Skip to content

Waarom u uw harde schijf nog niet zou moeten opgeven

30 de juni de 2021
patrick lindenberg 1iVKwElWrPA unsplash 4dac01aed62a48deb48961d8007e4968

Belangrijkste leerpunten

  • BackBlaze heeft zijn jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek naar harde schijven gepubliceerd.
  • HDD’s zijn betrouwbaarder dan ooit.
  • SSD’s zijn sneller en stil, maar voor langdurige opslag winnen HDD’s nog steeds op prijs.

Harde schijven (HDD’s), waar zijn ze goed voor? Absoluut alles, behalve snelheid. De BackBlaze-hardeschijfstatistieken voor 2020 zijn gepubliceerd en ze laten ons precies zien welke modellen het meest betrouwbaar zijn bij intensief gebruik. Maar waarom zou u tegenwoordig een langzame, draaiende HDD gebruiken, terwijl snellere, kleinere solid-state drives (SSD’s) de norm zijn? “Hoewel harde schijven misschien een oude technologie lijken, hebben ze nog steeds een vaste plaats in ons dagelijks leven”, zegt Gregory Maksiuk, software-engineer bij CleanMyMac X. reddingsdraad via direct bericht. “Solid-state schijven zijn superieur in termen van snelheid, stroomverbruik, grootte en duurzaamheid. Aan de andere kant zijn ze veel duurder in termen van kosten per bit in vergelijking met hun voorgangers.”

Stresstests

BackBlaze is een online back-upbedrijf. Het heeft meer dan 160.000 harde schijven in gebruik, dus het weet het een en ander over welke het beste werken, welke het meest betrouwbaar zijn en welke het snelst kapot gaan. Elk jaar publiceert BackBlaze de betrouwbaarheidsresultaten voor deze draaiende schotels, en ze zijn over het algemeen interessant om te lezen. Maar als u een harde schijf koopt, moet u waarschijnlijk een kijkje nemen in de tabellen om het beste model voor u te vinden. BackBlaze spreidt het gebruik tussen fabrikanten en modellen, wat ook de risico’s spreidt. Het betekent ook dat het een brede pool van merken en modellen heeft waaruit het zijn gegevens kan putten.

Een harde schijf in tweeën gesneden.

We zullen niet in detail op de statistieken ingaan, maar de algemene conclusie is dat harde schijven in 2020 betrouwbaarder waren dan in de twee jaar ervoor. Het jaarlijkse uitvalpercentage voor 2020 was 50% lees, vergeleken met 2019. Deze verbetering was zowel te zien bij nieuw toegevoegde schijven als bij oudere schijven die nog steeds in gebruik zijn. Dus, tenzij je een aantal specifieke SSD-functies nodig hebt, is dit een goed moment om deze “oude” technologie te kopen.

Capaciteit en prijs

Er zijn twee redenen waarom u in 2021 HDD’s zou willen kopen. Capaciteit en prijs. Harde schijven zijn nog steeds veel goedkoper per gigabyte dan SSD’s. En als u deze HDD’s onbewerkt koopt, zonder een mooie USB 3.0-behuizing en voeding, zijn ze nog goedkoper. Een snelle blik op Amazon laat bijvoorbeeld zien dat je een SSD van 1 TB kunt kopen voor iets meer dan $ 100. Dat is het interne type, niet het draagbare type met een USB-connector. Ter vergelijking: een HDD van 4 TB kost $ 60- $ 70. En als je weggaat van Amazon, kun je ze nog goedkoper krijgen. “Solid-state schijven zijn superieur in termen van snelheid, stroomverbruik, grootte en duurzaamheid. Aan de andere kant zijn ze veel duurder…” Dat is de lage kant. Als je een grote rit wilt, veel succes. Een interne SSD van 8 TB van Sabrent kost je $ 1.500. Een harde schijf van 8 TB is al verkrijgbaar voor slechts $ 200, of minder als u hem alleen voor archiveringsdoeleinden gebruikt. Het probleem met HDD’s is dat ze traag en luidruchtig zijn. Er zitten draaiende schijven in en hun motoren maken geluid. En omdat de lees-/schrijfkoppen fysiek naar de juiste plek op de schijf moeten gaan en dan moeten wachten om te stoppen met wiebelen, zijn ze traag. Denk aan een vinylplatenspeler, alleen veel sneller en met de arm overal heen en weer, en je hebt het algemene idee. De truc is dan om zowel HDD’s als SSD’s te gebruiken, zodat ze allemaal kunnen werken waar ze uitblinken. “Thuis kunnen we HDD’s vinden die hun juiste plaats hebben als foto-, video- of bestandsopslagapparaat op een lokale machine, waar snelheid en duurzaamheid niet zo belangrijk zijn als een lagere prijs en de mogelijkheid om tot 18 TB aan gegevens per schijf op te slaan ‘, zegt Maksiuk. Gebruik dus voor back-ups, of voor alles dat geen snelheid vereist, een HDD. En voor de allersnelste prestaties, of stille werking, gebruik je een solid-state schijf. “Ik zou zeggen dat harde schijven goed zijn voor alles waar je niet altijd toegang toe hebt. Dingen zoals foto’s of video’s”, softwareontwikkelaar Agneev Mukherjee vertelde reddingsdraad via Twitter. “SSD is overkill voor bijna alles behalve opstartschijf/videobewerking.”