Skip to content

Waarom smartphonebatterijen nog steeds zuigen

4 de juli de 2021
GettyImages 941237708 b750142109104ef685bdfb5f6a8110f8

Belangrijkste leerpunten

  • Hoewel smartphones de afgelopen 13 jaar ver zijn gekomen, bieden de meeste nog steeds slechts een dag batterijduur zonder intensief gebruik.
  • Experts zeggen dat batterijen die groter zijn dan het huidige gemiddelde, kunnen leiden tot dikkere telefoons en insnijdingen op andere plaatsen op het apparaat.
  • Experts zeggen dat een betere software-efficiëntie de sleutel kan zijn om batterijen in de toekomst beter te maken.

Ondanks de technologische vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, gaan de meeste smartphonebatterijen nog steeds amper een dag mee, iets wat volgens experts niet snel beter zal worden. De batterij is een belangrijk onderdeel van je smartphone, en hoewel veel apparaten een hoger vermogen hebben, zoals de nieuwe Moto G20 en zijn batterij van 5.000 mAh, kan het vaak een worsteling zijn om de batterij van je telefoon een hele dag mee te laten gaan zonder hem op te laden.

Hoewel smartphones de afgelopen jaren efficiënter zijn geworden, is de technologie die wordt gebruikt om batterijen te maken niet zo sterk geëvolueerd, waardoor het voor gebruikers moeilijker wordt om een ​​langere levensduur van de batterij te krijgen. “Batterijtechnologie heeft smartphones echt niet bijgehouden”, vertelde Rex Freiberger, een expert op het gebied van slimme apparaten en CEO van Gadget Review, in een e-mail aan Lifewire. “Terwijl onze smartphones steeds kleiner worden vanwege de chips die nodig zijn om ze van verwerkingskracht te voorzien, hebben kleinere batterijen gewoon niet genoeg kracht om bij te blijven.”

Met opzet

Het verbeteren van het stroomverbruik van een smartphone is een evenwichtsoefening om de software van de telefoon efficiënter te maken en tegelijkertijd een batterij te bieden met een capaciteit die groot genoeg is om het apparaat voor langere tijd te laten werken. Hoewel het gemakkelijk zou zijn om gewoon een 5.000 mAh-batterij in elke nieuwe smartphone te gooien, zouden veel gebruikers waarschijnlijk niet blij zijn met de ontwerpwijzigingen die het met zich mee zou kunnen brengen. “De grootte van de batterij in een smartphone hangt bijna volledig af van het ontwerp van de smartphone”, vertelde Radu Vrabie, oprichter van Powerbank Expert, in een e-mail aan Lifewire. “Smartphoneontwerpers hebben te maken met de gebruikersvoorkeuren. Zoals het er nu uitziet, willen mensen slanke smartphones die in hun broekzak passen. Een grote batterij zou de dikte van de telefoon naar nieuwe gebieden brengen.”

Gedemonteerde mobiele telefoon. Interne organisatie. Close-up, bovenaanzicht.

Volgens Vrabie zouden de meeste moderne smartphone-ontwerpen binnenin voldoende ruimte moeten bieden voor een batterij van 4000 mAh. Dat klinkt misschien vrij groot, maar als je uitsplitst hoe de batterij wordt gebruikt, heeft dat specifieke formaat de neiging om slechts een dag of minder opgeladen te worden voordat je hem hoeft aan te sluiten. Omdat veel gebruikers een dunnere telefoon willen die goed in hun zakken, moeten fabrikanten werken om een ​​capabele batterij in te passen, terwijl ze ook genoeg ruimte overlaten voor de andere interne elektronica. Het is een precaire balans, zegt Freiberger, en een die nog niet helemaal onder de knie is.

De lading verlengen

Hoewel een hogere batterijcapaciteit geweldig zou zijn, is de totale capaciteit niet het enige dat bepaalt hoe lang uw batterij meegaat. Hoe u uw telefoon gebruikt, doet dat ook. De batterijcapaciteit wordt gemeten op basis van milliampère-uur, wat in wezen is hoeveel stroom het binnen een uur kan leveren. Een telefoon met een vermogen van 3.000 mAh kan dus een uur lang tot 3.000 milli-ampère leveren. Het is duidelijk dat je telefoon niet zoveel stroom verbruikt in een uur, dus die capaciteit gaat veel langer mee. De werkelijke hoeveelheid lading die uw telefoon elk uur nodig heeft, is gebaseerd op wat u erop doet.

“Er zijn veel dingen die werken tegen telefoonbatterijen”, legt Freiberger uit. “Afgezien van het feit dat de meeste gewoon niet zo krachtig zijn, draaien de meeste smartphones de hele dag door apps en processen op de achtergrond. Meldingen die je scherm aanzetten, verbruiken ook een aanzienlijke hoeveelheid stroom van je batterij om dit te doen. En dat telt niet eens apps mee die constant moeten worden bijgewerkt.” Als je echt meer uit je batterij wilt halen, kun je proberen applicaties te sluiten als je ze niet meer gebruikt. U kunt ook functies zoals locatie, wifi en Bluetooth uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Dit verlaagt effectief de hoeveelheid stroom die uw telefoon nodig heeft, zodat u meer kunt halen uit elke lading. Hoewel grotere batterijen een goede oplossing lijken voor de huidige stroomproblemen waarmee smartphonegebruikers worden geconfronteerd, is het onwaarschijnlijk dat de ontwerpwijzigingen die nodig zijn om hieraan tegemoet te komen, op korte termijn zullen plaatsvinden. Maar goed dat we gewend zijn onze telefoons elke nacht op te laden.