Skip to content

Waarom uw volgende pixel Google Silicon zou kunnen hebben

23 de juni de 2021
daniel romero Z9fW8Nn7D24 unsplash 680188a0407e4f15bee9d0e0b98103f9

Belangrijkste leerpunten

  • Ten minste één op GS101 gebaseerde Pixel-telefoon zal dit najaar in de uitverkoop gaan.
  • De chips van Google kunnen ooit Chromebooks van stroom voorzien.
  • Kan Google zichzelf weerhouden van het dumpen van nog een ander project?
Google staat op het punt een aangepaste, in-house ontworpen chip te maken die de Pixel-telefoons van stroom zal voorzien, maar heeft deze de kracht om te slagen met “Google Silicon?” De dominantie van Apple op het gebied van hardware is te danken aan de chips uit de A-serie, die de iPhones, iPads en de Apple TV aandrijven. Varianten worden gebruikt in de Mac en andere Apple-producten. Ondertussen vertrouwt de rest van de industrie op de SnapDragon-chips van Qualcomm. De volgende Pixel-telefoon van Google zal het door Google ontworpen GS101 “Whitechapel” -systeem op een chip (SoC) gebruiken. Maar zal Google – berucht wispelturig met zijn producten – in staat zijn om op koers te blijven? “Google Silicon zou van de Pixel de grootste concurrent van de iPhone kunnen maken”, vertelde Caroline Lee, mede-oprichter van Cocosign, via e-mail aan Lifewire. “De volgende pixeltelefoon zou een door Google gemaakte chip kunnen gebruiken. Het is echter niet duidelijk uit het rapport of de chip zou worden aangepast na eersteklas processors, zoals Snapdragon 888 of dichter bij de Pixel 5’s Snapdragon 765 zal blijven.”

Waarom zou je je druk maken, Google?

Er zijn twee redenen waarom Apple Silicon zo ver voorloopt op de rest van de industrie. Een daarvan is dat de chips gewoon goed zijn. De andere is dat Apple de hardware en software kan ontwerpen om samen te werken. Moet de camera-app biljoenen berekeningen per seconde maken om zijn AI-magie te doen? Geen probleem. Bouw dat gewoon rechtstreeks in de chip in. Wil je een batterij die de hele dag meegaat in een laptop die net zo krachtig is als een Mac Pro? Optimaliseer alles!

Pixel 5-oplader

Andere telefoonfabrikanten moeten het doen met wat Qualcomm ze verkoopt. Als Google zijn eigen SoC maakt, kan het zijn hardware optimaliseren om aan de behoeften van zijn software te voldoen, en vice versa. Het stelt Google ook in staat om boven de gestandaardiseerde markt van SnapDragon-telefoons te staan. Volgens nieuwssite 9to5Google wordt de eerste van deze GS101-telefoons dit najaar verzonden. Met de codenaam Raven en Oriole zullen er twee modellen worden uitgebracht, waaronder waarschijnlijk de Pixel 6. Het is ook mogelijk dat Google SnapDragon-chips in andere telefoons blijft gebruiken.

Steekkracht

Met een eerste lancering al in dit najaar, is het duidelijk dat Google al een tijdje aan deze SoC werkt. Apple kocht chip-design huis PA Semi in 2008 maar had overwogen om het sinds 2005 over te nemen, en Wikipedia vermeldt geruchten dat de twee bedrijven al een relatie deelden. Maar Google heeft niet de kracht van Apple. Hardware of software, Google heeft de gewoonte om producten die niet meteen werken, of zelfs producten die dat wel doen, te dumpen. Google leek nooit bijzonder gedreven om de Pixel tot een succes te maken. Het is een vreemd product, dat begon als een soort hardware-referentiemodel om de wereld te laten zien hoe Google dacht dat een Android-telefoon eruit zou moeten zien. “Google Silicon kan van de Pixel de grootste concurrent van de iPhone maken.” Vergeet niet dat Google het Android-besturingssysteem al bestuurt. Aangepaste siliconensignalen toevoegen dat Google de telefoonbusiness serieus neemt. Voor een deel is het gewoon verstandig om controle te hebben over je eigen lot. Maar er is meer. Een voordeel dat we al hebben genoemd: als Google de hardware en software beheert, kan het – in theorie – de concurrentie voorblijven. De Pixel zal niet langer zomaar een Android-telefoon zijn. Ook Google moet de Chromebook in de gaten houden, die ook op Snapdragon-processors draait. De kernactiviteit van Google op het gebied van advertenties wordt onder druk gezet door de steeds beter beveiligde privacyrevisies van Apple. Tegelijkertijd betaalt het Apple elk jaar miljarden dollars om Google als standaardzoekmachine in Safari in te stellen. Dat is een ongemakkelijke situatie. Het controleren van hardware en software betekent dat Google zoveel gegevens van zijn gebruikers kan verzamelen als het wil, en mogelijk enige verlichting biedt van zijn afhankelijkheid van Apple-producten.

Wie is de volgende?

Google, Apple… Zal er nog iemand zijn eigen chips gaan ontwerpen?

Macro van een siliciumwafel, elk vierkant is een chip met microscopisch kleine transistors en circuits.

“Deze stap kan andere telefoonfabrikanten zeker doen denken aan het maken van aangepaste CPU’s”, zegt Lee. “Samsung zou de volgende in de rij kunnen zijn om dit idee op een ander niveau te proberen – ze hebben [the Exynos mobile processor] nu al. Het zal echter nog veel tijd kosten voordat andere bedrijven deze praktijk overnemen.” De meeste niet-Apple-smartphones draaien op Android, en je zou kunnen stellen dat als een bedrijf niet de moeite neemt om zijn eigen besturingssysteem te schrijven, het onwaarschijnlijk is dat moeite met zijn eigen chips. Het belangrijkste voordeel van het ontwerpen van uw eigen silicium is dat het nauw kan worden geïntegreerd met uw software. En er kan nog een andere wending zijn. Wie zegt dat Google zijn chipontwerpen niet in licentie geeft aan andere Android-telefoons Dat zou zeker een manier zijn om de kloof tussen iOS en Android te dichten en de privacyvrije toekomst van Google te verzekeren.