Skip to content

Waarom zelfrijdende auto’s misschien nooit werken

30 de juni de 2021
photo 1573460759824 d66f62bf2be9 865907c7b68d43febf2bc7ec40c82b65

Belangrijkste leerpunten

  • Tesla geeft toe dat Elon Musk de mogelijkheden van ‘zelfrijdende’ auto’s heeft overdreven.
  • Steden zijn misschien wel de moeilijkste omgeving voor autonome voertuigen.
  • Bestuurdersloze openbaarvervoersystemen worden al tientallen jaren gebruikt.

Zelfrijdende auto’s zouden het antwoord moeten zijn op al onze stadsvervoer- en vervuilingsproblemen, maar ze zullen waarschijnlijk nooit goed genoeg zijn. Het dichtst bij een zelfrijdende auto op de weg vandaag de dag is de Tesla. Modellen worden geleverd met Auto Pilot en een bèta-FSD-modus (volledig zelfrijdend), die Elon Musk pusht als een volledig autonome modus. In werkelijkheid is het niet meer dan een luxe cruisecontrol. En nu heeft Tesla dat ook toegegeven, door te zeggen dat Musk de autonome capaciteiten van de auto’s “extrapoleerde”. Zullen zelfrijdende auto’s ooit goed genoeg zijn voor steden? En hebben we ze eigenlijk wel nodig of nodig? “De grootste belemmering voor autonome voertuigen in steden is hun onvermogen om te navigeren zonder menselijke tussenkomst wanneer ze worden geconfronteerd met gecompliceerde verkeerspatronen of onverwachte omstandigheden”, vertelde Ibrahim Mawri van het Electric Ride Lab aan  “Als zodanig zullen we waarschijnlijk niet snel zien dat zelfrijdende auto’s alomtegenwoordig worden.”

Steden en auto’s gaan niet samen

Om een ​​zelfrijdende auto veilig te laten zijn, moet hij de verkeersregels kennen, precies weten waar de weg is en andere auto’s op de weg kunnen spotten. In de stad wordt dit bemoeilijkt door de aanwezigheid van mensen – voetgangers, fietsers, bezorgers, kinderen die achter een verloren bal aan zitten alsof ze in een veiligheidsfilm uit de jaren 50 zitten, enz. “Als je kijkt naar de infrastructuur voor volledig geautomatiseerde auto’s en vrachtwagens, zult u zich realiseren dat de grootste belemmering voor de technologie niet intern in die voertuigen ligt, maar eerder bij de omgeving [in which] ze opereren”, vertelde Ravi Maharaj, een IT-specialist in het parlement van Trinidad en Tobago, via e-mail aan Lifewire.

Paar taxi's wachten op een kruispunt terwijl mensen op de achtergrond de straat oversteken

Voor jou en mij is het spotten van een weg eenvoudig. Maar voor computers is het een enorm complexe taak. Ze combineren zeer nauwkeurige kaarten met camera’s die naar de weg kijken. De computer moet dan on-the-fly uitvinden wat hij ziet. Het kan LiDAR gebruiken om een ​​3D-kaart van de ruimte te maken, en kunstmatige intelligentie om beter te raden wat het ziet, maar het is een grote klus. “Hoe geavanceerd de technologie zonder bestuurder ook wordt, met camera’s, sensoren en AI-navigatie zouden ze altijd dezelfde problemen tegenkomen als gewone menselijke bestuurders als/wanneer ze te maken hebben met de huidige wegomstandigheden”, zegt Maharaj.

Geen hoop

Hier is een voorbeeld van hoe ver we verwijderd zijn van autonomie van niveau 5 (L5), ook bekend als KITT van Knight Rider niveaus van zelfrijdende autonomie. Elon Musk’s Boring Company heeft een netwerk van tunnels van $ 53 miljoen aangelegd onder het Las Vegas Convention Center, om bezoekers rond het enorme complex te vervoeren. De Tesla’s binnenin vervoeren passagiers door tunnels, die op maat zijn gemaakt voor de auto’s, en toch hebben ze nog steeds menselijke chauffeurs nodig. Het is moeilijk om je een omgeving voor te stellen die beter geschikt is voor een zelfrijdende auto dan een gecontroleerde reeks mensvrije tunnels, en toch kunnen de eigen auto’s van Musk ze niet aan.

In wezen is het project slechts Uber in tunnels. En welk probleem lossen zelfrijdende auto’s precies op? Je kunt sudoku spelen tijdens je woon-werkverkeer, maar dat kan ook in de bus of metro. En we hebben al auto’s die je niet hoeft te besturen: taxi’s. En in tegenstelling tot autonome Tesla’s hoeft u er geen te bezitten.

Waar kan zelfrijdend werken?

Zelfrijdend in steden is misschien sowieso al gedoemd te mislukken, omdat steden eindelijk beseffen dat er geen plaats is voor auto’s. Maar autonome voertuigen hebben andere toepassingen. Een daarvan is vrachtwagens. Snelwegen zijn een veel minder chaotische omgeving dan steden, en vrachtwagens kunnen zelfs in formatie rijden om brandstof te besparen. Maar het voor de hand liggende geval is het openbaar vervoer. “De grootste belemmering voor autonome voertuigen in steden is hun onvermogen om te navigeren zonder menselijke tussenkomst wanneer ze worden geconfronteerd met gecompliceerde verkeerspatronen.” Veel openbaarvervoersystemen zijn al autonoom. De Docklands Light Railway in Londen werd in 1987 geopend en werkt zonder chauffeurs. Veel luchthaventransitsystemen werken ook autonoom.

Intercitytreinen rijden te snel en doen er zo lang over om te stoppen dat ze nog steeds chauffeurs nodig hebben, maar in steden zijn gemeentelijke spoorwegsystemen en ondergrondse metro’s al grotendeels automatisch. Chauffeurs zijn er deels omdat ze er altijd zijn geweest, en deels omdat passagiers zich veiliger voelen met een mens voorin, ook als ze niet aan het rijden zijn. Misschien zal Tesla op een dag zijn technologie toepassen op het openbaar vervoer, dan kan het misschien iets goeds doen.