Skip to content

Waarom Xiaomi’s smartphoneconcept misschien niet voor iedereen is

4 de juli de 2021
2021.02.03. 1873 1 1024x683 f0a9f39cd3ae4e2a9d6ab9f7e872cb78

Belangrijkste leerpunten

  • Xiaomi’s nieuwe watervalweergaveconcept biedt vier gebogen randen.
  • Het apparaat rekent af met alle fysieke knoppen en poorten.
  • Hoewel mooi, zijn experts van mening dat de meeste gebruikers zouden kiezen voor meer bekende apparaatontwerpen.

Het nieuwste smartphoneconcept van Xiaomi ziet er mooi uit, maar mist uiteindelijk de vertrouwdheid en bruikbaarheid die we gewend zijn geraakt, zeggen experts. Xiaomi heeft zijn eerste quad-curved watervaldisplay onthuld. Het nieuwe smartphoneconcept heeft een 88-graden gebogen scherm waarvan Xiaomi zegt dat het visuele interfaces er op natuurlijke wijze overheen laat stromen, zoals water. In tegenstelling tot eerdere telefoons met een gebogen scherm, heeft het niet nader genoemde concept van Xiaomi geen poorten of fysieke knoppen. In plaats daarvan bestaat het hele apparaat uit dit nieuwe scherm. “Het is best mooi vanuit een puur visueel oogpunt”, vertelde Andreas Johansson, een UX-specialist, aan reddingsdraad via e-mail. “Maar qua bruikbaarheid zie ik een paar dingen die een probleem kunnen vormen.”

Watervallen jagen

In een wereld waar we telefoons hebben gezien die zichzelf kunnen opvouwen, zoals de Samsung Galaxy Z Fold2 en de Microsoft Surface Duo, is het idee van een draagbare telefoon niet zo vergezocht, vooral nu draadloze opladers steeds populairder worden. We zagen onlangs ook dat Xiaomi zijn Mi Air Charge-technologie debuteerde – die je telefoon via de lucht oplaadt – dus een smartphone die gebruik maakt van die technologie is niet zo verwonderlijk. Met dit concept gaat Xiaomi volledig voorbij aan de ontwerpen uit het verleden en concentreert het zich sterk op de “slechts een scherm”-vormfactor die we in sciencefiction hebben gezien.

Om dit te bereiken, heeft Xiaomi het gebogen scherm langs de boven-, onder- en zijkanten verlengd, zodat uw inhoud in beeld kan stromen terwijl u door applicaties bladert of uw telefoon ontgrendelt. “Het is best mooi vanuit een puur visueel oogpunt.” Volgens Xiaomi werd dit allemaal mogelijk gemaakt dankzij “innovatief schermstapelontwerp” en een “doorbraak 3D-bindingsproces”, waardoor het 88-graden quad-gebogen glas op een flexibel scherm past. Onder dit stuk glas heeft het bedrijf camera’s onder het display, draadloze oplaadtechnologie, eSim-chips en drukgevoelige aanraaksensoren geplaatst. Xiaomi zegt dat deze onderliggende onderdelen de behoefte aan fysieke knoppen of poorten effectief opheffen. Natuurlijk zijn concepten niet zo bijzonder als het alleen afbeeldingen of video’s zijn. Xiaomi heeft bevestigd dat De rand dat het apparaat echt is en dat mensen binnen het bedrijf het hebben gebruikt.

Goede bedoelingen

Dat het kan wil niet zeggen dat het ook moet. Volgens Johansson kan het ontbreken van fysieke knoppen op het nieuwe Xiaomi-concept ervoor zorgen dat gebruikers zich verloren en niet op hun plaats voelen wanneer ze het apparaat oppakken, mocht het ooit volledig uitkomen. “Het is meestal een goed idee om een ​​soort fysieke / tactiele feedback te hebben,” zei Johansson. “Dit heeft de neiging om de algehele bruikbaarheid te verbeteren.”

Johansson noemde ook wat ontwerpers vaak ‘aanceances’ noemen, wat in wezen de eigenschappen van een object zijn die de gebruiker laten zien welke acties ze ondernemen. Op de huidige smartphones, zoals de iPhone 11, komen deze voordelen in de vorm van dingen zoals het klikken op de volumeknop wanneer u de geluidsniveaus op uw telefoon wijzigt. Affordances zijn in de loop der jaren geëvolueerd, maar er zijn nog steeds basisprincipes die ontwerpers volgen wanneer ze nieuwe concepten willen creëren. Bill Gaver, een opmerkelijke expert op het gebied van mens-computerinteractie (HCI), definieerde in 1991 drie soorten mogelijkheden, waarvan we er minstens twee kunnen koppelen aan de hedendaagse smartphone-ontwerpen. Waarneembare voordelen, de meest voor de hand liggende typen, bieden een soort fysieke indicator van de actie, zoals een deurknop. Je ziet de knop en je weet dat hij iets doet als je ermee communiceert.

Op dezelfde manier zie je de volumeknop op een telefoon, je weet dat de knoppen een doel hebben. “… wat betreft bruikbaarheid zie ik een paar dingen die een probleem kunnen vormen.” Verborgen mogelijkheden zijn interfaces zonder duidelijke visuele indicatoren. Bij de conceptuele telefoon van Xiaomi lijkt het volume te worden geregeld door een sensor onder het scherm aan de linkerkant van het scherm. Promotiemateriaal lijkt erop te wijzen dat gebruikers eenvoudig hun vinger langs de rand van het scherm kunnen schuiven om het volume te verhogen. Maar aangezien er geen duidelijke visuele aanwijzingen zijn, begrijpen gebruikers deze mechanica mogelijk niet zonder vallen en opstaan. Volgens Johansson is het belangrijk om deze voordelen in gedachten te houden bij het ontwerpen van concepten zoals Xiaomi’s nieuwste smartphone, omdat dit grote invloed heeft op de bruikbaarheid van het apparaat. Als een apparaat te complex is, zijn gebruikers misschien minder geneigd om voor die specifieke smartphone te gaan dan voor iets meer vertrouwds.