Skip to content

Waarom meer slimme apparaten ultrabreedband nodig hebben

2 de juli de 2021
GettyImages 1282184560 41e1d03c5d1343e9b1a9e198b18ff0bb

Belangrijkste leerpunten

  • Google werkt naar verluidt aan het brengen van UWB-ondersteuning naar toekomstige Pixel-apparaten.
  • Smartphones en apparaten voor thuisgebruik van Apple, Samsung en andere fabrikanten bieden al ondersteuning voor UWB.
  • Met meer wijdverbreide ondersteuning geloven experts dat UWB de manier waarop we omgaan met de slimme apparaten in ons leven fundamenteel kan verbeteren.

Ultra-wideband (UWB) is een groeiende technologie die langzaamaan steeds meer steun krijgt. Experts zeggen dat dit in de toekomst kan leiden tot betere connectiviteit. Connectiviteit blijft een enorm onderdeel van ons leven, vooral nu we dieper in een tijd komen waarin het internet der dingen (IoT) snel groeit. Naarmate we verbinding maken met meer apparaten, wordt het belangrijker om nauwkeurig en veilig verbinding te maken. Daarom is UWB-connectiviteit zo’n belangrijk gespreksonderwerp. Grote smartphonefabrikanten zijn al bezig om het meer te ondersteunen – zowel Apple als Samsung hebben apparaten met UWB en naar verluidt werkt Google eraan om het naar toekomstige Pixel-telefoons te brengen. “Ultra-Wideband (UWB) is een radiotechnologie die vergelijkbaar is met Bluetooth Low Energy (BLE) of Wi-Fi. UWB heeft echter een aantal functies waarmee het zich onderscheidt”, legt Roy Johnson, een connectiviteitsexpert bij Allegion, uit in een e-mail. “UWB biedt een zeer nauwkeurige positionering die ook opmerkelijk veilig is.”

Barstensvol efficiëntie

Een van de grootste pluspunten van UWB is het lagere stroomverbruik. Johnson zegt dat UWB korte uitbarstingen van RF-energie over een groot aantal frequenties kan sturen, waardoor het efficiënter kan werken dan andere connectiviteitstechnologie. “De zender in een UWB-systeem gebruikt heel weinig stroom in vergelijking met andere technologieën”, legt Johnson uit. “Omdat de spectrale energie van UWB breed wordt gedistribueerd, heeft het een zeer laag zendvermogen op elke specifieke frequentie.”

Deze efficiëntie brengt ook andere voordelen met zich mee. Omdat UWB niet de primaire frequenties gebruikt die Wi-Fi en Bluetooth gebruiken, hoeft het niet te vechten met andere elektronische apparaten die die frequenties nodig hebben. Congestie is al een groot probleem op de meest gebruikte banden zoals 2,4 GHz, die veel draadloze routers nog steeds gebruiken omdat het over langere afstanden kan zenden en muren en meubels kan binnendringen. Helaas is wifi door die congestie niet zo goed als het zou kunnen of zou moeten zijn.

Een nieuw doel vinden

Hoewel UWB aanvankelijk begon als een technologie voor communicatie met hoge gegevenssnelheid – a la Wi-Fi – is het sindsdien uitgegroeid tot meer een detectietechnologie onder leiding van het FiRa Consortium. FiRa is toegewijd aan het bieden van wijdverbreide UWB-ondersteuning aan apparaten, terwijl het zich sterk richt op naadloze gebruikerservaringen en interoperabiliteit. De reden dat het zo goed werkt, is vanwege de korte bursts die het uitzendt. Volgens Samsung duren deze bursts ongeveer 2 nanoseconden, waardoor het UWB-systeem in apparaten gedetailleerde informatie kan bijhouden over waar items zich bevinden, in plaats van meerdere seconden of zelfs minuten te wachten op updates van de positie.

Persoon die een deurslot opent met zijn smartphone

Het nadeel is echter dat UWB een beperkte afstand heeft. Toch zijn er tal van toepassingen waarop het in de toekomst kan worden toegepast. Hoewel de meest voor de hand liggende functies vergelijkbaar zijn met de functies die we al zien – sleutels die je deur ontgrendelen als je hem nadert, of een garagedeur die automatisch opent als je naar boven rijdt – zijn andere genuanceerder. “Een UWB-zender kan uw telefoon bereiken – zolang deze niet te ver weg is – en een waarschuwing verzenden die mogelijk hulpdiensten of de politie kan bellen”, vertelde Rex Freiberger, expert op het gebied van slimme apparaten en CEO van Gadget Review, aan Lifewire in een e-mail . Freiberger merkt ook op dat ziekenhuizen de beste kandidaten zijn voor dit soort technologie, omdat ze het zouden kunnen gebruiken om bij te houden waar patiënten zijn, hoe dicht ze bij elkaar zijn en meer.

Uitdagingen die komen

Zoals met elke nieuwe technologie, zijn er enkele uitdagingen die in het verschiet liggen. Een van de grootste zorgen is dat verschillende apparaten problemen kunnen krijgen met interoperabiliteit, afhankelijk van hoe hun UWB-systemen werken. “Omdat de spectrale energie van UWB breed wordt gedistribueerd, heeft het een zeer laag zendvermogen op elke specifieke frequentie.” “De acceptatie van UWB is snel aan het versnellen met use-cases van naadloze toegang tot betalingen en meer”, zei Johnson. “Dit brede potentieel in combinatie met een sterke samenwerking en focus van de sector om interoperabiliteit te bereiken, is cruciaal. Een risico zou kunnen zijn dat apparaten die in staat zijn tot UWB niet samenwerken of elkaar begrijpen.” Gelukkig, zegt Johnson, werkt het FiRa-consortium er hard aan om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst geen probleem is.