Skip to content

Waarom Lenovo nog steeds die rare rode Nub gebruikt

12 de juni de 2021
P1050261 01bfacf3135244ba9ef702f7a23dd797

Belangrijkste leerpunten

  • IBM bracht TrackPoint in oktober 1992 naar ThinkPad met de ThinkPad 700 en 700C.
  • TrackPoint kan het toetsenbord van een laptop comfortabeler maken door handbewegingen te verminderen.
  • Lenovo veranderde TrackPoint in de X1 Carbon van 2014 en verwijderde het van de ThinkPad 11e, maar veranderde van koers nadat fans in opstand kwamen.

Open een ThinkPad en je zult iets unieks vinden: een kleine, felrode joystick, die lijkt op de neus van een clown, die contrasteert met het matzwarte eromheen. Deze miniatuur aanwijsstok, officieel de TrackPoint genoemd (en onofficieel bekend als de nub of tepel) is een overblijfsel uit een tijdperk waarin laptops apparaten ter grootte van een aktetas waren en touchpads ongehoord waren. Hannah Blair, jurylid bij de VR Awards 2020 en front-end developer bij Hopin, zette een tweetstorm op gang met een foto van TrackPoint en een challenge: “heeft iemand dit ding ooit echt gebruikt?“Het antwoord is natuurlijk “ja.” Maar waarom?

De ergonomische basis van TrackPoint

TrackPoint is geworteld in onderzoek van Ted Selker, een computerwetenschapper die voor IBM werkt. Hij kwam in 1984 gegevens tegen waaruit blijkt dat gebruikers meer dan een seconde nodig hebben om hun hand van een toetsenbord naar een muis te verplaatsen. Waarom zou u deze verspilde beweging niet elimineren door cursorinvoer aan het toetsenbord toe te voegen? Het kostte jaren om deze observatie om te zetten in een bruikbaar apparaat. Selker werkte samen met Joe Rutledge om het concept te verfijnen door middel van gebruikerstests, waarbij 100 prototypes naar IBM-labs over de hele wereld werden verzonden.

Lenovo ThinkPad 220 . uit 1993

Deze werden de TrackPoint toen Richard Sapper, de ontwerper achter IBM’s eerste ThinkPads, deze gebruikte op de ThinkPad 700 uit 1992. Sapper kan worden gecrediteerd voor de iconische rode afwerking van de TrackPoint (officieel IBM Magenta genoemd), die hij gebruikte om de aandacht te vestigen op het onbekende apparaat. De populariteit van TrackPoint was nooit gegarandeerd. Het originele ThinkPad-concept van Sapper had geen muisinvoer en sommige vroege modellen, zoals de ThinkPad 220, hadden een trackball. Critici waren echter voorstander van de TrackPoint en deze werd in 1995 standaard op alle ThinkPad-laptops.

Is TrackPoint eigenlijk beter?

Ik kwam TrackPoint voor het eerst tegen op een ThinkPad T40 die ik in 2003 voor mijn studie kocht. Ik werd er verliefd op om een ​​specifieke reden: ik kon het gemakkelijk bereiken tijdens het schrijven van een paper of het doorbladeren van onderzoeksbronnen. Dit was natuurlijk het beoogde doel van TrackPoint. De experimenten van Selker en Rutledge waren gericht op het gebruik van de cursor tijdens het typen. “Uit de vergelijking bleek dat het 30 tot 45 seconden duurde om zo goed als een pad te worden”, zei Selker in een drie uur durend interview met het Computer History Museum in 2017. “En drie minuten later kon je tekst eigenlijk net zo snel bewerken als een muis. 45 minuten later zou je het zelfs sneller kunnen doen dan een muis. Dus dat was echt een groot probleem.” IBM herhaalde dit voordeel in een video uit 1990 waarin het voordeel van IBM’s “analoge aanwijsapparaat op het toetsenbord” werd beschreven.

Recente studies vinden het touchpad echter superieur. Een paper uit 2007 waarin de bruikbaarheid van touchpads en trackpoints voor volwassenen van middelbare leeftijd werd vergeleken, vond het touchpad ongeveer 20% sneller bij aanwijzen en klikken en slepen en neerzetten. Na het testen van nieuwe ThinkPads zoals de X1 Nano en X1 Titanium Yoga, denk ik dat fans en tegenstanders langs elkaar heen praten. TrackPoint is niet gemaakt voor snelle aanwijzen-en-klikken-taken. Het werd uitgevonden om de spanning van het schakelen tussen toetsenbord en muis te elimineren. TrackPoint is zinvol voor schrijvers, redacteuren of programmeurs die urenlang met tekst werken.

Zal Lenovo ooit de Nub verwijderen?

Lenovo, dat ThinkPad in 2005 kocht, heeft bewezen een slimme rentmeester van het merk te zijn, maar zijn ambtstermijn is niet onomstreden. De 2014 ThinkPad X1 Carbon had fans die huilden. Ontworpen in een samenwerking tussen David Hill, Tom Takhashi en de originele ThinkPad-ontwerper Richard Sapper, bracht de X1 Carbon een kleine verandering aan: het nam de fysieke linker- en rechtermuisknop aan de bovenkant van ThinkPad-touchpads weg. De X1 Carbon had nog steeds knoppen op die locatie, maar integreerde ze net als andere touchpads in het touchpad-oppervlak. Lenovo introduceerde ook een nieuw model, de ThinkPad 11e, zonder de TrackPoint. Gebruikers hadden er een hekel aan. Louis Rossman, een YouTuber en eigenaar van een computerreparatiewerkplaats die vooral bekend stond om zijn niet aflatende kritiek op Apple, verzamelde de ThinkPad-gemeenschap. De tweede generatie van de X1 Carbon bracht de fysiek gescheiden linker- en rechterknoppen voorgoed terug. De ThinkPad 11e is nu niet meer leverbaar.

Lenovo leerde het touchpad, het touchscreen en TrackPoint te omarmen zonder dat de een afbreuk zou doen aan de andere. “We hebben heel veel klanten die ons heel duidelijk maken dat ze de functionaliteit van TrackPoint gebruiken en waarderen, naast touchpads, muizen, touchscreens en andere invoermethoden”, zegt Kevin Beck, senior story technologs bij Lenovo, in een verklaring. e-mail. Tegenwoordig vind je TrackPoint op pc’s van elk type, van grote werkstationlaptops tot 2-in-1’s met afneembare toetsenborden, zoals de ThinkPad X12 Detachable. Superfans kunnen TrackPoint zelfs met een desktop gebruiken. De TrackPoint is voorbestemd om ThinkPad-nieuwkomers de komende jaren in verwarring te brengen – en de grootste fans van de nub zouden niet anders willen.