Skip to content

Wat betekent de zoektijd van een harde schijf?

24 de juni de 2021
seagate hard drive inside getty images 57c76bf35f9b5829f4bdc662

De zoektijd is de tijd die een specifiek onderdeel van de mechanica van een hardware nodig heeft om een ​​bepaald stuk informatie op een opslagapparaat te vinden. Deze waarde wordt meestal uitgedrukt in milliseconden (ms), waarbij een kleinere waarde een snellere zoektijd aangeeft. Wat zoektijd niet is, is de totale hoeveelheid tijd het kost om een ​​bestand naar een andere harde schijf te kopiëren, gegevens van internet te downloaden, iets op een schijf te branden, enz. Hoewel de zoektijd een rol speelt in de totale tijd die nodig is om dergelijke taken uit te voeren, is deze bijna te verwaarlozen in vergelijking naar andere factoren. Zoektijd wordt vaak genoemd toegangstijd, maar in werkelijkheid is de toegangstijd iets langer dan de zoektijd, omdat er een kleine latentieperiode is tussen het vinden van gegevens en het daadwerkelijk openen ervan.

Wat bepaalt de zoektijd?

De zoektijd voor een harde schijf is de hoeveelheid tijd die nodig is voordat de kopeenheid van de harde schijf (gebruikt om gegevens te lezen/schrijven) de actuatorarm (waar de koppen zijn bevestigd) op de juiste locatie op het spoor is geplaatst (waar de gegevens daadwerkelijk worden opgeslagen) om gegevens te lezen/schrijven naar een bepaalde sector van de schijf. Aangezien het verplaatsen van de actuatorarm een ​​fysieke taak is die tijd kost om te voltooien, kan de zoektijd bijna onmiddellijk zijn als de locatie van het hoofd al op de goede weg is, of natuurlijk langer als het hoofd naar een andere locatie moet worden verplaatst. Daarom wordt de zoektijd van een harde schijf gemeten aan de hand van de gemiddelde zoektijd, aangezien niet elke harde schijf de kop altijd in dezelfde positie heeft. De gemiddelde zoektijd van een harde schijf wordt meestal berekend door bij benadering te schatten hoe lang het duurt om gegevens te zoeken van meer dan een derde van de sporen op de harde schijf. Hoewel de gemiddelde zoektijd de meest gebruikelijke manier is om deze waarde te meten, kan dit ook op twee andere manieren worden gedaan: track-to-track en volledige slag. Track-to-track is de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens tussen twee aangrenzende tracks te zoeken, terwijl volledige slag de hoeveelheid tijd is die nodig is om de hele lengte van de schijf te doorzoeken, van de binnenste track tot de buitenste track. Sommige zakelijke opslagapparaten hebben harde schijven die opzettelijk kleiner zijn in capaciteit, zodat er minder sporen zijn, waardoor de actuator een kortere afstand over de sporen kan bewegen. Dit heet kort aaien. Deze termen voor harde schijven zijn misschien onbekend en verwarrend om te volgen, maar het enige dat u echt moet weten, is dat de zoektijd voor een harde schijf de hoeveelheid tijd is die de schijf nodig heeft om de gegevens te vinden waarnaar hij op zoek is, dus een kleinere waarde vertegenwoordigt een snellere zoektijd dan een grotere.

Zoektijd Voorbeelden van veelvoorkomende hardware

De gemiddelde zoektijd voor harde schijven is in de loop van de tijd langzaam verbeterd, waarbij de eerste (IBM 305) een zoektijd van ongeveer 600 ms had. Een paar decennia later lag de gemiddelde HDD-zoektijd rond de 25 ms. Moderne harde schijven hebben mogelijk een zoektijd van ongeveer 9 ms, mobiele apparaten 12 ms en high-end servers met een zoektijd van ongeveer 4 ms. Solid-state harde schijven (SSD’s) hebben geen bewegende delen zoals roterende schijven, dus hun zoektijden worden iets anders gemeten, waarbij de meeste SSD’s een zoektijd hebben tussen 0,08 en 0,16 ms. Sommige hardware, zoals een optisch schijfstation en een floppydiskstation, hebben een grotere kop dan een harde schijf en hebben dus langzamere zoektijden. Zo hebben dvd’s en cd’s een gemiddelde zoektijd tussen 65 ms en 75 ms, wat aanzienlijk langzamer is dan die van harde schijven.

Is zoektijd echt zo belangrijk?

Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel de zoektijd een noodzakelijke rol speelt bij het bepalen van de algehele snelheid van een computer of ander apparaat, er andere componenten zijn die samenwerken die net zo belangrijk zijn. Dus als u op zoek bent naar een nieuwe harde schijf om uw computer sneller te maken, of als u meerdere apparaten wilt vergelijken om te zien welke de snelste is, denk dan aan andere aspecten, zoals het systeemgeheugen, de CPU, het bestandssysteem en de software die erop draait. het apparaat. De totale tijd die nodig is om bijvoorbeeld een video van internet te downloaden, heeft niet veel te maken met de zoektijd van een harde schijf. Hoewel het waar is dat de tijd om een ​​bestand op de schijf op te slaan afhankelijk is van iets op de zoektijd, aangezien de harde schijf niet onmiddellijk werkt, in een geval als dit bij het downloaden van bestanden, wordt de totale snelheid meer beïnvloed door de netwerkbandbreedte. Hetzelfde concept is van toepassing op andere dingen die u doet, zoals het converteren van bestanden, het rippen van dvd’s naar een harde schijf en soortgelijke taken.

Kunt u de zoektijd van een HDD verbeteren?

Hoewel u niets kunt doen om de fysieke eigenschappen van een harde schijf te versnellen om de zoektijd te vergroten, zijn er dingen die u kunt doen om de algehele prestaties te verbeteren. Dit komt omdat de zoektijd van een schijf alleen niet de enige factor is die de prestaties bepaalt. Een voorbeeld is het verminderen van fragmentatie door een gratis defragmentatietool te gebruiken. Als fragmenten van een bestand in afzonderlijke stukken over een harde schijf worden verspreid, zal het meer tijd kosten voordat de harde schijf ze heeft verzameld en in een stevig stuk heeft geordend. Door de schijf te defragmenteren, kunnen deze gefragmenteerde bestanden worden geconsolideerd om de toegangstijd te verbeteren. Voordat u gaat defragmenteren, kunt u zelfs overwegen ongebruikte bestanden zoals browsercaches te verwijderen, de Prullenbak te legen of een back-up te maken van gegevens die het besturingssysteem niet actief gebruikt, met een gratis back-uptool of online back-upservice. Op die manier hoeft de harde schijf niet elke keer door al die gegevens te bladeren als hij iets naar de schijf moet lezen of schrijven.