Skip to content

Waarom Stadia meer nodig heeft dan gratis demo’s

8 de juli de 2021
Stadia ce8597e96bb549eeb10d301678132e0b

Belangrijkste leerpunten

  • Google introduceert tijdelijke demo’s in Stadia in een poging nieuwe gebruikers aan te trekken.
  • Hoewel gebruikers met demo’s een spel kunnen proberen, moet je nog steeds de volledige prijs betalen om het te kopen.
  • Google heeft betrouwbaardere servers nodig met minder vertraging als het echt wil groeien.

De nieuwste update voor Google Stadia brengt een reeks tijdelijke gratis demo’s die spelers kunnen uitproberen. Hoewel demo’s misschien een goed idee lijken, vinden experts uiteindelijk dat Google meer moet doen als het wil dat Stadia gedijt en groeit. Google Stadia kwam eind 2019 uit en bracht het cloud-gamingsysteem van Google naar huizen over de hele wereld. Sinds de release heeft Stadia moeite om voet aan de grond te krijgen in de wereld van gamestreaming. De laatste stap van het bedrijf is misschien nog steeds niet genoeg om gebruikers te verleiden, omdat gratis demo’s niet echt zijn wat de service nodig heeft. “Het grootste probleem met Stadia zijn latentie- en verbindingsproblemen”, vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review ons in een e-mail.

Meer dan één front

Freiberger is niet de enige die het gevoel heeft dat de cloud-gamingservice van Google ook een trage puinhoop is. Sterker nog, in november 2019, toen Stadia op de grond kwam, waren sites als De Washington Post waarschuwde gebruikers om weg te blijven totdat Google de problemen had opgelost. Hoewel de zorgen over de verbinding met Stadia belangrijk zijn, zijn er andere problemen die de service sinds de release hebben geteisterd, zoals een beperkte gamebibliotheek. Na recente aankondigingen over een aantal nieuwe games die naar Stadia komen, gingen oude gebruikers zoals KingKeeton97 naar Twitter om hun teleurstelling over het game-aanbod van Stadia te demonstreren, zelfs twijfelend aan de marketingkeuzes van het bedrijf. Anderen zoals Twitter-gebruiker ioneBear lijken blij te zijn met de huidige staat van het aanbod van Stadia, die reageerde met “Ik ben een zeer tevreden klant”, in een tweet op het Stadia Twitter-account.

Jacob Smith, een freelance reis- en edtech-blogger, denkt dat de demo’s een geweldige manier zijn om te proberen voordat hij iets koopt. “De demo’s lijken mij een geweldige optie, omdat ze me de waarde van een spel laten zien voordat ik er mijn geld aan uitgeef”, zei hij in een e-mail. In tegenstelling tot andere streamingdiensten die er zijn, kost Google Stadia niets om op het basisniveau te gebruiken. Je moet de games kopen die je wilt spelen, en veel daarvan hebben dezelfde prijs als op andere consoles. Omdat je voor de meeste titels de volle prijs moet betalen, is het belangrijk om te weten of een game goed speelt op je verbinding. Invoervertraging is een groot probleem bij cloudgaming en het is niet ongebruikelijk om invoervertragingstests te zien verschijnen op sites zoals Reddit, waar gebruikers kunnen zien hoe de game reageert op basiscommando-invoer van controllers, toetsenborden of muizen. Toch is Smith verkocht. “Ik ben zo’n beetje de belichaming van de doelgroep van cloudgaming”, zei hij. “De laatste speciale game-machine die ik kocht was de originele Xbox, maar ik geniet nog steeds erg van gamen.”

Verloren in de cloud

Terwijl sommigen, zoals Gadgetbeoordeling’s Freiberger, geloven dat de strijd van Stadia neerkomt op de infrastructuur van de service, zijn veel gebruikers van de service van mening dat het algehele gebrek aan games de echte reden is voor de blunders die de cloudgaming-uitbreiding van Google de afgelopen maanden zijn overkomen. Google werkt actief aan het opvullen van de gaten die momenteel de gamebibliotheek in beslag nemen, met veel nieuwe games zoals Cyberpunk 2077 zal dit jaar op Stadia verschijnen. Ondanks die aankomende releases, zal een stabiele game-ervaring de sleutel zijn om het meeste uit cloud-gaming te halen. “Als je een game-streamingservice aanbiedt, is er geen excuus voor vertraging.

Je servers moeten ijzersterk zijn”, schreef Freiberger. “Als het belangrijkste verkoopargument van je platform (streaminggames) niet echt toegankelijk is voor de overgrote meerderheid van de mensen, is je service dood in het water.” Voor Stadia is die netwerkbetrouwbaarheid een probleem gebleken sinds de lancering van de service, en met andere game-streaming-opties in opkomst, zal Google merken dat Google verder op de lijst zal vallen als het niets doet om de vertraging en verbinding te verbeteren problemen die het systeem teisteren. Met de huidige staat van basistoegangssnelheden voor breedband die verslechteren op basis van rapporten van BroadbandNow, heeft Google Stadia een goede kerninfrastructuur nodig om alles soepel te laten verlopen. Glasvezel is niet overal beschikbaar en dat betekent dat het ondersteunen van meer basisinternetsnelheden een belangrijke functie zal zijn waar Stadia aan moet werken. Het maakt niet uit of de streamingdienst de beste bibliotheek met games ter wereld heeft als de servers de gebruikers geen soepele gameplay-ervaring kunnen bieden. Dit is wat een service als Stadia zal maken of breken: geen vertraging en een solide bibliotheek met games om erop te spelen. Al het andere – gratis demo’s of niet – ziet eruit als rook en spiegels.