Skip to content

Waarom mensen nog steeds van Pebble Smartwatches houden

1 de juli de 2021
GettyImages 526939828 565c76ed89f746cbb640fbe6931a8c30

Belangrijkste leerpunten

  • De eenvoudige, betrouwbare Pebble-smartwatch doet het nog steeds goed, jaren nadat hij werd stopgezet.
  • Een door de gemeenschap gerund softwareproject heeft onlangs een bijgewerkte app uitgebracht om Pebble-horloges functioneel te houden op nieuwere apparaten.
  • Een lange levensduur van de batterij is de grootste trekpleister voor veel Pebble-bezitters.

De Pebble-smartwatch is al lang uit de winkelrekken verdwenen, maar weigert op de een of andere manier dood te gaan. Een groep diehard Pebble-bezitters houdt van de eenvoud en de lange batterijduur van het horloge en werkt eraan om het uurwerk en de software draaiende te houden. Een door de gemeenschap gerund softwareproject heeft onlangs een bijgewerkte app uitgebracht om Pebble-horloges functioneel te houden op nieuwere apparaten. Pebble-liefhebbers zeggen dat het de moeite waard is om met oudere technologie om te gaan. “Met de archaïsche technologie erin, doet het nog steeds alles wat ik nodig heb”, zei Pebble-eigenaar Charles Duffield in een e-mailinterview. “Ik kan mijn muziek bedienen of een oproep beantwoorden als mijn telefoon is opgesloten in een waterdicht luik. Hij heeft een timer. Hiermee kan ik mijn berichten lezen, agenda-afspraken pushen en de tijd aangeven. En zelfs na al die jaren kan ik krijg nog steeds 4-5 dagen van een lading.”

Soms is minder meer

Pebble was een van de eerste smartwatches bij de lancering in 2012. Maar het bedrijf stopte in 2016, dus de fanbase verzamelde zich om hun favoriete horloges te laten werken zonder een centrale server. De nieuwste release van de Rebble-software die de Pebbles ondersteunt, laat ze nu werken met de nieuwste Android- en iOS-telefoons. Een lange batterijduur is de grootste trekpleister voor Pebble-eigenaar Steve Brecht, zei hij in een e-mailinterview.

“Weten dat ik mijn Pebble niet dagelijks hoef op te laden, maakt het verschil”, zei hij. “Ik heb vaak 3 of 4 dagen gereisd zonder een oplader mee te nemen zonder me zorgen te maken. Dat gezegd hebbende, alleen voor batterijonderhoud, laad ik hem meestal elke dag of twee op.” Brecht houdt ook van het primitieve scherm van Pebble. Het horloge heeft een 1,26 inch, 144 × 168 pixels zwart-wit geheugen LCD met een ultra-low-power transflectief LCD zonder verlichting. “LED-schermen met achtergrondverlichting zijn erg moeilijk om buiten te lezen zonder de helderheid te verhogen”, zei Brecht. “Bovendien verstopte ik constant mijn horloges in een bioscoop, omdat de achtergrondverlichting veel te fel en onnodig was. In een donkere kamer is de Pebble-achtergrondverlichting meer dan genoeg, en buiten in de zon is het zwart-witscherm de perfecte oplossing.”

Hoe meer knoppen, hoe beter

Shawn Joseph gebruikt sinds 2017 een Pebble. Hij heeft nu een Pebble Time Steel en is niet van plan om te upgraden naar een recentere smartwatch. “Een belangrijke functie die letterlijk geen enkele andere fabrikant lijkt te hebben, is 100% knopbediening”, zei hij in een e-mailinterview. “Dit betekent dat ik het horloge kan gebruiken zonder het scherm te blokkeren en dat ik de muziek op mijn telefoon kan bedienen zonder naar het horloge te kijken.” Betrouwbaarheid is ook een trekpleister voor veel Pebble-bezitters. Meestal verwijzen mensen naar een Apple-product als ze zeggen dat iets ‘gewoon werkt’. Maar in zijn geval zegt Pebble-eigenaar Benjamin Liles het over zijn horloge.

Een close-up van een Pebble-horloge om iemands pols met autodisplays op de achtergrond.

“Elk ander horloge dat ik heb geprobeerd, heeft problemen om verbonden te blijven met mijn telefoon”, zei hij in een e-mailinterview. “In de jaren dat ik Pebble-horloges had, heb ik een keer problemen gehad en het was een slechte app-versie die snel werd gerepareerd. Ik hoefde me nooit zorgen te maken dat het horloge me ergens niet van op de hoogte bracht.” Liles zegt dat hij ook houdt van de eenvoud van Pebble’s besturingssysteem, dat minder functies biedt dan veel moderne smartwatches. “Ik ben niet op zoek naar een tweede telefoon”, voegde hij eraan toe. “Ik wil een horloge dat me meestal gewoon vertelt hoe laat het is en dat me meldingen van mijn telefoon kan laten zien, zodat ik het niet uit mijn zak hoef te halen.” Duffield zei dat hij open zou staan ​​voor het vinden van een moderne vervanging voor zijn Pebble, maar houdt niet van de huidige modellen. “Sommige bedrijven komen dichtbij, maar niemand heeft de landing goed genoeg vastgehouden om verder te gaan,” zei hij. “Er lijkt altijd een onnodige afweging te zijn gemaakt, hoogstwaarschijnlijk een geval van over-engineering van marketing. Ik weet niet zeker of iemand anders dan een startup het echt voor elkaar kan krijgen.” Wanhoop niet als je trek hebt in een Pebble. Je kunt nog steeds een gebruikt Pebble-horloge op eBay kopen voor ongeveer $ 50, of je kunt een nieuwe op de site scoren voor ongeveer $ 100.