Skip to content

Waarom u het standaardwachtwoord op een wifi-router moet wijzigen

19 de juni de 2021
GettyImages 691430076 5ab3e9e81f4e1300372bb162

De meeste routers worden door de fabrikant geleverd met een standaard ingebouwd wachtwoord. Het wachtwoord is gemakkelijk te raden en kan geheel worden weggelaten om na aanschaf gemakkelijk toegang te krijgen tot de routerinstellingen. Een routerwachtwoord is niet hetzelfde als een wifi-wachtwoord. De eerste is het wachtwoord dat nodig is om toegang te krijgen tot de routerinstellingen, terwijl gasten een wachtwoord voor wifi nodig hebben om vanuit uw huis toegang tot internet te krijgen.

Het standaardwachtwoord is bekend

Het wordt aanbevolen om het wachtwoord te wijzigen nadat u voor de eerste keer bent ingelogd. Als u het wachtwoord van uw router niet wijzigt, kan iedereen die er toegang toe heeft de instellingen wijzigen en u zelfs buitensluiten. Dit is een soortgelijk idee als een slot op uw huis. Als iemand uw huis koopt maar nooit de sloten vervangt, hebben uw sleutels altijd toegang tot hun huis. Hetzelfde geldt voor uw router: als u de sleutel of het wachtwoord nooit wijzigt, heeft iedereen met kennis van het wachtwoord toegang tot uw router.

Nieuwe routers worden meestal geleverd met een standaard beheerderswachtwoord dat gemakkelijk te raden en te onthouden is. Standaard routerwachtwoorden staan ​​in handleidingen, zodat u, als u problemen ondervindt bij het instellen van uw router, de producthandleiding kunt raadplegen om het standaardwachtwoord te vinden. We hebben deze standaard routerwachtwoorden hier per fabrikant samengesteld: Cisco, Linksys, NETGEAR, D-Link.

Hackers hebben binnen enkele seconden toegang tot het netwerk

Het routerwachtwoord is bekend en gemakkelijk toegankelijk en is daarom ontworpen om te worden gewijzigd. Als het wachtwoord niet wordt gewijzigd, kan een aanvaller of een nieuwsgierige persoon die binnen het signaalbereik van een onbeveiligde router komt, erop inloggen. Eenmaal binnen kunnen ze het wachtwoord wijzigen in wat ze maar willen, waardoor je de router wordt buitengesloten en het netwerk effectief wordt gekaapt.

Hacker en mappictogram geïllustreerd op een computermonitor

Het signaalbereik van een router is beperkt, maar strekt zich in veel gevallen uit tot buiten een huis, tot op straat en mogelijk tot in de huizen van buren. Het is onwaarschijnlijk dat dieven uw buurt bezoeken om een ​​thuisnetwerk te kapen, maar nieuwsgierige tieners die naast de deur wonen, kunnen het proberen. Je netwerk voor iedereen open laten staan ​​omdat je het standaardwachtwoord niet hebt gewijzigd, is vragen om problemen. In het beste geval kunnen indringers uw wifi-wachtwoord wijzigen of alternatieve DNS-serverinstellingen instellen. In het ergste geval krijgen ze uiteindelijk toegang tot uw computerbestanden, gebruiken ze uw internetverbinding voor illegale doeleinden en introduceren ze virussen en andere soorten malware in uw netwerk, waardoor de computers en apparaten worden aangetast.

Het standaard routerwachtwoord wijzigen

Om de beveiliging van uw Wi-Fi-netwerk te verbeteren, wijzigt u het beheerderswachtwoord op uw router, bij voorkeur na installatie van het apparaat. U moet inloggen op de routerconsole met het huidige wachtwoord, de instellingen zoeken om het routerwachtwoord te wijzigen en vervolgens een nieuw sterk wachtwoord kiezen.

Screenshot van het wijzigen van het routerwachtwoord

Als u de mogelijkheid heeft om de gebruikersnaam van de beheerder te wijzigen (sommige modellen ondersteunen deze instelling niet), wijzig deze dan ook. De gebruikersnaam is de helft van de inloggegevens die nodig zijn voor toegang, en er is geen reden om het werk van een hacker gemakkelijker te maken. Het standaard routerwachtwoord wijzigen in een zwak wachtwoord zoals 123456 helpt niet veel. Kies een sterk wachtwoord dat moeilijk te raden is en niet recentelijk is gebruikt. Wijzig regelmatig het beheerderswachtwoord om de beveiliging van het thuisnetwerk voor de lange termijn te behouden. Sommige experts raden aan om het wachtwoord van de router elke 30 tot 90 dagen te wijzigen. Het plannen van wachtwoordwijzigingen volgens een vast schema kan helpen om het een routinepraktijk te maken. Het is ook een goede gewoonte om wachtwoorden op internet in het algemeen te beheren. Als u de neiging heeft om wachtwoorden te vergeten, vooral wachtwoorden die u niet vaak gebruikt (en u zult waarschijnlijk niet vaak inloggen op uw router, behalve om het wachtwoord te wijzigen of een nieuw Wi-Fi-wachtwoord te maken), noteer dit dan op een veilige plaats – niet naast uw computer, of in een gratis wachtwoordbeheerder.