Skip to content

Waaruit bestaat een Linux-desktopomgeving?

21 de juli de 2021
launcherrightclick 56a5aa723df78cf772895144

Er zijn veel Linux-desktopomgevingen beschikbaar, inclusief maar niet beperkt tot Unity, Cinnamon, GNOME, KDE, XFCE, LXDE en Enlightenment. Deze componenten worden vaak gebruikt om een ​​Linux-desktopomgeving te maken.

Vensterbeheer

Een windowmanager bepaalt hoe applicaties op het scherm aan de gebruiker worden gepresenteerd. Er zijn verschillende soorten windowmanagers beschikbaar:

  • compositie: Moderne Linux-desktopomgevingen gebruiken compositing om vensters weer te geven. Ramen verschijnen op elkaar, klikken naast elkaar en zien er een lust voor het oog uit.
  • Stapelen: Een stapelvensterbeheerder plaatst vensters op elkaar, maar ze zien er ouderwetser uit.
  • Tegels: Een tegelvensterbeheerder plaatst vensters naast elkaar zonder ze te laten overlappen.

Gewoonlijk kan een venster randen hebben, worden geminimaliseerd en gemaximaliseerd, worden vergroot of verkleind en over het scherm worden gesleept. Het venster heeft een titel, kan een contextmenu bevatten en items kunnen met de muis worden geselecteerd. Met een vensterbeheerder kunt u tussen vensters bladeren, ze naar een taakbalk sturen (ook bekend als een paneel), de vensters naast elkaar klikken en andere taken uitvoeren. U kunt over het algemeen de bureaubladachtergrond instellen en pictogrammen aan het bureaublad toevoegen.

Panelen

In het Windows-besturingssysteem is het paneel de taakbalk. Linux kan meerdere panelen op het scherm hebben.

XFCE-paneel

Een paneel bevindt zich over het algemeen aan de rand van het scherm, bovenaan, onderaan, links of rechts. Het paneel bevat items zoals een menu, snelstartpictogrammen, geminimaliseerde applicaties en een systeemvak of systeemvak. Een ander gebruik van een paneel is als een dockingbalk die snelstartpictogrammen biedt om veelgebruikte applicaties te laden.

Menu

De meeste Linux-desktopomgevingen bevatten een menu en vaak wordt dit uitgevoerd door op een pictogram te klikken dat aan een paneel is gekoppeld. In sommige bureaubladomgevingen en in sommige vensterbeheerders kunt u overal op het bureaublad klikken om het menu weer te geven.

XFCE Whisker-menu

Een menu toont over het algemeen een lijst met categorieën die, wanneer erop wordt geklikt, de applicaties tonen die binnen die categorie beschikbaar zijn. Sommige menu’s bieden een zoekbalk, toegang tot favoriete applicaties en functies om uit te loggen bij het systeem.

Systeemvak

Een systeemvak is over het algemeen aan een paneel bevestigd en biedt toegang tot belangrijke instellingen zoals audio, netwerk, voeding, gebruiker, Bluetooth, meldingen en klok.

Systeemvak

pictogrammen

Pictogrammen bieden directe toegang tot toepassingen. Een pictogram linkt naar een bestand met de extensie .desktop die een link biedt naar een uitvoerbaar programma. Het .desktop-bestand bevat ook het pad naar de afbeelding die voor het pictogram moet worden gebruikt, evenals de categorie voor de toepassing die in menu’s wordt gebruikt.

Bureaubladpictogrammen

Widgets

Widgets bieden de gebruiker nuttige informatie rechtstreeks op het bureaublad. Veelgebruikte widgets bieden systeeminformatie, nieuws, sportresultaten en het weer.

KDE Plasma-widgets

Launcher

Uniek aan Unity en het GNOME-bureaublad, biedt een opstartprogramma een lijst met snelstartpictogrammen die, wanneer erop wordt geklikt, de gekoppelde toepassing laden. In andere Linux-desktopomgevingen kun je panelen of docks maken die launchers bevatten om dezelfde functionaliteit te bieden.

Ubuntu-opstartprogramma

Dashboards

De Unity- en GNOME-desktopomgevingen bevatten een interface in streepjesstijl die kan worden weergegeven door op de supertoets te drukken (op de meeste laptops is dit een toets met het Windows-logo). De interface in streepjesstijl biedt een reeks pictogrammen in categorieën die, wanneer erop wordt geklikt, de gekoppelde toepassing openen. Een krachtige zoekfunctie is meestal inbegrepen om het gemakkelijk te vinden applicaties te vinden.

Ubuntu-streepje

Bestandsbeheer

Een bestandsbeheerder is vereist om door het bestandssysteem te navigeren, zodat u bestanden en mappen kunt bewerken, kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Meestal wordt er een lijst met veelvoorkomende mappen weergegeven, zoals home, afbeeldingen, documenten, muziek en downloads. Als u op een map klikt, worden de items in de map weergegeven.

Nautilus

Terminal-emulator

Een terminalemulator voert opdrachten op laag niveau uit tegen het besturingssysteem. De opdrachtregel biedt krachtigere functies dan traditionele grafische hulpmiddelen. Je kunt de meeste dingen in de opdrachtregel doen die je kunt met grafische tools, maar het grotere aantal schakelaars zorgt voor een lager niveau van granulariteit. De opdrachtregel maakt het uitvoeren van repetitieve taken eenvoudiger en minder tijdrovend.

Terminal-emulator

Teksteditor

Met een teksteditor kunt u tekstbestanden maken en deze gebruiken om configuratiebestanden te bewerken. Hoewel het eenvoudiger is dan een tekstverwerker, is de teksteditor handig voor het maken van notities en lijsten.

De gEdit-teksteditor

Weergavebeheer

Een displaymanager is het scherm dat wordt gebruikt om in te loggen op uw Linux-desktopomgeving. U kunt niet alleen inloggen op het systeem, maar u kunt de displaymanager ook gebruiken om de gebruikte desktopomgeving te wijzigen.

Weergavebeheer

Configuratietools

De meeste Linux-desktopomgevingen bevatten tools waarmee u de look en feel kunt configureren. De tools passen het muisgedrag aan, de manier waarop vensters werken, hoe pictogrammen zich gedragen en andere aspecten van het bureaublad.

Unity Tweak