Skip to content

Waarom Netflix mobiele audio heeft vernieuwd

25 de juni de 2021
cardmapr RQ8zOzo x k unsplash 61ee559b606d46bfaa021c14232822d0

Belangrijkste leerpunten

  • Netflix’s heeft audio van “studiokwaliteit” toegevoegd aan zijn Android-app.
  • Films en tv-programma’s zijn gemakkelijker te horen in lawaaierige omgevingen.
  • Mobiele streaming krijgt de meest radicale nieuwe technologie.

Bij films is geweldige video leuk, maar geweldige audio is essentieel. Blokkerige video met heldere audio is te bekijken, maar ongerepte HD-video met haperende, gedempte spraak is onmogelijk te verdragen. Netflix heeft zojuist de audio in zijn Android-app geüpgraded naar ‘studiokwaliteit’, met aanpassingen aan de audiocodec die het gemakkelijker maken om te horen in rumoerige omgevingen en te voorkomen dat dingen slecht gaan als je mobiele verbinding hapert. Met dit in gedachten, wat voor soort audio-ervaring krijgen we van andere streamingdiensten? “Dolby Atmos is een ongelooflijke codec. Netflix heeft wat inhoud, maar je moet een Ultra HD-abonnement hebben en ernaar zoeken. Het is ook apparaatafhankelijk”, vertelde Samuel Cordery, expert op het gebied van samenwerkingstechnologieën, aan Lifewire via Twitter. “Disney+ heeft wat Atmos-content, net als Amazon Prime en Apple TV, maar je moet bibliotheken raadplegen en naar het logo zoeken.”

Brievensoep

De Netflix Android-update voegt “Extended HE-AAC met MPEG-D DRC (xHE-AAC)” toe. Dit lijkt volledig gericht op het verbeteren van de mobiele audio-ervaring, door “de verstaanbaarheid in lawaaierige omgevingen te verbeteren” en door zich aan te passen aan variabele mobiele verbindingen. Dit zal, zegt Netflix, een “sonische verrukking zijn voor leden die op deze apparaten streamen”. Een opmerkelijk onderdeel van deze nieuwe codec is het beheer van luidheid, dat de zaken egaliseert om gemakkelijker te kunnen luisteren. Het dialoogvenster van actiefilms wordt bijvoorbeeld luider gemaakt, zodat u het volume niet hoeft aan te zwengelen om het te horen. Het volumeniveau van de explosies zal dan dichter bij de dialoog zijn. Het is een vorm van audiocompressie, alleen (hopelijk) gedaan op een manier die niet kunstmatig klinkt of rustige achtergrondgeluiden geleidelijk laat opkruipen tot een gebrul, zoals je kunt ervaren in slecht geripte films. “In plaats van te strijden voor de kwaliteit van hun geluid, passen Apple en Netflix het aan om beter bij mobiel te passen.” In een uitstekende technische blogpost zeggen Netflix-audiotechnici Phill Williams en Vijay Gondi dat dit zelfs dialogen hoorbaar kan maken via smartphoneluidsprekers in lawaaierige omgevingen. Dus die kinderen die films kijken in de ochtend met de metro, worden nog vervelender.

andere

Muziekstreamingservices prijzen vaak hun audiokwaliteit aan, en Tidal baseert zelfs de hele reden om op high-fidelity streaming te zijn. Tv- en filmstreamingservices kunnen ophef maken wanneer ze upgraden naar iets als 4K-video, maar op audio blijven ze stil. Vorig jaar onderzocht Yamaha’s Ted Goslin de audio- en videokwaliteit van verschillende streamingdiensten en ontdekte hij hoe snel dit segment beweegt. In februari 2020 werd 5.1-kanaals surround aangeboden door alle vier de geteste services van Goslin: Netflix, Hulu, Amazon en HBO. Daarvan gebruikten Amazon en Netflix Dolby Atmos-surroundgeluid, terwijl Hulu en HBO het Dolby Digital Plus-audiocompressieschema gebruikten.

Iemand kijkt naar een film op een smartphone op een luchthaven terwijl hij een koptelefoon draagt.

Het wordt nog verwarrender. Dolby Atmos is een surround-soundtechnologie die geluid in 3D-ruimte kan plaatsen door hoogte toe te voegen aan de directionele kanalen in normaal surround-geluid. Je vindt het in bioscopen en in thuisbioscoopapparaten, maar de thuisversie is niet hetzelfde. Het is uitgekleed, ondanks het delen van dezelfde naam. Gelukkig maken bedrijven als Netflix en Apple dingen gemakkelijker te begrijpen.

Speciale audio

Netflix heeft zojuist aangekondigd dat het nu meer dan 200 miljoen abonnees heeft. 2020 was een geweldig jaar voor videostreaming, dankzij de thuisblijvende pandemie. Maar het is nog steeds hard aan het pushen in mobiel. Dit nieuwe audioformaat is een op mobiel gerichte zet. Een andere is de toevoeging van goedkopere abonnementen voor alleen mobiel in Afrika. Ondertussen draait alles bij Apple om mobiel. De audiotechnologie is bijna volledig van toepassing op zijn mobiele apparaten, en omdat het de hardware en software voor al deze apparaten maakt, kunnen ze tot een soms verrassende mate worden geïntegreerd. Ruimtelijke audio is zo’n truc, en een die voor iemand anders moeilijk te volgen is. Ruimtelijke audio verbetert de geluidskwaliteit van films en tv-programma’s niet. Wat het doet, is dat het klinkt alsof de audio van je iPhone of iPad komt, zelfs als je je verplaatst.

Vier vrienden kijken naar een film op een smartphone die buiten op een betonnen trap zit.

Stel je voor dat je een film kijkt op een tv. Als je je hoofd naar links draait, komt het geluid uit de tv-speaker nu in je rechteroor, omdat de tv nu rechts van je hoofd zit. Doe hetzelfde met een koptelefoon en de audio beweegt met de koptelefoon. Maar niet met ruimtelijke audio. Waar je ook bent in de kamer, het geluid lijkt van de iPhone of iPad te komen. Dit bedrog strekt zich ook uit tot een behoorlijk meeslepend surround-geluid. Dus in plaats van te strijden voor de kwaliteit van hun geluid, passen Apple en Netflix het aan om beter bij mobiel te passen. Zoals het de karakters van deze bedrijven betaamt, is het aanbod van Netflix praktisch en pragmatisch, terwijl dat van Apple oogverblindend en best cool is. Bovendien loste het het probleem van lawaaierige achtergrondaudio al op met zijn AirPods Pro met ruisonderdrukking van $ 250. Hoe dan ook, mobiele streaming wordt behoorlijk goed.