Skip to content

Waarom Safari-extensies op iOS een groot probleem zijn

18 de mei de 2023
taras shypka iFSvn82XfGo unsplash 8ab9171cd0374fd9a5312cf08e44d0a7

Belangrijkste leerpunten

  • iPadOS 15 staat browserextensie toe in Safari.
  • Het zijn net Chrome-extensies, maar met extra beveiliging.
  • Extensies vereisen dat een bovenliggende App Store-app wordt geïnstalleerd.

Safari op de iPad krijgt binnenkort extensies, net als Chrome, Edge en Safari op de Mac. En ze zullen de manier waarop u de browser gebruikt volledig veranderen. Safari is waarschijnlijk de belangrijkste app op je iPhone of iPad. Sommige mensen verlaten het zelden, behalve om foto’s op Instagram te plaatsen of een WhatsApp te beantwoorden. En toch blijft het vrij beperkt in vergelijking met een desktopbrowser. Je kunt kleine bookmarklets gebruiken en Safari integreert natuurlijk met het systeembrede deelvenster, maar het was bijna onmogelijk om Safari zelf uit te breiden. In iOS 15 gaat dat veranderen. Dus wat gebeurt er? “Gelukkig koos Apple voor de de facto extensie-industriestandaardtechnologie genaamd WebExtensions”, app-ontwikkelaar Alex Tsjernikov vertelde Lifewire via e-mail. “Aanvankelijk was het de extensie-API van Chrome, maar na verloop van tijd hebben alle grote browsers het overgenomen. Het maken van extensions is tegenwoordig vrij eenvoudig geworden. Je maakt het een keer – en het werkt in Edge, Firefox, Opera en Brave.

Privacy eerst

Browserextensies vormen een groot beveiligingsrisico. Meestal hebben ze toegang tot alle gegevens die op een webpagina zijn geladen. Dat is prima als u een extensie van een vertrouwde ontwikkelaar gebruikt, maar er kan snel iets misgaan. Gelukkig koos Apple voor de de facto extensie-industriestandaardtechnologie genaamd WebExtensions. Een extensie krijgt niet alleen toegang tot een pagina wanneer u erop klikt om deze te activeren. Een extensie heeft standaard toegang tot alle pagina’s die in uw browser zijn geladen. Dat betekent uw e-mail, uw bank, alles. Extensies in iPadOS 15 Safari werken niet zo. “Ze hebben een interessante aanpak gekozen die verschilt van wat we in andere browsers kunnen zien. Ze lieten je de extensie alleen toegang verlenen tot specifieke pagina’s en voor een beperkte tijd”, zegt Chernikov. “U kunt de extensie bijvoorbeeld alleen op lefigaro.fr laten werken en slechts voor één dag. Gezien het feit dat extensies nu volledige toegang kunnen hebben tot de inhoud van de website (waaronder mogelijk ook uw wachtwoorden, creditcardgegevens, enz.), is het een goed idee.” Het softwarebedrijf van Chernikov, Gikken, ontwikkelt momenteel een iOS 15-extensie voor zijn vertaalapp Mate. Ik heb het uitgeprobeerd en het is best netjes om te kiezen welke sites de extensie laden. In het geval van Mate kun je het alleen koppelen aan de sites in vreemde talen die je wilt vertalen, en – in tegenstelling tot de ingebouwde vertaler van Safari – wordt het automatisch geladen elke keer dat je een van die sites bezoekt.

Hoe iOS Safari-extensies werken

Het installeren van een Safari-extensie gebeurt door een bijbehorende app te installeren, die ervoor zorgt dat deze het goedkeuringsproces van de App Store van Apple doorloopt. Vervolgens bezoekt u de instellingen van Safari’s Extensies. Deze bevinden zich in de app Instellingen, naast de instellingen voor het blokkeren van inhoud (dit zijn in feite gespecialiseerde browserextensies).

Een screenshot van de Mate-extensie in Safari-instellingen.

Het ontwikkelen van Safari-extensies is eenvoudig, maar met voldoende barrières zodat we waarschijnlijk geen stortvloed aan bestaande Chrome-extensies zullen zien verschijnen op de lanceringsdag. Bij het testen van een extensie moet de ontwikkelaar bijvoorbeeld de hele wrapper-app opnieuw compileren wanneer ze een wijziging aanbrengen in plaats van alleen een bestand op te slaan en de webpagina opnieuw te laden. “iOS Safari-extensies zijn ook kleine websites, maar verpakt in de bovenliggende app. Telkens wanneer u wijzigingen aanbrengt in de extensiecode en deze opnieuw wilt uitvoeren, moet u het hele Xcode-project opnieuw bouwen (opnieuw compileren). Hoe lang het duurt, hangt af van de grootte van het project”, zegt Chernikov. Een andere barrière is het hele goedkeuringsproces van de App Store, waarvoor een betaald abonnement en alle gebruikelijke pijnpunten van het indienen van een app vereist zijn. En een andere overweging is look en feel. Een voor Chrome gebouwde extensie ziet er waarschijnlijk niet goed uit in een Apple-browser.

Extensies — de moeite waard?

Tot nu toe ligt de pijn van het maken van iOS Safari-extensies allemaal bij de ontwikkelaar. Het is net zo eenvoudig voor de gebruiker om een ​​app te installeren en de extensie te activeren in de voorkeuren van Safari, hoewel dit een beetje lastig is. iOS Safari-extensies zijn ook kleine websites, maar verpakt in de bovenliggende app. “Je moet de extensie nog steeds apart inschakelen, en hij is behoorlijk verborgen. Een paar bètagebruikers hebben contact met ons opgenomen en zeiden dat ze niet wisten hoe ze bijvoorbeeld de Safari-extensie van Mate moesten gaan gebruiken”, zegt Chernikov. Maar de voordelen zijn het waard. De Mate-vertaler is bijvoorbeeld naadloos. Het is alsof het web allemaal in uw eigen taal is en u kunt zelfs op een alinea tikken om de originele tekst te controleren. Het is beter dan de ingebouwde versie, en dat was tot nu toe onmogelijk in Safari.