Skip to content

Waarom smartphones en wandelen niet samengaan

30 de juni de 2021
GettyImages 1134465091 8bfb52d9e296474ab11b498fa8246513

Belangrijkste leerpunten

  • Jaarlijks raken honderden mensen gewond door afleiding tijdens het lopen en het gebruik van hun smartphone.
  • Google werkt naar verluidt aan een nieuwe functie waarmee gebruikers tijdens het lopen niet meer naar hun telefoon hoeven te kijken.
  • Een stad in Japan heeft zelfs het gebruik van telefoons tijdens het wandelen verboden.

Lopen tijdens het gebruik van een telefoon kan gevaarlijk zijn, maar nieuwe apps kunnen afgeleide voetgangers helpen. Volgens een recent rapport krijgen Android-apparaten een nieuwe functie die gebruikers ertoe aanzet om tijdens het lopen niet meer naar hun telefoon te staren. Het is een van de vele softwareoplossingen om mensen te helpen die hun telefoon blijven gebruiken ondanks dat ze tegen objecten aanlopen. De nieuwe software is nog niet uitgerold, maar werkt blijkbaar door je een herinnering te geven om “je stap met heads-up in de gaten te houden”, volgens recent ontdekte screenshots. “Net als afgeleid autorijden, is afgeleid lopen een belangrijke bedreiging voor de veiligheid omdat mensen niet volledig op hun omgeving zijn gefocust”, zei Karen Condor, een veiligheidsexpert bij 4AutoInsuranceQuote.com, in een e-mailinterview. “Ondanks onze frequente wens om te multitasken, is het menselijk brein geëvolueerd om de aandacht slechts op één taak tegelijk te richten.”

Software-oplossingen om een ​​reëel gevaar te bestrijden

Er zijn een aantal softwareoplossingen om mensen te helpen die het niet kunnen verdragen om hun telefoon weg te leggen tijdens het lopen. iType2Go plaatst bijvoorbeeld het camerabeeld direct onder het bericht dat u opstelt, waardoor u voldoende visuele hulp heeft om obstakels te vermijden. De Type n Walk-app is een soortgelijk concept dat een transparant kijkvenster weergeeft van wat zich direct voor je bevindt. “Dit, gecombineerd met je perifere zicht, is net genoeg visuele informatie om obstakels te vermijden, zoals met je gezicht naar een boom lopen”, beweren de ontwikkelaars op hun website. “Net als afgeleid autorijden, is afgeleid lopen een belangrijke bedreiging voor de veiligheid omdat mensen niet volledig op hun omgeving zijn gefocust.” Een rapport van de National Safety Council uit 2015 toonde aan dat lopen tijdens het sms’en het risico op ongevallen verhoogt. Tussen 2000 en 2011 raakten meer dan 11.000 mensen gewond tijdens het lopen en telefoneren. Yamato City in Japan heeft zelfs voetgangers verboden hun telefoons te gebruiken tijdens het lopen. Het fenomeen lopen tijdens het bellen is zo wijdverbreid dat er in het Japans zelfs een term is voor mensen die het doen: aruki-sumaho (letterlijk, smartphone-wandelen). Vorig jaar voerde de stad een onderzoek uit waaruit bleek dat ongeveer 12% van de 6.000 geregistreerde voetgangers hun telefoon gebruikten tijdens het lopen.

Lucas Travis kent uit de eerste hand de gevaren van telefoneren tijdens het lopen. Hij was onlangs op weg naar een plaatselijke coffeeshop terwijl hij door het nieuws scrolde. “Zoals gewoonlijk was ik door mijn feed aan het scrollen en ik herinner me dat ik moest lachen om deze meme,” zei hij. “Ik verloor de focus op waar ik heen ging en stootte mijn hoofd tegen een paal omdat ik niet oplette. Een paar mensen zagen me en het was echt gênant.”

Tips als je echt moet lopen en bellen

Condor heeft wat advies voor potentiële telefoonwandelaars. Als je tijdens het lopen met je telefoon te maken krijgt, houd de telefoon dan hoger in je gezichtsveld om je te helpen mogelijke risico’s te zien die je moet vermijden, zei ze. “Kijk om de paar seconden weg van je apparaat om je omgeving te beoordelen en installeer software die berichten voorleest en die spraakherkenning gebruikt, zodat je niet voortdurend naar je scherm hoeft te kijken”, voegde ze eraan toe. “Ik verloor de focus op waar ik heen ging en stootte mijn hoofd tegen een paal omdat ik niet oplette.” Maar het beste advies is misschien om je telefoon gewoon niet te gebruiken tijdens het lopen. “Ga uit de weg en stop op het trottoir,” adviseerde ze. Carla Diaz, mede-oprichter van Broadband Search, gaf ook toe dat ze tegen objecten aan liep terwijl ze naar haar telefoon keek. “Als je veel op je bord hebt, moet je soms werken of berichten inhalen terwijl je loopt”, zei ze. Maar tegenwoordig weerstaat Diaz de verleiding om te veel te multitasken. “Ik denk dat de sleutel om niet afgeleid te worden door je telefoon terwijl je loopt, is om hem op te bergen en in de stille modus te zetten,” zei Diaz. “Tenslotte, als je het niet in je hand hebt, kom je niet in de verleiding om het op te tillen en te beginnen met wat het ook is dat je afleidt.”