Skip to content

Waarom u op datacaps moet letten

15 de juli de 2021
GettyImages 165186248 3f6e0b3b99644b99823d3dab8f2f3c9b

Belangrijkste leerpunten

  • Een groeiend aantal kabelmaatschappijen hervat zogenaamde “datacaps” op hun internetdienst thuis.
  • Hoewel een limiet van een terabyte of meer voor veel mensen voldoende gegevens is, kunnen sommige gebruikers deze bedragen overschrijden en een boete moeten betalen.
  • Aan het begin van de coronaviruspandemie beloofden veel internetbedrijven af ​​te zien van hun datalimieten en de internetsnelheden te verhogen.

Krachtige internetgebruikers zouden hun breedbandgebruik moeten onderzoeken om te voorkomen dat ze kosten betalen nu een groeiend aantal kabelbedrijven de zogenaamde “datacaps” op hun internetservice thuis hebben hervat, zeggen experts. Zo begon Comcast met ingang van 1 januari huishoudens te beperken tot 1,2 terabyte aan data per maand. Ook andere breedbandbedrijven draaien de datakraan dicht voor hun klanten. Hoewel een terabyte of meer voor veel mensen voldoende gegevens is, kunnen sommige gebruikers deze bedragen overschrijden en een boete moeten betalen. “Amerikanen betalen voor het gebrek aan investeringen door de kabelbedrijven”, zei Mark Chen, de eigenaar van Bill Smart, een bedrijf dat onderhandelt tussen klanten en internetproviders, in een e-mailinterview. “Met meer mensen die thuis werken en streamen, zijn de systemen van de kabelbedrijven zwaar belast. Ze brengen stroomgebruikers (die we nu allemaal zijn) te veel in rekening om ze ofwel minder data te laten gebruiken of ze meer geld te geven.”

Zoom is een data-suck

Veel gebruikers die niet veel data gebruiken, zullen de datalimieten niet opmerken. Maar “degenen die vaak streamen op meerdere apparaten of dagelijks afhankelijk zijn van bandbreedte-intensieve applicaties zoals Zoom, kunnen onevenredig worden getroffen”, zei Tyler Cooper van internetprovidervergelijkingssite BroadbandNow in een e-mailinterview. “Dit geldt met name voor grote gezinnen die een breed scala aan apparaten in huis hebben aangesloten.”

Een conceptueel beeld van een draadloze transmissie van of naar een laptopcomputer.

Aan het begin van de coronaviruspandemie beloofden veel internetbedrijven af ​​te zien van hun datalimieten en de internetsnelheden te verhogen. Het gebaar was bedoeld om mensen te helpen die thuiswerken en kinderen die op afstand naar school gaan. Maar die gulle dagen zijn misschien voorbij. Cox beperkt de gegevens tot 1,25 TB, met de optie om te upgraden naar een onbeperkt abonnement. Voor gebruikers die de limiet overschrijden, kost het $ 10 per extra 50 GB. Andere bedrijven beperken ook hun datalimieten, maar er zijn manieren om deze beperkingen te omzeilen. Voor Comcast/Xfinity krijgen gebruikers elk jaar een pas als je voor het eerst 1,2 TB overschrijdt, zei Chen. Na die pas wordt er $ 10 in rekening gebracht voor elke 50 GB die u de limiet van 1,2 TB overschrijdt. De overschrijdingen zijn gemaximeerd op $ 100 per maand.

Onderhandelingstactieken

“Als je echter al meer dan een jaar bij Comcast werkt en je bent overgegaan, kun je over het algemeen kwijtschelding krijgen van de overschrijdingskosten door ze online te bellen of te chatten”, voegde Cooper eraan toe. “Ze rekenen te veel stroomgebruikers (wat we nu allemaal zijn) om ze ofwel minder data te laten gebruiken of ze meer geld te geven.” “Als je de keuze hebt uit meerdere kabelaanbieders, wil je misschien overstappen op Spectrum en CenturyLink. Ze hebben geen overschrijdingskosten, hoewel je internet wordt beperkt als er netwerkcongestie is.” Sommige bedrijven krijgen pushback op de datalimieten. Comcast vertelde onlangs aan The Streamable dat ze hun datalimiet in hun noordoostelijke regio nu hebben uitgesteld tot juni. Wetgevers in Massachusetts hadden geklaagd dat de datalimieten gezinnen met een laag inkomen zouden schaden. “Netwerkcapaciteit is geen probleem voor Comcast of een geldig excuus om klanten meer in rekening te brengen”, schreven wetgevers in een recente brief. “Comcast beweert zelf dat het over voldoende capaciteit beschikt over zijn netwerk, inclusief gebieden waar momenteel geen limieten worden opgelegd.”

Zelfs als sommige breedbandproviders terugtrekken van de datalimieten, kunt u overwegen uw datagebruik te verminderen als u zich zorgen maakt over extra kosten, zei Cooper. Zorg er ook voor dat automatische updates zijn uitgeschakeld op alle mobiele telefoons, laptops en andere aangesloten apparaten, adviseerde hij.