Skip to content

Waarom u een dashcam in uw auto wilt hebben

28 de oktober de 2022
GettyImages 845828780 a65c4ced916644e69057eec19991db17

Belangrijkste leerpunten

  • Verkeersongevallen en sterfgevallen als gevolg van verkeersincidenten blijven elk jaar toenemen.
  • Door een dashcam aan uw auto toe te voegen, kunt u gebeurtenissen die tot ongevallen leiden, volgen, zodat autoriteiten beter kunnen bepalen wie de schuldige was.
  • Hoewel dashcams zorgen voor wat privacy, zeggen experts dat de gemoedsrust de moeite waard is voor gebruikers die veel rijden en zich zorgen maken over verkeersgerelateerde incidenten.

Aangezien verkeersongevallen en sterfgevallen in verband met die ongevallen blijven stijgen, zeggen experts dat dashcams voor gemoedsrust kunnen zorgen voor bestuurders, hoewel ze ook met compromissen komen. Ondanks maanden waarin miljoenen vanuit huis werkten, zag 2020 het aantal sterfgevallen als gevolg van verkeersincidenten toenemen, van 36.096 in 2019 tot 38.680. Nu nog meer werknemers terugkeren naar het dagelijkse woon-werkverkeer, zeggen experts dat veiligheid op de weg belangrijker is dan ooit. Een manier die de laatste jaren vooral populair is geworden, is de installatie van een dashcam in je auto. Deze kunnen uw rijgedrag registreren, uw acties en de acties van anderen bijhouden. Dit kan een hele reeks voordelen opleveren, waaronder gemoedsrust. “Er zijn veel redenen waarom mensen overwegen een dashboardcamera te kopen. In de meeste gevallen is de belangrijkste reden om zichzelf te beschermen tegen mogelijke ongelukken en misdaden”, vertelde Katherine Brown, oprichter van Spyic, een bedrijf voor bewaking op afstand, aan Lifewire in een e-mail. “Dit komt omdat het apparaat fungeert als een soort ‘black box’ voor de auto, waardoor eigenaren alle soorten gebeurtenissen die zich tijdens het rijden kunnen voordoen, kunnen vastleggen.”

Je beschermen

Zoals Brown al zei, is een van de grootste manieren waarop dashcams helpen, bestuurders een definitieve manier te geven om gebeurtenissen om hen heen vast te leggen. Dit is vooral mogelijk met uitgebreide dashcam-systemen zoals de Nextbase 622GW. Deze uitgebreide opties bieden achteruitkijkcamera’s en cabinecamera’s, waardoor u goed zicht heeft op alles wat er om u heen gebeurt. Dashcams kunnen ook worden gebruikt voor andere veiligheidsgerelateerde incidenten.

Storm en bliksem vanuit het oogpunt van een dashcam in Colorado, VS

“Dashboardcamera’s helpen bij het opnemen van video’s met mensen als ze vermoeden dat ze onder toezicht staan ​​of criminele bedoelingen hebben”, merkte Brown op. “Bijvoorbeeld als hun auto wordt gevolgd door een verdacht voertuig. Het is gemakkelijker voor de bestuurder om video vast te leggen van wat er om hem heen gebeurt, omdat hij niet naar zijn telefoon hoeft te grijpen, wat veiliger is dan het gebruik van een mobiele telefoon terwijl hij het rijden.” Als je aan het rijden bent, is het belangrijk om je ogen op de weg te houden en je bewust te zijn van alles wat er om je heen gebeurt. Zelfs als je goed oplet, kan het echter moeilijk zijn om alle kleine details te onthouden die tot een ongeval hebben geleid, vooral als je gestrest bent over de situatie. Door een dashcam te installeren, kunt u een deel van deze stress verlichten door extra bewijs te creëren om mee te werken, mocht u het ooit nodig hebben.

Blinde vlekken

Als het op positieve punten aankomt, zou het gemakkelijk zijn om een ​​half dozijn situaties op te sommen waarin het hebben van een dashcam zou kunnen helpen. Er zijn echter ook enkele zorgen die bij deze apparaten horen. Volgens Perry Zheng, een software-engineer bij Lyft, kunnen dashcams de stemmen opnemen van iedereen in het voertuig waarin ze zijn geïnstalleerd. Dit kan leiden tot bezorgdheid dat uw privégesprekken worden opgenomen en als zodanig mogelijk toegankelijk zijn als uw dashcam wordt ooit gestolen. Er zijn ook zorgen dat onderling verbonden systemen, zoals op LTE of Wi-Fi gebaseerde dashcams, kunnen worden gehackt en zonder uw medeweten kunnen worden gebruikt om beelden op te nemen. Er zijn veel redenen waarom mensen overwegen een dashboardcamera aan te schaffen. “De camera kan ook opnemen of je aan het sms’en bent, een oproep bijwoont of een andere verboden activiteit uitvoert tijdens het rijden. Als gevolg hiervan loop je evenzeer het risico om te worden blootgesteld als er een ongeluk gebeurt vanwege jouw fout”, legt Zheng uit. Bovendien zijn er ook de kosten vooraf die voortvloeien uit het oppikken van een van deze apparaten. Terwijl sommige, zoals de Garmin Dash Cam Mini, verkopen voor minder dan $ 100, kunnen meer ingewikkelde systemen zoals de Nextbase 622GW meer dan $ 300 kosten. Zoals bij elke technologie gaat het erom iets te vinden dat bij uw budget past en de ervaring biedt die u nodig hebt. Hoeveel is uw gemoedsrust uiteindelijk waard?