Skip to content

Waarom theater VR heeft omarmd tijdens de pandemie

19 de juni de 2021
GettyImages 740520775 bd19a64a18704f40958e5b5aaca0aab2

Belangrijkste leerpunten

  • VR-uitvoeringen krijgen een boost nu het coronavirus mensen dwingt om weg te blijven van live theater en dans.
  • VR-uitvoeringen zijn een ontsnapping aan de grimmige realiteit van 2020, zeggen waarnemers.
  • Betere en goedkopere VR-headsets verbreden de mogelijkheden voor VR-prestaties.
Nu Broadway-shows zijn gesloten en live-optredens in het hele land zijn beperkt vanwege de pandemie van het coronavirus, zien sommige regisseurs theater opnieuw als een virtual reality-ervaring. Deze shows versmelten de grenzen tussen games, dans en theater. Met een VR-headset en een internetverbinding laten ze iedereen deelnemen aan een live optreden. Tegelijkertijd zorgen ze voor broodnodige inkomsten voor een industrie die economisch te lijden heeft onder de COVID-sluitingen. “In ons huidige isolement is het samenkomen, zelfs als we fysiek van elkaar gescheiden zijn, buitengewoon krachtig, menselijk en helend”, zegt Brandon Powers, de choreograaf van Queerskins: Ark’s choreograaf, een virtual reality-uitvoering, in een e-mail interview. “Artiesten, producers en publiek weten dat allemaal, en door deze omstandigheden zijn meer mensen bereid om iets nieuws uit te proberen.”

Van games tot theater tot dans

Virtual reality-shows bestrijken het spectrum van theatergenres. er is The Under Presents, een game- en theaterervaring die beschikbaar is op de Oculus Quest en Rift, waarin enkele niet-spelerpersonages van de game werden gespeeld door live acteurs. Er is ook het Peabody Award-winnende virtual-reality kunstproject, Queerskins: Arko, met een dansvoorstelling over homomannen in de jaren tachtig. Er gaan nog meer traditionele theaters online, zoals Voyeur: De ramen van Toulouse-Lautrec, een live theatervoorstelling in New York City die oorspronkelijk bedoeld was om op een podium te worden uitgevoerd.

Lege stoelen in sierlijke bioscoop

“Ik denk dat virtual reality de kans biedt om jezelf een beetje meer onder te dompelen in een soort digitale ervaring”, zegt Tara Ahmadinejad, mede-oprichter van de in Brooklyn gevestigde theatergroep Piehole, die aan The Under Presents, zei in een telefonisch interview. “Het is niet hetzelfde als in een gedeelde ruimte met anderen zijn. Maar ik denk dat op dit moment, waar mensen in hun huizen zijn, dit een kans is om te ontsnappen aan de dagelijkse omgeving die je de hele tijd ziet en voelt alsof je naar dit andere rijk gaat.” “Je moet nadenken over wie het publiek is en hoe ze deel uitmaken van de ervaring.” Virtual reality-theater geeft toeschouwers meer controle over de ervaring, zeggen waarnemers. “Het voordeel is dat het het publiek in staat stelt te verkennen en hun eigen ontdekkingen en connecties te maken, niet alleen met live acteurs, maar ook met andere spelers”, zei Ahmadinejad. “Je vindt spelers en ze werken een beetje samen om dingen te vinden. Ik ging daar onlangs naar binnen en ik ontmoette een aantal spelers die meer ervaring hadden met de spreuken, en ze hebben me een beetje geleerd hoe ik het moet doen.”

Beter dan de werkelijkheid

VR stelt theaterregisseurs in staat om theatrale momenten te creëren die fysiek niet mogelijk zijn, benadrukte Powers. “Je publiek of artiesten kunnen vliegen, werelden doorkruisen en van gedaante veranderen,” zei hij. “Terwijl live fysiek theater ons vraagt ​​om ons ongeloof op te schorten, kan VR-theater leunen op de onderdompeling om je echt het gevoel te geven dat je naar een nieuwe wereld bent getransporteerd.”

Vrouw geniet van VR terwijl ze wordt omringd door kleurrijke spiralen

Maar theater ontwerpen voor VR kan een uitdaging zijn, zeggen waarnemers. “Je moet nadenken over wie het publiek is en hoe ze deel uitmaken van de ervaring”, legt Powers uit. “Bovendien is VR een belichaamd medium, dus als choreograaf geloof ik dat het uiterst belangrijk is om het als zodanig te behandelen. We moeten manieren vinden om voor ons publiek te zorgen en ons bewust zijn van hoe we hen vragen te bewegen, hetzij door middel van gebaren , lopen of zitten. Ik noem dit ‘body experience design’: een proces om van binnenuit te denken om meer empathische belichaamde ervaringen in VR te ontwerpen.” “Ik denk dat het zal blijven evolueren naar zijn eigen kunstvorm.” Er is veel belangstelling van het publiek voor virtual reality-theater, legt Powers uit, en zegt dat er een honger is naar live optreden, omdat het “een veel hechtere band tussen het publiek en de artiest creëert dan iets dat is opgenomen.” VR-theater trekt ook een jonger publiek dan zijn live-tegenhanger, waarvan Powers hoopt dat het hen in de toekomst zal leiden naar het ondersteunen van echte live-shows. VR-headsets zijn echter nog steeds prijzig en kosten honderden dollars, en dat beperkt wie kan deelnemen. “We moeten heel goed nadenken over wie toegang heeft tot technologie en wat dat betekent voor wat er wordt gecreëerd en wie het maakt”, aldus Powers.

Hier om te blijven

Wanneer en als theaters weer opengaan, zal VR waarschijnlijk in de theaterwereld blijven hangen. Om te beginnen kunnen VR-producties goedkoper zijn dan die in werkelijkheid worden uitgevoerd. “Omdat VR schaalbaar is, introduceren we een levensvatbaar financieel model in de theaterwereld, dat al heel lang niet houdbaar is”, zei Blair Russell, een virtual reality-theaterproducent, in een telefonisch interview. “En dat zal theaters in staat stellen om op andere manieren te gedijen dan voorheen en niet [solely rely] op donaties van stichtingen en particulieren, en, weet je, [minimal] kaartverkoop… we kunnen Broadway toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld die niet naar Broadway kunnen of zich Broadway niet kunnen veroorloven.” “Het samenkomen, zelfs als we fysiek van elkaar gescheiden zijn, is buitengewoon krachtig, menselijk en genezend.” Zelfs de grootste voorstanders van VR denken echter niet dat virtual reality-theater live-uitvoeringen volledig zal vervangen. “Ik denk dat het zal blijven evolueren naar zijn eigen kunstvorm”, zei Alexandra Panzer, een Piehole-lid, in een telefonisch interview. “En ik denk dat er veel geëxperimenteerd is en zal blijven gebeuren vanwege de pandemie en de parameters die daarbij zijn ingesteld. Er zal altijd een crossover zijn met theater en de theatergemeenschap. Maar het geeft mensen van over de hele wereld de kans om niet alleen deel te nemen aan virtual reality-ervaringen, maar ook aan virtuele theaterervaringen.” Virtueel theater heeft veel aantrekkingskracht. Het is handig, veilig en biedt scenario’s die in het echte leven onmogelijk te repliceren zijn. Maar het is moeilijk voor te stellen dat VR ooit de ervaring van een publiek zal vervangen met honderden andere mensen die reageren op wat er op het podium gebeurt.