Skip to content

Waarom mensen WhatsApp verlaten voor Telegram en Signal

27 de juni de 2021
GettyImages 1296142856 ec5ef61a2d2d4b69940f5d8cf69126c4

Belangrijkste leerpunten

  • WhatsApp-gebruikers moeten vóór 8 februari akkoord gaan met de nieuwe ‘privacy’-regels van Facebook … of anders.
  • Rivals Signal en Telegram hebben miljoenen nieuwe aanmeldingen gezien.
  • Van de belangrijkste berichtendiensten is alleen Signal echt privé.

WhatsApp deelt binnenkort je gegevens met Facebook, en je kunt er niets aan doen. Deze privacygreep door Facebook heeft geleid tot een golf van aanmeldingen voor rivaliserende berichtenservices Signal en Telegram. Toen Facebook WhatsApp in 2014 kocht, herhaalde WhatsApp-medeoprichter Jan Koum de toewijding van zijn bedrijf aan privacy. Zes jaar later staat Facebook op het punt al je privégegevens op te zuigen en de wereld precies te laten zien waarom het $ 19 miljard heeft uitgegeven om WhatsApp te kopen. De grote vraag zou kunnen zijn, waarom heeft Facebook zo lang gewacht? Maar het effect was onmiddellijk en enorm. “Alleen al in de afgelopen 72 uur hebben meer dan 25 miljoen nieuwe gebruikers van over de hele wereld zich bij Telegram aangesloten”, aldus Telegram reddingsdraad en anderen op 14 januari via – wat nog meer – Telegram.

WhatsApp

WhatsApp-berichten zijn versleuteld, wat betekent dat niemand, inclusief Facebook, kan zien wat erin staat. Maar dat is een klein deel van de gegevens die u genereert wanneer u berichten verzendt. De eerste is uw adresboek. Het is bijna onmogelijk om WhatsApp te gebruiken zonder het toegang te geven tot je volledige contactenlijst. Dit omvat de namen, thuisadressen, privé-telefoonnummers en meer van elke persoon die u kent. Mensen die weigeren Facebook, WhatsApp of Instagram te gebruiken, moeten dit onthouden. Als zelfs een van je vrienden een van deze diensten gebruikt, heeft Facebook al je gegevens in een ‘schaduwprofiel’.

Iemand die onderweg een smartphone gebruikt op een sociale media-netwerktoepassing, 's nachts likes bekijkt of geeft in de stad.

Facebook zegt dat veel van deze informatie niet wordt bewaard voor uw privégesprekken, alleen voor uw gesprekken met bedrijven. Dan zijn er alle andere gegevens, zoals met wie je praat, wanneer en waar. De iOS App Store-pagina voor WhatsApp zegt dat de app financiële informatie, je aankoopgeschiedenis en nog veel meer verzamelt. Gebruikers moeten deze nieuwe voorwaarden voor 8 februari accepteren, anders verliezen ze de toegang tot hun WhatsApp-account.

Telegram en signaal

Rivaliserende berichtendiensten Signal en Telegram hebben een enorme golf van nieuwe aanmeldingen gezien. “We zijn misschien getuige van de grootste digitale migratie in de geschiedenis van de mensheid”, zegt Pavel Durov, de oprichter van Telegram, in een bericht op Telegram. Signaal zag ondertussen de wekelijkse aanmeldingen stijgen van 246.000 naar 8,8 miljoen nadat Facebook de wijzigingen aankondigde. “Al deze platforms storen me enigszins om dezelfde reden”, vertelde technologieschrijver Chris Ward reddingsdraad via Telegram. “Als je er niet voor betaalt, vertrouw er dan niet op… Om een ​​heleboel redenen. Mensen vergeten vaak dat diensten inkomsten nodig hebben om te blijven draaien, en het moet ergens vandaan komen. Als jij het niet bent, waar dan? ” Signal, mede opgericht door voormalig WhatsApp-medeoprichter Brian Acton, heeft zijn reputatie opgebouwd op het gebied van privacy. Berichten zijn end-to-end versleuteld en de servers van Signal houden geen metadata bij en kunnen zelfs niet zien wie berichten naar wie verzendt.

Berichtendiensten WhatsApp en Signal zijn te zien op een mobiele telefoon.

“Voor ons zijn uw privégegevens heilig”, zegt een Telegram-blogpost van maart 2019. “We gebruiken uw gegevens nooit om advertenties te targeten. We maken uw gegevens nooit bekend aan derden. We slaan alleen op wat absoluut noodzakelijk is om Telegram te laten werken.” Signal opereert als een non-profitorganisatie en is gratis te downloaden en te gebruiken. Telegram is ook gratis. Tot nu toe draait Telegram op externe financiering van venture- en seed-financiering: $ 850 miljoen, volgens Crunchbase. Durov beweert echter dat “voor het grootste deel van de geschiedenis van Telegram, ik de kosten van het bedrijf heb betaald met mijn persoonlijke spaargeld.” Dat gaat echter veranderen. “Terwijl Telegram in 2021 het genereren van inkomsten zal introduceren om de infrastructuur en de salarissen van ontwikkelaars te betalen, zal winst maken nooit een einddoel voor ons zijn”, zegt de Telegram FAQ. Durov zegt hetzelfde op zijn persoonlijke Telegram-kanaal.

iMessage? Niet zo snel

Is het niet eenvoudiger om gewoon bij Apple’s iMessage te blijven? Als de meeste van uw contacten iPhones gebruiken, ja. En omdat iMessage nooit geld hoeft te verdienen voor Apple, kun je er vrij zeker van zijn dat het je persoonlijke gegevens niet zal gebruiken om bijvoorbeeld advertenties te targeten. iMessages zijn end-to-end versleuteld, maar als u iCloud-back-up gebruikt om een ​​back-up van uw apparaat te maken, kan die back-up uw berichten bevatten (als u in plaats daarvan iMessage in de cloud gebruikt, zijn er andere problemen). “En zelfs als je deze back-up uitzet, heeft je ontvanger dat waarschijnlijk niet gedaan”, schrijft Basecamp-oprichter David Heinemeier Hansson op Twitter.

Dus wat moet je doen? Als je Facebook en WhatsApp al gebruikt, maak je dan geen zorgen. Facebook heeft al je gegevens al en zal doorgaan met het toevoegen van meer. Dat weet je al jaren. Maar je moet je sowieso aanmelden voor Signal en Telegram. Als genoeg van je contacten ook overstappen, kun je WhatsApp verwijderen. Facebook zal nog steeds alles over je weten, maar je zult tenminste – wacht erop –heb een bericht gestuurd.