Skip to content

Wat betekent het symbool E/I op kinderprogrammering?

11 de september de 2021
GettyImages 603705157 57c060195f9b5855e512949c

Als u het E/I-symbool ziet tijdens een televisieprogramma voor kinderen, betekent dit dat het programma voldoet aan de FCC-normen voor educatieve en informatieve kinderprogramma’s. Hier is een blik op de geschiedenis van E/I-programmering in de omroep en waar de regels nu staan. Het E/I-symbool verschijnt wanneer de symbolen voor de TV-richtlijnen voor ouders en ondertiteling uitgaan.

De originele kindertelevisiewet van 1990

Nadat activisten campagne hadden gevoerd voor kindertelevisie van hogere kwaliteit, nam het Congres in 1990 de Children’s Television Act (CTA) aan. De CTA stond ook bekend als de E/I-regels of de Kid Vid-regels. Onder de CTA moest een deel van de programmering van een station of kabelzender worden ontworpen om kinderen op te voeden. Stations moesten aan de FCC rapporteren hoe ze aan deze verplichting voldeden. Ze moesten ook samenvattingen van hun educatieve programma’s voor ouders en consumenten bijhouden en publiceren. De FCC stimuleerde stations en kabelmaatschappijen om hun educatieve en informatieve inhoud voor kinderen te vergroten door het een factor te maken bij het verlengen van hun licentie. Er werden ook reclameregels opgelegd. Stations moesten de commerciële tijd beperken tot 12 minuten per half uur op weekdagen en 10,5 minuten per half uur in het weekend. Reclamespots mochten geen speelgoed of andere producten verkopen die verband hielden met het programma, omdat ze wilden voorkomen dat deze shows op advertenties leken. Over het algemeen moesten programma’s en advertenties duidelijk worden gedefinieerd om kinderen niet in verwarring te brengen.

CAT-fijnafstemming

Hoewel de CAT uit 1990 de beste bedoelingen had, kreeg het te maken met tegenstand van voorstanders van vrije meningsuiting. Stations negeerden grotendeels de vereisten voor het bijhouden van gedetailleerde gegevens. Velen probeerden programma’s door te geven die niet bijzonder leerzaam waren, zoals: The Flinstones, als E/I-programmering. In 1996 werden strengere regels ingevoerd, bekend als het Children’s Programming Report and Order. Het doel was om stations meer beknopte regels te geven om te volgen en om het publiek bewust te maken van educatieve programma’s. In het bijzonder moesten stations ten minste drie uur per week essentiële educatieve programma’s uitzenden tussen 07.00 uur en 22.00 uur. Deze programma’s moesten het E/I-label gebruiken om zowel educatieve programma’s te identificeren als te promoten. Stations moesten ook een driemaandelijks Children’s Television Programming Report schrijven, waarin hun educatieve programma’s en toekomstplannen werden beschreven, en kijkers een manier moesten bieden om contact met hen op te nemen en vragen te stellen. De educatieve basisprogrammering duurt ten minste 30 minuten en is ontworpen om te voorzien in de educatieve en informatieve behoeften van kinderen van 16 jaar en jonger.

E/I verandert door vandaag

In 2006 werden nog meer wijzigingen doorgevoerd, voorafgaand aan de overgang naar digitale tv. De nieuwste regels vereisten een extra half uur E/I-programmering voor elke 28 uur programmering op de subkanalen van een station. De FCC eiste dat het E/I-logo gedurende het hele programma op het scherm bleef en legde beperkingen op aan hoe vaak een station een E/I-programma kon verplaatsen of verplaatsen. Er zijn ook regels toegevoegd om advertenties over websites te beperken, omdat ze geen commerciële of e-commerce-inhoud mogen bevatten. In 2019 werden meer nieuwe regels ingevoerd, waardoor tv-stations en kabelzenders meer flexibiliteit kregen te midden van veranderende kijkgewoonten en een andere omroepmarkt. Stations mochten E/I-programmering al vanaf 06:00 uur uitzenden in plaats van 7:00 uur tot 22:00 uur. Stations mochten tot 52 uur E/I-programmering gebruiken in de vorm van specials of korte inhoud, in plaats van traditionele voorstellingen. Ze mochten ook een deel van hun E/I-verplichtingen overzetten naar een multicast-stream in plaats van naar hun primaire uitzendkanaal. Deze wijzigingen ontving gemengde reviews. Sommigen vonden dat dit noodzakelijke aanpassingen waren om zich aan te passen aan een veranderende wereld. Anderen waren daarentegen van mening dat deze veranderingen E/I-programmering moeilijker maakten voor ouders om te vinden.