Skip to content

Waarom WhatsApp nooit van de grond kwam in de VS

4 de augustus de 2021
GettyImages 1189172888 8063fb2a5bcc41fcb50b5790ad4d2e67

Belangrijkste leerpunten

  • WhatsApp-gebruikers over de hele wereld verzenden nu meer dan 100 miljard berichten per dag.
  • Ondanks zijn populariteit in veel andere landen, heeft WhatsApp nog steeds niet veel aanhang gekregen in de VS.
  • Experts denken dat de iPhone, mobiele telefoonabonnementen en coderingsbehoeften te maken hebben met verschillen in WhatsApp-gebruik.

Terwijl wereldwijde WhatsApp-gebruikers het telefoon- en sms-platform gebruiken om een ​​duizelingwekkende hoeveelheid berichten over de hele wereld te verzenden, is de app nooit echt van de grond gekomen in de VS. Experts denken dat het te maken heeft met een mix van factoren, waaronder de (lage) kosten van het verzenden van sms-berichten (short message service), communicatiegewoonten en de evolutie van de iPhone en encryptiebehoeften. Facebook, dat WhatsApp in 2014 kocht, zei dat de app nu wordt gebruikt om ongeveer 100 miljard berichten per dag te verzenden in zijn derdekwartaalwinstupdate op 29 oktober. Maar terwijl WhatsApp nu 2 miljard gebruikers per maand telt, slechts ongeveer 20% van de Amerikaanse volwassenen zei dat ze WhatsApp gebruikten in een Pew Research Center-enquête uit 2019. Ter vergelijking: 69% gaf aan Facebook te gebruiken en 73% YouTube. “Het is dus een combinatie van marketing, interface-ontwerp en gebruikersbehoeften die zijn samengekomen om dit over de hele wereld veel populairder te maken,” vertelde S. Shyam Sundar, een communicatieprofessor aan de Penn State University, reddingsdraad in een e-mail.

Economische factoren

Volgens Sundar heeft WhatsApp “zijn unieke waardepropositie niet duidelijk gemaakt” aan Amerikaanse klanten die al andere berichtenservices gebruiken. WhatsApp lijkt op Facebook Messenger vanwege de mogelijkheid om teksten, GIF’s, spraakmemo’s te verzenden en te bellen, maar WhatsApp is gekoppeld aan je telefoonnummer in plaats van aan e-mail. Een van de grootste voordelen is dat het de sms- en belfuncties van een mobiele telefoon via Wi-Fi biedt, waardoor mensen op een gestroomlijnde manier met hun contacten kunnen communiceren, zelfs als ze geen mobiele telefoonminuten of data hebben.

Dit is vooral relevant als je met mensen in verschillende landen praat, omdat de kosten voor internationale sms-berichten snel kunnen oplopen. WhatsApp is in verschillende landen het standaard berichtenplatform geworden. In Colombia zijn sms-berichten bijvoorbeeld meestal gereserveerd voor spam of toegangscodes met twee factoren, en niet voor berichten van iemand die je echt kent. “Sommige activisten en regeringscritici in landen met minder persvrijheid voelen zich misschien meer op hun gemak bij het bespreken en organiseren op WhatsApp.” SMS werd al vroeg populair in de VS vanwege de populariteit van onbeperkte sms-abonnementen, vertelde Scott Campbell, communicatie- en mediaprofessor van de University of Michigan. reddingsdraad in een telefonisch interview. Ondertussen hadden die in andere landen te maken met hogere kosten en vonden ze alternatieven. Amerikanen raakten eraan gewend om zoveel gratis te sms’en als ze wilden, waardoor de economische voordelen van WhatsApp minder relevant waren. “Goede, ouderwetse 2G-mobiele telefonie sloeg de mensen in de Verenigde Staten echt van hun sokken, en ze omarmden het – vooral de jonge mensen, en ze hebben het niet opgegeven”, zegt Campbell.

Een andere factor die waarschijnlijk een rol heeft gespeeld, is de dure iPhone, die in de VS een veel groter marktaandeel heeft dan wereldwijd. Als de standaard berichten-app van de iPhone en een gratis manier om andere Apple-gebruikers berichten te sturen, zou iMessage gedeeltelijk kunnen verklaren waarom Amerikanen niet zoveel behoefte hebben gevonden om andere diensten zoals WhatsApp te gebruiken. “Naar mijn mening is de grootste reden dat de iPhone en iMessage een soort buffer werden die een groot deel van de beweging die we over de hele wereld zagen in de richting van mobiele berichten in plaats van sms of traditioneel sms’en verhinderde,” Joseph Bayer, een assistent-professor aan de Ohio State University, vertelde reddingsdraad in een telefonisch interview.

Communicatie gewoonten

De adoptie van WhatsApp kan ook iets te maken hebben met onze communicatiegewoonten. Een populaire use-case voor de app is het maken van groepen, of het nu gaat om een ​​team van collega’s, buren of hechte vrienden die memes sturen. “De WhatsApp-interface is vooral gemakkelijk om in kleine groepen te vormen en te communiceren, wat goed aansluit bij de gevoeligheden van gebruikers in collectivistische landen”, zegt Sundar. Ter vergelijking: sociale-mediaplatforms zoals Facebook of Twitter richten zich op het uitzenden van informatie naar veel soorten mensen in plaats van ‘narrowcasting’ naar kleine groepen, zegt hij.

Een andere reden voor de adoptie van WhatsApp buiten de VS kan ook zijn belangrijkste kenmerk van end-to-end-codering zijn, wat handig kan zijn op plaatsen waar vrij communiceren ernstige gevolgen kan hebben. “Sommige activisten en regeringscritici in landen met minder persvrijheid voelen zich misschien meer op hun gemak bij het bespreken en organiseren op WhatsApp als er censuur en grote bezorgdheid is over overheidstoezicht, omdat WhatsApp end-to-end encryptie privacybeveiliging biedt”, Ozan Kuru, assistent-professor aan de National University of Singapore, vertelde reddingsdraad in een e-mail. Hij zegt echter dat dit waarschijnlijk geen belangrijke reden is voor verschillen in gebruik tussen landen. “Goede, ouderwetse 2G-mobiele telefonie sloeg de mensen in de Verenigde Staten echt van hun sokken, en ze omarmden het.” Hoewel WhatsApp aan populariteit kan winnen bij Amerikaanse gebruikers die in contact moeten blijven met vrienden, familie en collega’s in het buitenland, is er niet veel bewijs dat suggereert dat het op korte termijn enorm populair zal worden in de VS. Campbell zegt dat hij WhatsApp niet ziet als een meer haalbare manier voor Amerikanen om privacy te zoeken in hun communicatie, deels omdat het onderdeel is van Facebook.

Er kan echter wel enig groeipotentieel zijn. “De technologische kenmerken van WhatsApp stroken niet helemaal met de psychologie van de Amerikaanse gebruiker”, zegt Sundar, “maar dat zou kunnen veranderen als de app meer geïntegreerd wordt in onze smartphones en onze normen voor sociale media-interacties verschuiven naar kleinere, nauwere breien, en privé-uitwisselingen van berichten.” Onderzoekers die in dit stuk worden genoemd, ontvingen onderzoeksfinanciering van WhatsApp om desinformatie op het platform te bestuderen.