Skip to content

Waarom trage iPhone mini-verkopen er echt niet toe doen

5 de juli de 2021
denis cherkashin zgUkIMKeJq4 unsplash 7e24de40a78d4d93bc64bf4aa5392585

Belangrijkste leerpunten

  • Volgens rapporten maakte de iPhone 12 mini begin januari slechts 5% uit van de iPhone-verkopen.
  • De verkoop kan in de loop van de tijd aantrekken.
  • 12 mini-eigenaren werkelijk houden van hun iPhones.

De verkoop van iPhone 12 mini loopt terug, zeggen verschillende rapporten, die slechts 5% uitmaken van de totale iPhone-verkopen van Apple. Deze rapporten speculeren ook dat dit het einde betekent voor de kleinste iPhone. Maar doet het? Echt niet. Reuters meldt dat de verkoop van de iPhone 12 mini zwak is in vergelijking met de grotere iPhone 12 en zelfs de iPhone 11 van vorig jaar, die nog steeds verkrijgbaar is. Het citeert zelfs een analist van JP Morgan die denkt dat Apple binnenkort de productie zal stopzetten. Maar deze speculatie negeert drie dingen. Ten eerste kan de iPhone 12 mini een slaperig succes zijn. Twee, niet alle iPhones kunnen het best verkochte model zijn. En drie, de iPhone mini is gewoon geweldig. “Ik hou heel veel van de mijne”, app-ontwikkelaar Adam Smaka vertelde reddingsdraad via direct bericht. “Serieus. Het is zo compact en het is veel comfortabeler om het met één hand te gebruiken.”

Geweldige mini

De iPhone mini is gewoon geweldig. Het is een volledig uitgeruste iPhone 12, met alle toeters en bellen, alleen is hij klein genoeg om in een zak te glijden en met één hand het hele scherm te bereiken met een duim. Het enige nadeel is een iets kleinere batterij, maar dit is slechts een nadeel in vergelijking met de iPhones 11 en 12 – de mini heeft een betere batterijduur dan bijvoorbeeld de iPhone XS. Ik hou van de mijne, en een snelle informele Twitter-enquête zegt dat andere eigenaren dat ook doen.

“Ik hou van die van mij,” antwoordde Cult van Mac auteur Leander Kahney. “Het formaat is overal geweldig en het is niet kreupel of aangetast. Overgestapt van Pro Max, dat nu belachelijk groot en onhandig aanvoelt.” iPhone-kopers wilden al jaren een kleinere iPhone, iets meer als de zakbare, platte iPhone 5 dan de iPhone 6, die Apple’s big-phone-trend op gang bracht. En in feite was de iPhone 6 een fenomenale hit, verkocht sneller dan welke iPhone dan ook, en is nog steeds de best verkochte iPhone aller tijden. Destijds dacht men dat dit te wijten was aan de opgehoopte vraag naar een iPhone met een groter scherm. En toch bleef de vraag naar een kleinere telefoon. Toen Apple in 2016 de iPhone SE uitbracht, een iPhone 5S-hoesje met de binnenkant van de grotere 6S, verraste zelfs Apple de op hol geslagen vraag. Dit was waarschijnlijk – gedeeltelijk – te wijten aan de lage startprijs van $ 399. Maar als je rondvraagt, zul je zien dat veel mensen de SE kochten omdat hij zo klein was. Ze wilden een telefoon die ze gemakkelijk in hun zak konden stoppen voor wanneer ze hem nodig hadden, niet zo’n enorme handset ter grootte van een phablet. Na die eerste SE heeft Apple niet nog een kleine iPhone gemaakt. Tot de iPhone 12 mini.

Waarom verkoopt de iPhone 12 mini niet beter?

Er zijn een paar mogelijkheden. Apple geeft geen uitsplitsingen per model van zijn iPhone-verkopen, maar sommige analisten melden dat de best verkochte iPhone op dit moment nog steeds de 2019 iPhone 11 is. Dan is er de goedkope iPhone SE (het huidige model).

Een iPhone mini in de doos.

Een andere mogelijkheid is dat vroege gebruikers van iPhone, de mensen die elk jaar in november het nieuwste model kopen, ook de voorkeur geven aan de modellen met de hoogste specificaties. Inderdaad, tijdens Apple’s laatste winstoproep, zei de financieel directeur van Apple, Luca Maestri, dat de iPhone 12 Pro- en Pro Max-modellen erg goed verkochten. Zo goed, er waren leveringsbeperkingen “met name op de Pro en de Pro Max.” Deze early adopters kunnen de verkoopcijfers in het eerste kwartaal scheeftrekken, terwijl de vaste kopers, mensen die alleen een winkel binnenlopen als ze een nieuwe telefoon nodig hebben, later in de productcyclus talrijker zullen zijn. Een andere factor is 5G. In dezelfde conference call zei CEO Tim Cook dat de verkoop in China enorm was, dankzij de opgehoopte vraag naar 5G, die daar veel meer beschikbaar is. En in Azië ging de historische voorkeur uit naar grotere telefoons. Hoe groter hoe beter. Al met al is het dus geen verrassing dat de verkoop van de mini achterblijft in vergelijking met andere modellen.

Maakt het uit?

De enige reden waarom Apple het miniformaat zou verlaten, is als de verkoop zo slecht zou zijn dat het niet langer de moeite waard was om het te maken. Niet alle iPhones kunnen de bestverkochte iPhone zijn. “iPhone-kopers wilden al jaren een kleinere iPhone, zoiets als de iPhone 5 met een platte zijkant in zakformaat…” Eén model zal altijd het slechtst verkopen. Dat zou de iPhone mini kunnen zijn, maar zolang hij genoeg verkoopt om het de moeite waard te maken om hem te maken, is hij slechts een deel van een reeks. Een ding is zeker. Als Apple de mini dumpt, zullen veel fans erg teleurgesteld zijn.