Skip to content

Wanneer automatische witbalans vermijden?

1 de augustus de 2021
GettyImages 498380824 58a3f0075f9b58819cf05368

De kleurtemperatuur van licht varieert gedurende de dag. Door de witbalans van een foto aan te passen, worden de kleurzweem verwijderd die door verschillende kleurtemperaturen wordt veroorzaakt. Witbalans is afhankelijk van een witpunt, een gebied in een foto dat wit zou moeten zijn. De witbalansinstelling van een camera past de kleurbalans aan voor bepaalde verlichting, zodat wat we weten dat wit is, ook wit lijkt, zonder ongewenste kleuring. Een goed ingestelde witbalans zorgt er op zijn beurt voor dat andere kleuren ook nauwkeuriger worden weergegeven. Meestal is de automatische witbalansinstelling op uw DSLR-camera of geavanceerde point-and-shoot-camera uiterst nauwkeurig. Soms heeft je camera echter wat hulp nodig.

Typische opnamemodi

Uw camera wordt waarschijnlijk geleverd met een verscheidenheid aan verschillende modi om met veelvoorkomende, complexere lichtsituaties om te gaan. Met deze instellingen kunt u verlichting compenseren zonder dat u de witbalans telkens handmatig hoeft aan te passen. Typische instellingen zijn als volgt.

AWB (automatische witbalans)

In AWB-modus neemt de camera een “best guess”-optie, waarbij meestal het helderste deel van het beeld als witpunt wordt gekozen. Deze optie is het meest nauwkeurig buiten, met natuurlijk omgevingslicht.

Witbalans-Auto-Evi-Abeler-Photography_MG_7536.jpg

Daglicht

Dit is de witbalansoptie die u kunt gebruiken wanneer de zon het helderst is (rond het middaguur). Het voegt warme tinten toe aan het beeld om de zeer hoge kleurtemperatuur tegen te gaan.

Witbalans-zonlicht-Evi-Abeler-Photography_MG_7534.jpg

Bewolkt

De bewolkte modus is het beste onder zonlicht met intermitterende bewolking. Net als de daglichtmodus voegt het warme tinten toe, maar het houdt rekening met de iets koelere aard van het licht.

Witbalans-bewolkt-Evi-Abeler-Photography_MG_7535.jpg

Schaduw

De schaduwmodus helpt wanneer je onderwerp in de schaduw staat op een zonnige dag, of wanneer je fotografeert op een bewolkte, mistige of saaie dag.

Wolfraam

De wolfraaminstelling compenseert de oranje kleurzweem die gloeilampen voor huishoudelijk gebruik uitstralen.

Witbalans-Tungsten-Evi-Abeler-Photography_MG_7530.jpg

fluorescerend

Fluorescerende en de meer recente compacte fluorescentielampen stralen een groene kleurzweem uit. Bij een fluorescerende witbalansinstelling voegt de camera rode tinten toe om dit tegen te gaan.

Witbalans is ingesteld op: fluorescerend

Flash

De flitsmodus is voor gebruik met speedlights, flitsers en sommige studioverlichting.

Witbalans-Flash-Evi-Abeler-Photography_MG_7532.jpg

Kelvin

Sommige DSLR’s hebben de Kelvin-modusoptie, waarmee u een exacte kleurtemperatuurinstelling kunt instellen.

Aangepast

In de custom mode stel je zelf de witbalans in aan de hand van een testfoto. De aangepaste modus is vooral handig bij de energiezuinige compacte fluorescentie- en LED-verlichting die steeds gebruikelijker wordt. Dergelijke bollen zijn er in verschillende temperaturen, van warm tot koel; door een aangepaste modus te gebruiken, kunt u zich aanpassen aan de specifieke verlichting.

Witbalans-handleiding-Evi-Abeler-Photography_MG_7533.jpg

De speciale uitdaging van TL-verlichting

Vroeger was TL-verlichting eenvoudig: ze straalde altijd een groene kleurzweem uit. Oudere digitale camera’s, die doorgaans slechts één tl-instelling hebben, kunnen een klein aantal tl-lampen aan. Moderne tl-verlichting geeft echter verschillende kleurschakeringen af, meestal koel. Veel nieuwere DSLR-camera’s bieden een tweede fluorescerende optie om dit sterkere en meer variabele kunstlicht aan te kunnen.

Wanneer en hoe de aangepaste witbalansinstelling te gebruiken?

Als u een oudere camera gebruikt; het wit moet perfect wit zijn; of fotografeert onder CFL, LED of een combinatie van kunstlicht en omgevingslicht, dan is de aangepaste witbalansoptie de juiste keuze. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken.

  1. Zorg voor een grijskaart, en dat is precies hoe het klinkt: een kaart die 18 procent grijs is. In fotografische termen is dat precies het midden tussen puur wit en puur zwart.

    Grijze kaarten

  2. Onder de lichtomstandigheden waarin je gaat fotograferen, maak je een testopname waarbij de grijze kaart het frame vult.

  3. Selecteer Op maat in het witbalansmenu en selecteer de foto van de grijskaart. De camera gebruikt deze foto om te beoordelen wat wit moet zijn in afbeeldingen die bij die specifieke belichting zijn gemaakt. Omdat de foto is ingesteld op 18 procent grijs, zijn de wit- en zwarttinten in de afbeelding altijd nauwkeurig.