Skip to content

Wanneer en hoe wifi uitschakelen

31 de juli de 2021
when and how to turn off wifi 818302 v1 55d00c22eb2d45cf9e1dc509e631fa9f

Schakel uw wifi uit wanneer u deze niet gebruikt, bijvoorbeeld wanneer uw apparaten Ethernet-kabels gebruiken of wanneer u niet thuis bent. Of schakel wifi uit om de beveiliging te verbeteren of elektriciteit te besparen. Wifi uitschakelen is vrij eenvoudig. Omdat er veel verschillende apparaten zijn die wifi gebruiken, moet u ervoor zorgen dat u identificeert wat u wilt doen voordat u dingen uitschakelt of stroomkabels loskoppelt. Deze informatie is relevant voor mobiele apparaten zoals Android en iPhone, maar ook voor laptops, desktops en routers van alle merken en modellen.

Beslis waarom u wifi wilt uitschakelen

Voordat u uw wifi uitschakelt, moet u beslissen waarom u het wilt uitschakelen. Dit bepaalt de beste methode om wifi uit te schakelen. Redenen om wifi uit te schakelen zijn onder meer de kosten en betaalbaarheid van de service, de noodzaak van een wifi-verbinding of de beveiligingsproblemen met een wifi-verbinding. Mogelijk hoeft u uw wifi niet uit te schakelen; het verbergen van het voor anderen zou het probleem kunnen oplossen. Je kunt wifi ook uitschakelen om problemen op te lossen als er een probleem is met je netwerk, bijvoorbeeld wanneer een website niet laadt. Een andere reden is dat de beschikbare bandbreedte op het wifi-netwerk wordt beïnvloed door het aantal apparaten dat het gebruikt. Als u in dit geval wifi uitschakelt, kan niet alleen uw apparaat sneller worden, maar ook de apparaten die momenteel gebruikmaken van wifi.

Als u wilt stoppen met betalen voor uw internet

Als u wifi uitschakelt, wordt de prijs van uw internetrekening niet verlaagd, tenzij u een abonnement op basis van betalen per gebruik hebt. Als je je internetservice wilt uitschakelen en niet alleen het wifi-signaal op je apparaat of netwerk wilt uitschakelen, neem dan contact op met je internetprovider (ISP). De enige manier om te stoppen met betalen voor internetdiensten, is door contact op te nemen met uw ISP en de dienst te beëindigen.

Je gebruikt geen wifi

Schakel het draadloze signaal van de router uit of uit als u het niet gebruikt. Sommige huizen hebben geen draadloze apparaten en een draadloos signaal heeft in deze gevallen geen zin. Een andere reden om wifi uit te schakelen is wanneer het netwerk een langzame wifi-verbinding heeft. Als wifi traag is, schakel je wifi op je tablet of telefoon uit en gebruik je het netwerk van je mobiele provider voor hogere snelheden.

Het is een veiligheidsrisico

Als je je wifi niet gebruikt of als je het niet nodig hebt, schakel het dan uit als je je zorgen maakt over de beveiliging. Als je wifi altijd aan staat, en vooral als je nooit de standaard SSID of het standaard routerwachtwoord hebt gewijzigd toen je de router voor het eerst installeerde, is het niet moeilijk voor een buurman (of iemand die buiten je huis zit) om toegang te krijgen tot je netwerk door het kraken van uw draadloze wachtwoord. Om uw wifi aan te houden en een betere beveiliging te hebben, wijzigt u het draadloze wachtwoord in iets veiliger en blokkeert u onbekende apparaten door MAC-adresfiltering in te stellen. Een andere optie voor meer beveiliging in plaats van het uitschakelen van wifi vanaf de router is om het uit te schakelen vanaf het apparaat. Als u bijvoorbeeld uw telefoon of tablet in een hotel of coffeeshop gebruikt en u zich zorgen maakt dat iemand in de buurt op uw internetverkeer kan snuffelen, schakelt u wifi op het apparaat uit om ervoor te zorgen dat geen van uw gegevens via het netwerk worden overgedragen .

U wilt de wifi verbergen

Als u Wi-Fi van uw router niet wilt uitschakelen, maar in plaats daarvan wilt verbergen zodat het moeilijk is voor iemand om verbinding te maken met uw netwerk, verberg dan de SSID, de naam van uw netwerk. Wanneer je de SSID verbergt of stopt met het uitzenden, wordt wifi niet uitgeschakeld. Als u de SSID verbergt, is het moeilijk voor ongenode gasten om uw netwerk te vinden en er verbinding mee te maken.

Wifi uitschakelen op telefoons en pc’s

De Wi-Fi-instellingen op sommige draadloze apparaten zijn gemakkelijker te bedienen dan andere. Hoewel de opties op sommige apparaten enigszins kunnen verschillen, zijn de Wi-Fi-instellingen meestal te vinden op een vergelijkbare plaats of onder menu’s met dezelfde naam. Schakel in Windows Wi-Fi uit via het Configuratiescherm. Hierdoor kan de computer geen verbinding maken met wifi totdat u deze opnieuw inschakelt. Een andere optie is om wifi uit te schakelen via de Windows-taakbalk.

Wi-Fi uitschakelen via de Windows-taakbalk.

Laptops hebben meestal een fysieke Wi-Fi-schakelaar aan de voor- of zijkant die, als deze in de uit-stand wordt gedraaid, de Wi-Fi-antenne fysiek uitschakelt, wat hetzelfde is als het uitschakelen van Wi-Fi via het Configuratiescherm. Zet de schakelaar op Aan om wifi weer in te schakelen. Om wifi op macOS uit te schakelen, gaat u naar de menubalk, klikt u op de Wifi pictogram en kies vervolgens Wifi uitschakelen.

Wi-Fi uitschakelen op macOS,

Sommige computers hebben de mogelijkheid om wifi uit te schakelen met een toetsencombinatie, waarbij meestal een functietoets op de bovenste rij staat. Zoek op het toetsenbord naar een toets met een draadloos pictogram en druk vervolgens op de Fn of Verschuiving toets en de draadloze toets om de Wi-Fi-verbinding in en uit te schakelen. Smartphones bieden een softwareschakelaar in de app Instellingen waarmee wifi wordt uitgeschakeld. Op de iPhone is dit bijvoorbeeld in Instellingen > Wifi. Als je een andere telefoon of tablet gebruikt, zoek dan naar een soortgelijk menu of app die zegt: Draadloze netwerken, Netwerk connecties, of Netwerk & internet.

Android 10 wifi-instellingen.

Android 10 wifi-instellingen.
U kunt ook voorkomen dat uw apparaten automatisch verbinding maken met Wi-Fi-netwerken.

Wi-Fi uitschakelen vanaf een router

Het uitschakelen van Wi-Fi vanaf een draadloze thuisrouter is misschien niet zo eenvoudig als dit vanaf een telefoon of computer te doen. Sommige routers hebben een fysieke knop die de wifi uitschakelt. Als uw router dit doet, drukt u erop om het draadloze signaal onmiddellijk uit te schakelen. Als uw router niet zo is gebouwd, gaat u naar de beheerconsole om wifi uit te schakelen. Het proces is niet voor elke router hetzelfde. Op sommige Comtrend-routers gaat u bijvoorbeeld naar: Geavanceerde instellingen > Draadloze > Basis en schakel de uit Wireless aanzetten tuimelschakelaar. Schakel op veel Linksys-routers Wi-Fi uit als onderdeel van de Draadloze basisinstellingen door de te veranderen Draadloze netwerkmodus tot UIT. Als uw router geen ingebouwde functie heeft om Wi-Fi uit te schakelen, zal het volledig uitschakelen van het apparaat Wi-Fi uitschakelen. Als u de router uitschakelt, wordt alle niet-Wi-Fi-functionaliteit, zoals de bekabelde verbindingen, uitgeschakeld.

Adapters en antennes verwijderen om wifi uit te schakelen

Als een computer een afneembare Wi-Fi-adapter gebruikt (zoals een USB-stick), worden de Wi-Fi-radio’s uitgeschakeld als u deze verwijdert. Volg de door het besturingssysteem aanbevolen procedures voor het loskoppelen van deze adapters. Onjuiste verwijdering kan gegevensverlies veroorzaken. Sommige draadloze routers hebben externe, afneembare antennes. Het verwijderen van deze antennes belemmert het vermogen van de router om Wi-Fi te gebruiken, maar stopt de Wi-Fi-signaaloverdracht niet.

Schakel de wifi-stroom uit

Veel adapters en sommige routers hebben geavanceerde configuratie-opties om het zendvermogen van de wifi-radio’s te regelen. Met deze functie kunnen beheerders het draadloze signaalbereik van een netwerk aanpassen (vaak gebruikt om stroom en signaalsterkte te verminderen bij installatie in kleine ruimtes). Als uw router het uitschakelen van draadloos niet ondersteunt, wijzigt u de verzending (vaak genoemd Tx) power naar 0 om Wi-Fi effectief uit te schakelen. Als uw draadloze router geen functies heeft, zoals de mogelijkheid om Tx-vermogen aan te passen of Wi-Fi uit te schakelen, upgrade dan de firmware om nieuwe beheeropties te installeren. Raadpleeg de documentatie van de fabrikant voor het routermodel voor details.