Skip to content

Waarom we oude games op nieuwe consoles nodig hebben

25 de juni de 2022

Belangrijkste leerpunten

  • Nintendo brengt nog meer van zijn oudere gamescatalogus naar Nintendo Switch Online.
  • We hebben onlangs een toename gezien van remakes en remasters van oudere klassieke games, evenals poorten van de originelen.
  • Hoewel remakes en remasters veel op tafel kunnen leggen, kan het net zo geweldig zijn om dat originele klassieke ontwerp opnieuw te ervaren op een nieuwere console.

Een stapel oude gameconsole-controllers.

Met alle remakes en remasters van oudere games die uitkomen, zeggen sommige game-ontwikkelingsexperts dat we de originele klassiekers naar nieuwere consoles moeten blijven brengen. De afgelopen jaren hebben we verschillende remakes en remasters zien verschijnen voor oudere games zoals Resident Evil 2, Demonen zielen, en meer. Hoewel deze remakes met liefde en bewondering zijn ontvangen, hebben andere bedrijven zich gericht op het brengen van de originele ervaring naar nieuwere consoles. Nintendo is het meest recente gamingbedrijf dat een poging doet om klassieke titels terug te brengen in hun oorspronkelijke formaat. Het kondigde aan dat Nintendo 64- en Sega Genesis-games via een online abonnement naar de Switch zouden komen. Deze stap, zeggen experts, is belangrijk omdat het kan helpen de plaats die deze titels in de gamegeschiedenis innemen, te verstevigen. “Er is absoluut de nostalgische factor voor oudere gamers en een manier voor jongere gamers om klassiekers te spelen die de game-industrie vandaag hebben gevormd. Deze klassiekers zijn ook geweldige games die heel leuk waren – en nog steeds leuk zijn”, Jong Shin, de oprichter en CEO van iiRcade, vertelde Lifewire in een e-mail.

Meer dan nostalgie

Hoewel het gemakkelijk is om te kijken naar de recente golf van retro-games die zijn uitgebracht en het op te schrijven als een zoektocht naar nostalgie, staat er meer op het spel dan dat. Elk jaar worden er duizenden games uitgebracht, zowel indie- als triple-A-titels. Dit betekent dat de gamewereld steeds drukker wordt. Naarmate gamers nieuwere titels blijven spelen, besteden ze misschien minder tijd aan die oudere games, of zijn ze zich nooit bewust van hun bestaan. Voor games van eerdere systemen zoals de Nintendo 64 en Sega Genesis, kan het vaak te veel gedoe zijn om het systeem aan te sluiten en een televisie te hebben waarop ze kunnen werken zonder adapters te kopen. Door deze titels naar nieuwere consoles te brengen, maken bedrijven zoals Nintendo de weg vrij voor zowel het oudere als het jongere publiek om die retro-games in hun oorspronkelijke formaat te ervaren. Natuurlijk, er is een vleugje nostalgie dat oudere gamers zullen vinden bij het opnieuw spelen van die titels. Maar het versterkt ook de plaats van het spel in de geschiedenis door het opnieuw centraal te stellen voor gamers van alle leeftijden om te ervaren. Meestal is het de moeite waard om in de gaten te houden als een gamebedrijf de moeite kan nemen om een ​​titel opnieuw te distribueren. Natuurlijk zijn er gevallen waarin dit niet het geval is, en niet elke heruitgave zal het beste standhouden, maar door die games voor mensen te plaatsen, blijven ze fris in de geest van de gamegemeenschap.

Remake, remaster of origineel

Er is echter meer dan één manier om de status van een game in de geschiedenis nieuw leven in te blazen, en we hebben twee van deze manieren het afgelopen decennium nogal wat zien gebeuren in games. Remakes en remasters zijn belangrijke onderdelen van de gamecyclus geworden.

Een Sega-console omringd door gamecartridges.

Sommige ontwikkelaars zijn zelfs teruggegaan en hebben games uit hun verleden volledig vernieuwd om ze naar een nieuwer publiek te brengen met meer gemoderniseerde systemen. Het is niet hetzelfde als het origineel naar een nieuwere console brengen, maar ontwikkelaars kunnen nog steeds elementen van die originele ervaring presenteren met enkele aanpassingen. Vaak komen deze aanpassingen neer op het moderniseren van de besturing, iets waar veel oudere games veel last van hadden, vooral die uit de beginjaren van het gamen. Maar moeten ontwikkelaars zich concentreren op het opnieuw maken, remasteren of het brengen van die originele titel naar nieuwere consoles? Shin zegt dat hij gelooft dat alle drie de soorten ervaringen een plaats hebben in de gamewereld van vandaag en dat elk ervan kan helpen om die titel meer op te laten vallen. Uiteindelijk zegt Shin dat ontwikkelaars zich moeten concentreren op het bieden van verschillende manieren aan gamers om die klassieke titels te ervaren, waardoor meer mensen naar de ervaring zullen gaan. “Vandaag de dag is een van de grootste trends die zich voordoen het opnieuw maken van klassieke games van weleer, wat erg opwindend is voor gamers. Geweldige voorbeelden zijn Straten van woede 4 en Teenage Mutant Ninja Turtlesen de nieuwe huis van de dood opnieuw maken. Deze games zijn geschikt voor een ander publiek dan de originele versies, en beide versies brengen verschillende smaken van nostalgie en modernisering met zich mee”, zei hij.