Skip to content

Wanneer steunkleuren gebruiken versus proceskleuren (of beide)

18 de juli de 2021
GettyImages 185207945 58e5a2b05f9b58ef7ee0ce69

Over het algemeen kosten een paar steunkleuren minder dan afdrukken in vierkleuren- of proceskleuren, maar als u kleurenfoto’s gebruikt, zijn proceskleuren wellicht uw enige optie. Er zijn ook situaties waarin zowel proceskleuren als steunkleuren in dezelfde afdruktaak nodig zijn. Om de beste beslissing te nemen over welke te gebruiken, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Het budget, de drukmethode en specifieke ontwerpelementen die in de lay-out worden gebruikt, spelen elk een rol bij de beslissing.

Wanneer steunkleuren gebruiken (zoals PMS-kleuren)

Als uw project aan een of meer van de onderstaande criteria voldoet, zijn steunkleuren wellicht het meest logisch:

 • De publicatie bevat geen kleurenfoto’s en gebruikt slechts één of twee kleuren (waaronder één steunkleur plus zwart).
 • De publicatie heeft een kleur nodig die niet nauwkeurig kan worden gereproduceerd met CMYK-inkten, zoals nauwkeurige kleurafstemming van een bedrijfslettertype of logokleur.
 • Om een ​​specifieke kleur af te drukken over meerdere pagina’s die consistentie van pagina tot pagina vereisen.
 • Om over een groot gebied af te drukken, zoals een poster (steunkleurinkten kunnen een meer gelijkmatige dekking bieden).
 • De publicatie heeft meer levendige kleuren of meer exacte kleurafstemming nodig dan wat CMYK-inkten produceren.
 • Het project vereist speciale effecten zoals metallic of fluorescerende spotinkten.

Ontdek de symboliek van kleur en kleuren die samengaan. Of u nu steunkleuren gebruikt of proceskleurendruk gebruikt, de kleuren zijn een vorm van non-verbale communicatie.

Wanneer proceskleuren (CMYK) gebruiken

U kunt proceskleuren gebruiken als de volgende voorwaarden aanwezig zijn:

 • De publicatie maakt gebruik van kleurenfoto’s.
 • De publicatie bevat afbeeldingen in meerdere kleuren waarvoor veel inktkleuren nodig zijn om met steunkleuren te worden gereproduceerd.
 • De publicatie heeft meer dan twee steunkleuren nodig. Neem contact op met uw printer; proceskleurendruk kan goedkoper zijn dan het gebruik van drie of meer steunkleuren.

Om betere kleurbeslissingen te nemen, leert u de basisprincipes voor print en web, inclusief kleurenwielen, RGB en CMYK.

Wanneer proces- en steunkleuren samen gebruiken?

CMYK kan vele kleuren produceren, maar niet alle mogelijke. Veel publicaties worden gedrukt met een vijfde kleur. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Een publicatie met kleurenfoto’s moet specifieke steunkleuren bevatten die niet met CMYK-inkten kunnen worden gemaakt (zoals een logokleur of een metallic inkt).​
 • Om de intensiteit van (bump-up) van een specifieke proceskleur te versterken of te vergroten door er een steunkleurinkt aan toe te voegen (een vijfde plaat voor de steunkleur die op deze manier wordt gebruikt, wordt een stootplaat of aanraakplaat genoemd).
 • Om een ​​full-color boek of brochure te produceren, maar in verschillende taalversies (variabele bedrukking). Alles behalve de variabele tekst wordt afgedrukt met CMYK, vervolgens worden sommige shells afgedrukt met een zwarte steunkleur voor de tekst in de ene taal, andere shells worden afgedrukt in een andere taal.
 • Gedeelten van een full colour publicatie zijn voorzien van een blanke lak (de lak wordt gespecificeerd als steunkleur).

Ontdek hoe u goede kleurenafdrukken kunt krijgen met uw desktopprinter of een commercieel drukproces.

Wanneer 6-kleuren of 8-kleuren procesafdrukken gebruiken?

Als u voor een aantal van deze specifieke resultaten gaat, wilt u misschien 6-kleuren of 8-kleuren procesdruk gebruiken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Wanneer u heldere, levendigere, fotorealistische kleuren wilt dan alleen met 4-kleuren (CMYK)-afdrukken kan worden bereikt.
 • Wanneer u meer pure viooltjes, groen en sinaasappels wilt krijgen dan mogelijk is met alleen CMYK.
 • Wanneer u meerdere specifieke kleuren nodig heeft, samen met foto’s. Bijna 90% van de PANTONE-steunkleuren kan nauwkeurig worden gesimuleerd met 6C/8C hifi-afdrukken (vergeleken met 50% met alleen CMYK).