar zitten ze, totdat je ze leest of afwijst. Het is onmogelijk om iets te missen en u kunt al die sitefeeds in mappen ordenen, ze taggen en nog veel meer. Dus waarom gebruiken niet meer van ons RSS? Misschien heeft het gewoon een betere branding nodig.

Een groot bannermerk

Bekijk een bericht van je favoriete blog of een nieuwsartikel op vrijwel elke website. Je ziet volgknoppen voor Twitter en Facebook. Er kan ook een RSS-pictogram zijn, zoals een oranje Wi-Fi-pictogram dat 45 graden is gedraaid. Stel je voor dat er een grote service zou zijn waarmee je updates kunt ‘volgen’, op dezelfde manier waarop je het gemakkelijk kunt volgen op Twitter, met een enkele klik. “RSS-lezen zal niet mainstream worden tenzij en totdat een groot technologiebedrijf een RSS-lezer maakt – en het heeft waarschijnlijk een sociaal element nodig, zoals Google Reader had”, zegt Simmons.

NetNewsWire RSS-app op iPhone

De realiteit is dat je dit vandaag al kunt doen. Met services zoals Newsblur, Feedly en Feedbin kunt u zich abonneren op een feed. En dan zijn er nog veel RSS-lezer-apps die met die services kunnen synchroniseren. En toch gebruiken maar weinig mensen ze. “Ik weet niet zeker of het lezen van RSS zo populair was, zelfs niet met Google Reader”, zegt Simmons. “Maar in ieder geval is een RSS-reader van een van de grote technologiebedrijven waarschijnlijk een noodzakelijke voorwaarde voor algemeen gebruik.”

Hier om te blijven

Het goede nieuws voor nieuwsliefhebbers is dat RSS nergens heen lijkt te gaan. WordPress heeft het nog steeds ingebouwd en de meeste webpublicaties zijn gebouwd op WordPress. Simmons’ eigen NetNewsWire, nu een open-sourceproject met een team van vrijwilligers, is een fantastische iOS- en Mac-app. Je kunt je zelfs abonneren op Twitter-feeds. Bovendien is de onderliggende technologie van RSS populairder dan ooit. “RSS en RSS lezen zijn niet hetzelfde. RSS is super mainstream in de vorm van podcasts”, zegt Simmons. “Maar merk op hoe de podcast-directory van Apple daar zo’n belangrijke rol speelde en speelt.”