Skip to content

Waarom zijn e-mailbestanden zo groot?

29 de juli de 2021
GettyImages 78767357 57c717d45f9b5829f448609e

De gemiddelde grootte van een e-mailbestand is ongeveer 75 KB. Dat zijn ongeveer 7.000 woorden in platte tekst of ongeveer 37,5 pagina’s. Tenzij u of uw correspondenten nieuwe hoofdstukken schrijven in e-mailberichten, zijn het andere factoren achter de schermen die deze bestanden zo groot maken.

Elementen die van invloed zijn op de e-mailgrootte

De tekst van een bericht is slechts het topje van de e-mailijsberg. Tal van andere factoren dragen bij aan de grootte van een e-mail:

 • Opmaak: Berichten bevatten naast platte tekst ook opmaakinformatie.
 • Dubbel bericht: Rich-text-e-mails gaan vaak vergezeld van een dubbele tekstversie van hetzelfde bericht.
 • Grote e-mailbestanden: Het verhogen van de gemiddelde grootte van een e-mailbestand zijn nieuwsbrieven en marketing-e-mails, die vaak langer en groter zijn dan andere e-mails.
 • Bijlagen: Bijlagen scheef ook het gemiddelde. Hoewel sommige bijlagen klein zijn, kunnen sommige 10 MB of groter zijn.
 • Afbeeldingen in bericht: Foto’s, animaties en audioclips worden toegevoegd aan de bestandsgrootte van e-mails. Geanimeerde GIF’s zijn bijzonder groot omdat elk frame in wezen een afbeelding is. Hoe meer frames de GIF heeft, hoe groter deze is.
 • Kopteksten: Koptekstinformatie die de route van de e-mail beschrijft, is niet zichtbaar, maar telt mee voor de grootte.
 • HTML: Als het bericht HTML-opmaak gebruikt, neemt dat meer ruimte in beslag.
 • Citaten: In een e-mailthread die heen en weer gaat, kan hetzelfde geciteerde materiaal meerdere keren voorkomen.

Waarom maat belangrijk is

U hoeft zich geen zorgen te maken over de grootte van uw e-mail als u een enorme hoeveelheid opslagruimte heeft of als het u niet uitmaakt hoe lang het duurt voordat uw verzonden e-mails zijn geladen. Als u echter zaken doet en uw producten op de markt brengt door promotionele e-mails te verzenden, duurt het langer om grote e-mails te laden en is er meer bandbreedte nodig. Daarom, als u grote afbeeldingen opneemt, kan de ontvanger uw e-mail verwijderen voordat de afbeeldingen worden weergegeven. Dat tijdsbestek kan een kwestie van seconden zijn, maar er worden elke dag miljarden e-mails verzonden, dus uw marketinginspanningen hebben veel concurrentie. Sommige e-mailclients geven geen lange e-mail weer. Gmail knipt bijvoorbeeld e-mails die groter zijn dan 102 KB. Het geeft lezers een link als ze de volledige e-mail willen bekijken, maar er is geen garantie dat uw ontvanger erop zal klikken. Grote bijlagen en aangepaste lettertypen zijn andere add-ons die ervoor kunnen zorgen dat een e-mail langzaam wordt weergegeven. Het kan lang genoeg zijn voor de ontvanger om weg te klikken.

Opslaglimieten voor e-mailclients

De meeste e-mailproviders hebben royale opslagbeleidsregels en -methoden om te zien hoeveel ruimte uw opslagruimte nog heeft. Toch hebben populaire e-mailproviders verschillende groottelimieten, zoals hieronder vermeld:

 • Gmail-accounts krijgen 15 GB opslagruimte, maar die ruimte wordt gedeeld door Gmail, Google Drive, Google Foto’s en al uw Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard-bestanden. Je kunt altijd upgraden naar een betaald abonnement als je meer opslagruimte nodig hebt.
 • Yahoo Mail-accounts worden geleverd met 1 TB opslagruimte. Yahoo beweert dat deze capaciteit geschikt is voor 6.000 jaar inboxgebruik voor de gemiddelde gebruiker.
 • Gratis Outlook.com-accounts worden geleverd met 15 GB e-mailopslag.
 • AOL biedt 25 GB opslagruimte voor nieuwe berichten, 100 GB opslagruimte voor oude berichten en 100 GB voor verzonden berichten.