Skip to content

Waarom uw smartphone meer nodig heeft dan alleen megapixels

4 de juli de 2021
overview090 09e697bb84044e689b5a00fe4819b1bc

Belangrijkste leerpunten

  • De Xiaomi Mi 11 heeft maar liefst 108 megapixel sensor in de hoofdcamera.
  • Zelfs het scherm heeft betere specificaties dan high-end computermonitoren – op papier.
  • De nadelen van zoveel pixels wegen zwaarder dan de voordelen.

Xiaomi’s nieuwe Mi 11-smartphone verpakt een belachelijke 108 megapixels op zijn kleine camerasensor, wat meer is dan de nieuwe $ 6.000 GFX100S van Fujifilm. Maar waarom? Een ding is zeker. Daar worden de beelden niet beter van. De Mi 11-smartphone, die voor het eerst buiten China beschikbaar is, lijkt alleen ontworpen om te pronken met een aantal absurd over-provisioned specificaties, waaronder de camera. Maar wat is het punt? Met zo’n sensor kun je grote afdrukken maken, maar wie print er nu nog foto’s? En zijn er geen nadelen aan het gebruik van zo’n dichte sensor in een telefoon? “Er is geen echte reden voor een telefoon om een ​​108MP camera te hebben”, vertelde vastgoedfotograaf Matthew Digati aan reddingsdraad via e-mail. “In mijn professionele werk gebruik ik een camera met 24 MP. De enige reden waarom je ooit een 108 MP-camera nodig hebt, is als je van plan bent enorme prints te maken. En dan bedoel ik echt ENORME prints, zoals de grootte van een gebouw.”

Te hard proberen

Als je lijsten met specificaties zou maken, zou de Mi 11 ze allemaal overtreffen. Het 6,81-inch AMOLED-scherm heeft een verversingssnelheid van 120 Hz (het dubbele van die van de iPhone 12), met een resolutie van 3.200 x 1.440. Het scherm ondersteunt 10-bits kleuren, die meestal alleen te vinden zijn op computermonitoren van hoge kwaliteit. “Er zijn meerdere uitdagingen bij het inpakken van zoveel megapixels in zo’n kleine sensor.” Hij is ook helder, met een maximale lichtopbrengst van 1.500 nits. Voor de context heeft Apple’s $ 6.000 Pro Display XDR een piekhelderheidsoutput van 1.600 nits. Maar dan komen we bij de camera’s. De selfiecamera alleen al heeft 20 MP, de ultrabrede heeft 13 MP en de telefoto heeft slechts 5 MP. Maar het belangrijkste evenement is de primaire camera, die een absurde 108 MP gebruikt. Maar waarom is dat erg?

Hoe veel?

Hieronder een video van fotograaf en docent Kevin Raposo die de 108 megapixel camera in de Samsung Galaxy S21 Ultra vergelijkt met een professionele DSLR.

Er zijn enkele voordelen aan een hoog aantal pixels. Een die we al noemden: de mogelijkheid om grote afdrukken te maken. Een ander voorbeeld is “downsampling”, waarbij de informatie van verschillende aangrenzende pixels wordt vergeleken en gecombineerd om een ​​kleiner, maar schoner beeld te maken. Dit is meestal wat telefoons met een hoge megapixels doen. Hiermee kun je ook afbeeldingen bijsnijden en toch een foto hebben die er goed uitziet op Instagram. Maar de sensoren in camera’s zijn klein, en het verpakken van al die pixels kost geld. “Niet alleen is een 108MP-camera in het algemeen niet nodig, maar heeft ook enkele grote nadelen”, zegt Digati. “De hoeveelheid geheugen en verwerkingskracht die nodig is om een ​​108MP-foto te maken en op te slaan, is enorm.” “Er zijn meerdere uitdagingen bij het inpakken van zoveel megapixels in zo’n kleine sensor”, vertelde fotograaf Niklas Rasmussen reddingsdraad via e-mail. “Vanwege de sensorgrootte moet elke pixel heel klein zijn. Dat maakt ze veel minder lichtgevoelig, waardoor er meer ruis in het beeld kan komen.” Bovendien kunnen de meeste voordelen van een hoog aantal pixels net zo goed worden gerealiseerd met een veel lager aantal. Zelfs als de sensor van de hoofdcamera “slechts” 54 MP heeft, zou je nog steeds downsamplen, bijsnijden en het maken van grote afdrukken mogelijk maken.

De Xiaomi Mi 11-smartphone.

Als je Raposo’s video hierboven bekijkt, zul je iets anders opmerken. Afgebeeld op een scherm zijn de Canon 1DX MkII beelden niet veel beter dan die van de Galaxy S21 Ultra. Groter weergegeven, op een gigantische monitor of afgedrukt, winnen de Canon-beelden gemakkelijk. Maar bij de formaten die we normaal gesproken afbeeldingen bekijken – op telefoon- en tabletschermen – is de Galaxy goed genoeg. Dat ligt echter niet aan de extra pixels. De iPhone maakt mooie beelden, bijvoorbeeld met zijn 12MP camera.

Marketing

Waar het dan op neerkomt, is marketing. In een markt waar alle Android-telefoons behoorlijk op elkaar lijken, vooral voor de niet-geïnformeerde of niet-enthousiaste koper, is het weggooien van enorme aantallen zoals deze een geweldige manier om uw producten te onderscheiden. Helaas is het geen geweldige manier om een ​​betere camera te bouwen.