Skip to content

Waarom je een gebruikte laptop zou moeten kopen tijdens een tekort

8 de juli de 2021
GettyImages 1158697466 60e5f09c462547c48c9788376ed6248d

Belangrijkste leerpunten

  • Goedkope (nieuwe) notebooks zijn nog schaars.
  • Een gebruikte MacBook-, Dell- of HP-laptop is net zo goed als een nieuwe voor de meeste universiteits- en schooltoepassingen.
  • Zelfs als je echt een gloednieuwe machine nodig hebt, kan een oude je nog een paar maanden helpen.

Laptops waren schaars deze zomer. Aan de goedkope kant van de markt zijn de voorraden nog steeds krap – de betaalbare Inspirons van Dell zijn bijvoorbeeld pas in oktober verkrijgbaar. Een oude computer kan echter net zo goed zijn als een nieuwe (vooral voor studenten). MacBooks werden wekenlang nabesteld op het hoogtepunt van de pandemie, en goedkopere Chromebooks die favoriet waren bij scholen waren ook schaars. Hoewel MacBook Airs nu beschikbaar zijn met normale levertijden, is de voorraad Chromebooks van Amazon nog steeds moeilijk te krijgen. Voor schoolbesturen die massaal moeten inkopen, zijn de vooruitzichten nog steeds somber. Maar voor particulieren is het gemakkelijkere antwoord een gebruikte computer, die net zo goed kan zijn als een gloednieuwe. Veel mensen geven er ook de voorkeur aan om hun oude spullen te laten tikken. “Recente gegevens tonen aan dat meer Britten hun smartphones willen repareren in plaats van ze te vervangen (47%), in tegenstelling tot het krijgen van een nieuwe (45%),”, schrijft non-profit tech-repair-advocaat The Restart Project op Twitter. “Voor laptops geeft een sterke meerderheid (58%) de voorkeur aan repareren in plaats van vervangen.”

Gebruikt is zo goed als nieuw

Je kinderen willen misschien geen afgedankte computer, maar als je een recente vintage notebook over hebt, dan moeten ze die nemen, omdat je de geschiedenis ervan kent. Jaar op jaar veranderen computers niet echt dat veel. Zelfs een vijf jaar oude laptop kan alles behalve de meest veeleisende videobewerkingstaken of het spelen van 3D-games. In een moderne laptop kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Het schermscharnier, het toetsenbord en het trackpad en de interne ventilatoren zijn vrijwel de enige bewegende delen. Deze machine hoeft niet eeuwig mee te gaan. Het hoeft maar te draaien totdat er een voorraad nieuwe machines is om het te vervangen.

Welke merken moet je tweedehands kopen?

Als jij, een familielid of een vriend geen notitieboekje kan doneren, dan kun je tweedehands kopen. Sommige merken zijn beter dan andere. MacBooks, bijvoorbeeld, zijn misschien duur om nieuw te kopen, maar ze gaan eeuwig mee. Ik heb een MacBook uit 2008 die ik nog steeds gebruik nadat ik de oude, trage harde schijf heb vervangen door een snelle, stille SSD, toen de vervanging van de MacBook-schijf net zo eenvoudig was als het openen van een paneel en het eruit trekken van de oude.

“Gebruikte Apple Macs zijn zeker een goede optie”, vertelde de Britse reparatiedienst MacFixer reddingsdraad via Twitter. “Apple’s eigen refurb-winkel is een goed startpunt, maar oudere modellen zijn nog steeds bruikbaar en kunnen tegen veel lagere kosten worden gekocht.” Aan de pc-kant wilt u misschien een machine kiezen die gemakkelijk te repareren is. Bekijk de herstelbaarheidsscores voor laptops van iFixit. De meest herstelbare is de HP EliteBook, met enkele Dell- en Asus-modellen op de voet. Macs staan ​​ver onderaan de lijst omdat de modernere moeilijk te openen zijn, en alle onderdelen die je misschien wilt verwisselen, zijn op hun plaats gesoldeerd. Aan de andere kant zijn Macs meestal erg betrouwbaar. Als het al een paar jaar meegaat, zal het waarschijnlijk blijven doorgaan.

Upgrades

Om een ​​oudere laptop smakelijker te maken, kunt u overwegen een aantal onderdelen te upgraden. Misschien is er een beetje weinig opslagruimte. Of misschien heb je beknibbeld op RAM en staat je kind erop dat ze meer nodig heeft voor haar muziekbewerkings-apps. Het is mogelijk om alleen die onderdelen te upgraden en dezelfde machine te blijven gebruiken.

Het interieur van de EliteBook 800 G5 met RAM aan de zijkant

Met een Mac is dit bijna onmogelijk vanwege de eerder genoemde lock-in. Je moet teruggaan naar het 2012-model om verwisselbare opties te krijgen. HP’s EliteBooks kunnen door de gebruiker worden geüpgraded, net als Dell’s Inspiron Duo en 2017 Latitude. Nogmaals, je zou de lijst van iFixit moeten controleren.

Hoe voorkom je dat je een citroen koopt?

Het kopen van een gebruikte laptop op Craigslist is een recept voor een ramp, tenzij je echt weet wat je doet. Zorg ervoor dat je een deskundige vriend meeneemt. U kunt het beste kopen bij een verkoper van gebruikte machines, een die garantie geeft op gebruikte artikelen. Zelfs een korte garantie van drie maanden is voldoende om te weten of de machine goed of slecht is. “In het ideale geval koop je van iemand die garantie biedt, aangezien eBay, enz. een mijnenveld is”, zegt de MacFixer. En als je tweedehands koopt, is er één belangrijk Mac-advies dat je moet opvolgen. MacBooks die tussen 2015 en 2020 zijn verkocht, hebben toetsenborden die snel kunnen breken, dus u moet de toetsen testen voordat u ze koopt.

Veiligheid

Wat je ook koopt, zorg ervoor dat je het schoonveegt, alle sporen van de vorige installatie verwijdert, en installeer vervolgens Windows of macOS opnieuw. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de machine niet vooraf is geladen met malware. Dit is een beetje pijnlijk, maar het alternatief is veel erger. Nu heb je niet alleen een bundel bespaard op de nieuwe collegekosten van Junior, je hebt ze ook geleerd over de waarde van hergebruik en afval. Dat is een behoorlijk goed resultaat.