Skip to content

Waarom ‘MLB The Show 21’ meer console-overschrijdende games kan betekenen

4 de juli de 2021
GettyImages 1229542082 d3dcab526ad2416989c97f89af346426

Belangrijkste leerpunten

  • MLB The Show 21 maakt dit jaar voor het eerst de sprong naar Xbox.
  • De game wordt de eerste exclusieve PlayStation die op de console van een concurrent wordt uitgebracht.
  • Zowel experts als gamers hopen dat dit ertoe kan leiden dat toekomstige exclusives ook op meerdere platforms worden uitgebracht.

De Xbox-release van MLB De Show 21—voorheen exclusief voor PlayStation-consoles, zou een nieuw tijdperk van first-party games voor meerdere platforms kunnen inluiden. Sinds zijn debuut in 2006, MLB De Show is exclusief beschikbaar op PlayStation-consoles. Maar een recente aankondiging van Sony dat MLB De Show 21 zou op Xbox aankomen op hetzelfde moment als de PlayStation-release, waardoor gamers zich afvragen of de “console-oorlogen” van vorige generaties eindelijk verdwijnen. “Ik heb genoten van de overvloed aan exclusieve PS-producten die Sony in de loop der jaren heeft uitgebracht, zoals: God van de oorlog, Geest van Tsushima, en Marvel’s Spiderman om er maar een paar te noemen,” vertelde Yasir Nawaz, een producent van digitale content bij PureVPN en een fervent PlayStation-fan, reddingsdraad in een e-mail. “Tegelijkertijd zijn er tijden geweest dat ik de Halo serie, en rijd door de ongerepte omgeving van de Forza Motorsport serie.”

De waarheid over MLB De Show

Exclusieve PlayStation-titels, zoals MLB De Show 21, verschijnen op Xbox of zelfs pc is bijna revolutionair. Console-exclusives zijn een fundamenteel onderdeel van gaming geweest zolang de PlayStation en Xbox er zijn.

Een Xbox Series X en een PS 5 naast elkaar opgesteld op een entertainmentcentrum met een tv.

Dit veranderde in 2016, toen Xbox Xbox Play Anywhere introduceerde, waarmee ook alle first-party Xbox-games naar de Windows 10 store kwamen. Met MLB De Show 21 release op Xbox, zijn gamers enthousiast over het vooruitzicht dat toekomstige PlayStation-games ook op Xbox verschijnen. “De nieuwste samenwerking tussen Sony en Microsoft betekent dat ik en andere gamers die soortgelijke wensen hadden, binnenkort kunnen krijgen wat we willen”, vertelde Nawaz ons via e-mail. Helaas kan wat een revolutionaire verandering in gaming lijkt, uiteindelijk een kleine lettertjes worden in een nieuwe licentieovereenkomst tussen Sony en Major League Baseball (MLB). In december 2019 verscheen een persbericht waarin enkele grote wijzigingen in de licentie voor MLB De Show werd gedeeld. In de post onthulde MLB dat de Major League Baseball Players Association (MLBPA) en Sony Interactive Entertainment een nieuwe overeenkomst hadden bereikt om de serie al in 2021 naar extra platforms te brengen.

Omdat MLB De Show is een gelicentieerde game ontwikkeld door Sony’s San Diego Studio, de uiteindelijke beslissing voor waar het wordt uitgebracht, valt op MLB. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat sommige gebruikers op Twitter het gevoel hebben dat ze de nieuwste stap moeten zetten De Show 21 naar Xbox was gewoon Sony die probeerde zijn licentie voor de serie te behouden. Dit is een gevoel dat ook journalisten deelden. Sony heeft echter geen officiële verklaring over de kwestie gegeven.

Samen komen

Of de beslissing nu aan Sony ligt, verandert niets aan het feit dat multi-platform releases van toekomstige first-party games mogelijk zijn. Sony bracht al een van zijn console-exclusives, Horizon Nul Dageraad, naar de pc vorig jaar.

Een aanhanger voor Demonen zielen noemde ook een pc-release en een opmerking over de komst naar extra platforms. De trailer werd snel gewijzigd en Sony ontkende later geplande releases van de titel op een ander platform dan PS5.

MLB De Show misschien niet wat sommigen beschouwen als een echte first-party game, maar dat betekent niet dat er op dit moment geen ruimte is om uit te groeien tot iets meer. “De nieuwste samenwerking tussen Sony en Microsoft betekent dat ik, en andere gamers die soortgelijke wensen hebben gehad, binnenkort kunnen krijgen wat we willen.” “Het meest voor de hand liggende voordeel zal zijn dat er meer spelers deze games spelen”, zei Nawaz via e-mail, verwijzend naar de mogelijkheid dat PlayStation-exclusives in de toekomst naar Xbox komen. Nawaz merkte ook op dat meer exemplaren die beschikbaar zijn op meerdere platforms ook kunnen leiden tot meer verkopen, wat ontwikkelaars op zijn beurt in staat stelt te verbeteren en nog meer ervaringen te creëren waar spelers van kunnen genieten. Sony heeft geen officiële verklaringen afgelegd over de vraag of het van plan is om andere first-party titels naar de Xbox of zelfs de pc te brengen, dus we zullen moeten afwachten hoe groot de impact is De Show 21’s Xbox-release heeft de toekomst van console-exclusives.