Skip to content

Waarom je zoveel spam krijgt

1 de juli de 2021
GettyImages 1203592396 800a4296f2b24b188471b37ef270a481

Belangrijkste leerpunten

  • Spam-e-mails, telefoontjes en sms-berichten zijn aanzienlijk toegenomen sinds het begin van de pandemie.
  • We krijgen veel vaker meer spam.
  • Experts zeggen dat er eenvoudige dingen zijn die u kunt doen, en diensten die u kunt gebruiken, om het bombardement van spam te voorkomen.

De wereldwijde pandemie heeft het aantal spam-e-mails, telefoontjes en sms-berichten in een hoger tempo dan ooit vermenigvuldigd, zeggen experts. Als u nu meer spam ontvangt, bent u niet de enige. Volgens een rapport van de spamblokkerende app Truecaller is het aantal spamoproepen in de VS in 2020 met 56% gestegen. Experts zeggen dat oplichters de pandemie goed doorkomen, maar er zijn nog steeds dingen die we kunnen doen om de onophoudelijke spam te stoppen. “Niet één persoon kan zeggen dat ze niet op de een of andere manier zijn getroffen door de pandemie, waardoor oplichters de kans krijgen om te jagen op een ongekend aantal nietsvermoedende consumenten”, schreef Kerry Sherin, een consumentenadvocaat bij BeenVerified, aan Lifewire in een e-mail.

Waarom zoveel spam?

Het is de norm geworden dat onze inboxen worden gebombardeerd met nep-receptartikelen, dubieuze leningen en verschillende sites voor volwassenen die worden aangeboden via spam-e-mails. En experts zeggen dat het niet alleen e-mails zijn, maar ook spamberichten en telefoontjes die hun weg vinden naar ons dagelijks leven. “Ze zullen waarschijnlijk volharden en beweren dat ze ‘proberen je probleem op te lossen’.” Sherin zei dat BeenVerified meer dan 180.000 klachten analyseerde via de Spam Call Complaint Monitor en ontdekte dat de top vijf van spam-telefoontjes/-sms-berichten leveringszwendel, beveiligingszwendel, creditcardaanbiedingen, incasso- of consolidatieschema’s en verzekeringspraatjes. “Spamoproepen en sms-berichten kunnen meer voorkomen wanneer er een rampzalige gebeurtenis is die spammers [can] profiteren om te jagen op vatbare populaties, “zei Sherin. Het is logisch waarom er zoveel meer spam is, vooral gezien de digitalisering van ons leven sinds het begin van de pandemie. We hebben de neiging om vaker op internet te surfen dan voorheen, daarom, we klikken op meer pop-ups, downloaden gratis software, kopen online producten en voeren andere activiteiten uit die ons vatbaar maken.

vrouw staren naar een tekst op mobiele telefoon

“De waarheid is dat we overal onze digitale voetafdruk achterlaten – als we iets online kopen, een vragenlijst invullen, een account aanmaken op sociale netwerken, enz.”, schreef Nebojsa Calic, oprichter en redacteur van CyberCrew, in een e-mail aan Lifewire. “Onze e-mails zijn gemakkelijk te bereiken en bedrijven gebruiken ze om reclame voor hun diensten te maken. Of je het nu leuk vindt of niet, je krijgt het.”

Spam beperken

U hoeft niet het constante bombardement van spamberichten te accepteren; experts zeggen dat er tal van manieren zijn om je leven te ontdoen van digitale rommel.

Reageer niet en klik niet op links

Sherin zei dat elke reactie (ofwel per e-mail, sms of terugbellen) de oplichter aangeeft dat ze je aandacht hebben getrokken. “Ze zullen waarschijnlijk volharden en beweren dat ze ‘proberen je probleem op te lossen’,” zei ze. Negeer en verwijder de spam helemaal, maar zorg ervoor dat u niet op links in het spambericht klikt, wat volgens Sherin veel voorkomt bij bezorgingszwendel. “Die ‘USPS’-URL kan een valstrik zijn – bezorgingszwendel nodigt je vaak uit om op een link te klikken om een ​​pakket te claimen en uiteindelijk om een ​​creditcardnummer te vragen,” voegde Sherin eraan toe. “De waarheid is dat we onze digitale voetafdruk overal achterlaten.”

Beperk waar u uw persoonlijke informatie geeft

Oplichters ontvangen uw informatie gemakkelijker dan u denkt, omdat deze al online beschikbaar is. Experts zeggen dat je niet op websites surft waarvoor je details moet invoeren, en zeker geen contactgegevens op je sociale accounts plaatst. Sherin zei ook dat je je persoonlijke gegevens nooit aan een inkomende beller moet geven. “Als je informatie nodig hebt over een pakket of een betaling, bel dan zelf het bezorgbedrijf of de overheidsinstantie”, zei ze.

Spamdetectie of een extensie gebruiken

Gmail heeft spamdetectie ingebouwd in het platform en je kunt de functie ‘Spam melden’ gebruiken wanneer je een spam-e-mail ziet, waardoor ze in de toekomst worden weggefilterd.

Calic zei ook dat er handige extensies en services van derden zijn die fungeren als spamfilters om het afmelden en blokkeren voor u te doen. Voor uw telefoon gebruiken apps voor het blokkeren van oproepen, zoals PrivacyStar, crowd-sourced databases om u te helpen oproepen en sms’en van specifieke nummers te beheren.

Meld je niet af voor iets waarop je je niet hebt geabonneerd

Tot slot zeggen experts dat spammers je vaak een optie geven om je af te melden in hun e-mails, maar het is eigenlijk een lokaas om te bevestigen of je e-mailadres inderdaad actief is. “Voordat u op een afmeldknop klikt, moet u ijverig controleren of u zich daadwerkelijk op die nieuwsbrief hebt geabonneerd”, schreef Ted Liu, oprichter en CEO van Just SEO, aan Lifewire in een e-mail. “Zo niet, dan is de kans groot dat het een nep-uitschrijfknop is die je meer kwaad dan goed doet.”