Skip to content

Waarom Reels met een schoenlepel op Instagram wordt gezet

3 de juli de 2021
116422401 2641314529455624 8197379027773218932 n 3ebb814ebee54d16934f79e9fb284814

Belangrijkste leerpunten

  • Je kunt nu een TikTok-achtige stream op Instagram krijgen.
  • Reels is de poging van Facebook om te voorkomen dat Instagram-gebruikers naar TikTok vertrekken.
  • Rollen is eigenlijk best goed.

Terwijl Instagram een ​​nieuwe TikTok-achtige functie genaamd Reels aan zijn app toevoegt, vraag je je misschien af ​​waarom het niet helemaal een nieuwe app heeft gemaakt. De Facebook-app voor het delen van foto’s voelt al een beetje overvol met functies die bijvoorbeeld zijn gekopieerd van Snapchat, en TikTok’s manier om virale video’s te presenteren is zo anders dan die van Instagram dat het lijkt alsof Reels op een plek is gezet waar het niet past . Er is echter een goede reden voor.

Het binnenhalen

De nieuwe Reels-functie van Instagram is de poging van Facebook om TikTok te ontwijken. Reels voegt een nieuwe sectie toe aan de Instagram-app, waar je een stroom video’s kunt zien die door andere Instagrammers zijn gemaakt. De twist is dat deze video’s afkomstig zijn van vreemden, in plaats van mensen die je hebt gekozen om te volgen. TikTok is een enorm succes, dus Facebook doet hetzelfde wat het deed om Snapchat te begraven: het klonen en toevoegen aan Instagram. Reels zelf is al maanden aan het testen, dus de laatste lancering in een week waarin TikTok het nieuws domineert, kan eigenlijk een echt toeval zijn. Dit is echter niet de eerste keer dat Facebook zijn dominante netwerk voor het delen van foto’s gebruikt om de concurrentie het hoofd te bieden. Instagram Stories, dat een enorme hit was, werd in januari 2016 toegevoegd om te concurreren met Snapchat. Nu is Reels, net als Stories, op Instagram geschoven in plaats van als een zelfstandige app te lanceren.

Sociaal netwerk versus videokanaal

Instagram is een sociaal netwerk op basis van foto’s (en sommige video’s). TikTok lijkt meer op YouTube, waar je video’s bekijkt van een algoritmisch gegenereerde feed. Op Instagram volg je mensen en zie je alleen de foto’s, video’s en verhalen die ze plaatsen. Op TikTok open je de app voor een stroom van voorgestelde clips. Het algoritme leert wat je leuk vindt en geeft je meer. Zo beschrijft Instagram Reels in een blogpost:

Reels in Explore toont het beste van trending-cultuur op Instagram. Ontdek een vermakelijke selectie van rollen gemaakt door iedereen op Instagram, in een verticale feed die voor jou is aangepast. Als je van een reel houdt, kun je deze gemakkelijk leuk vinden, reageren of delen met je vrienden.

Hoe Reels eruitziet op Instagram

In de praktijk is het niet zo duidelijk, maar dat is het algemene verschil, en het is best een groot verschil. Als je YouTube en Facebook al gebruikt, weet je dat je redenen om de een of de ander te bezoeken heel verschillend zijn. Maar één ding is precies hetzelfde voor Facebook, Instagram en TikTok: ze zijn hoe je een paar minuten doodt als je je verveelt. Wat ze allemaal willen, is je aandacht, en dat maakt de superverslavende, eindeloze stroom TikTok een bedreiging voor Facebook.

Wat is het plan van Facebook?

Facebook is misschien niet in staat om de miljoenen gebruikers zwaar naar TikTok te trekken, maar het kan voorkomen dat gebruikers van Facebook en Instagram springen. Een sleutel is demografisch. “Ik geloof dat de belangrijkste demografie in FB tegenwoordig babyboomers zijn”, vertelde professor in sociale communicatie Raquel Herrera aan Lifewire in een direct bericht. Ook: “Millennials en Gen-Xers zijn lang geleden naar Instagram gemigreerd.” De zware gebruikers van TikTok zijn daarentegen ‘preteens tot tieners en jonge volwassenen’.

Facebook zelf heeft dus weinig hoop om TikTok-gebruikers te verleiden. Facebook is tenslotte de plek waar je ouders en grootouders rondhangen. Het zou beter zijn om zich te concentreren op het behouden van de bestaande gebruikers. En daarom is Reels ingebouwd in Instagram. Het kan de app ingewikkeld maken, en het past misschien niet gemakkelijk in de filosofie van het sociale netwerk van Instagram, maar het is een geweldige manier om te voorkomen dat mensen TikTok zelfs maar proberen. Waarom zou u zich aanmelden voor een nieuwe dienst als u deze al heeft in de dienst die u gebruikt? Een aparte app zou daarentegen veel meer werk vergen om te lanceren, vooral voor oude Instagram-gebruikers die weigeren om Facebook te gebruiken. “Toen Instagram Stories van Snapchat kopieerde, werd het ingebouwd in de app”, zegt Herrera. “Dus ik denk dat ze dezelfde logica toepassen op Reels: eenvoudige videomontage en effecten gekopieerd van TikTok”, maar gericht op een oudere doelgroep.

De Reel-deal

Met dit in gedachten is de integratie van Reels in Instagram logisch. En het werkt echt, een beetje. Het plaatsen van een haspel is net zo eenvoudig als het plaatsen van een verhaal, zij het met nieuwe bewerkingstools en effecten. En het is ook gemakkelijk om Reels te bekijken, dat is een enkele druk op de knop verwijderd van je belangrijkste Instagram-feed. Maar de echte winnaars hier zijn misschien bestaande Instagram-sterren of wachtende sterren. In plaats van opnieuw te moeten beginnen en genoeg volgers op te bouwen om trending te worden op TikTok, kunnen ze hun bestaande macht gebruiken. Ook Facebook kan winnen als Reels enkele supersterren op TikTok-niveau creëert.