Skip to content

Wat betekent WPS op een modem?

24 de december de 2022
what does wps mean on a modem 5179882 1a721e6542e54c4580c57ae2c62aa6d4

WPS staat voor Wi-Fi Protected Setup en is een eenvoudige methode om met minimale inspanning een veilig Wi-Fi-netwerk op te zetten tussen uw modem, router en andere apparaten. Meestal moet u de WPS-knop op uw modem indrukken om deze te activeren.

Wanneer werd WPS geïntroduceerd?

De Wi-Fi Alliance creëerde WPS in 2006 om de netwerkconfiguratie voor thuisgebruikers te vereenvoudigen. De gedachte was dat het beginners hielp om niet in ingewikkelde netwerkinstellingen te hoeven duiken, terwijl ze toch een veilig netwerk hadden dat hun gegevens te allen tijde beschermt. WPS bevindt zich op veel verschillende apparaten, variërend van routers, modems, tv’s, smart home-apparatuur en nog veel meer. Als een apparaat verbinding maakt met uw Wi-Fi-netwerk, is de kans groot dat het een WPS-knop heeft. Zie het als Bluetooth, maar dan voor uw netwerkapparaten.

Hebben alle modems WPS?

Een conventioneel bekabeld modem heeft geen WPS, omdat het dit niet nodig heeft omdat er alleen apparaten op moeten worden aangesloten als doorvoerkanaal. De meeste Wi-Fi-modems hebben echter een WPS-knop omdat dit de installatie van het thuisnetwerk vereenvoudigt. Een deel hiervan kan afhangen van de leeftijd van uw wifi-modem. Oudere Wi-Fi-modems hebben mogelijk geen WPS-knop, maar de modems die recentelijk door uw ISP zijn geleverd, bevatten WPS-functionaliteit. Als je het niet zeker weet, zoek dan op je modem naar een WPS-knop of pincodesticker om erachter te komen.

Waar zit de WPS-knop op mijn modem?

Net als bij routers zit de WPS-knop meestal wat subtiel op je modem. Vaak bevindt het zich aan de achterkant van het apparaat tussen de poorten en aansluitingen, zodat gebruikers er niet per ongeluk op kunnen tikken. Het is de moeite waard om goed naar je modem te kijken voordat je hem aansluit, zodat er geen kabels in de weg kunnen staan ​​van je zicht. Sommige apparaten hebben de WPS-knop aan de voorkant van de modem, zodat deze beter zichtbaar is, maar deze kunnen nog steeds vrij subtiel zijn geplaatst. Raadpleeg de handleiding als u de WPS-knop op uw modem niet kunt vinden.

Moet ik nog iets anders doen om WPS te gebruiken?

Mogelijk moet u WPS activeren. Bij de meeste modems is WPS standaard ingeschakeld, maar bij sommige is het om veiligheidsredenen uitgeschakeld. Als de knop niet lijkt te werken, controleer dan uw modeminstellingen om WPS op uw apparaat in te schakelen.

Moet ik WPS op mijn modem gebruiken?

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van WPS. Hier is een snel overzicht van hen.

 • Het is eenvoudig. In plaats van lange wachtwoordzinnen in te voeren om uw apparaten te verbinden, kunt u op een knop drukken en binnen enkele seconden verbinding maken met netwerken.
 • Het is snel. Als u meerdere apparaten aan uw netwerk probeert toe te voegen, kunt u op de WPS-knop tikken en bent u klaar voor alles, van uw smartphone tot uw smart-tv of andere apparaten.
 • Het is niet 100% veilig. Er zijn enkele aanvallen met brute kracht geweest die ertoe hebben geleid dat WPS openstaat voor aanvallen. Het is onwaarschijnlijk dat u het slachtoffer wordt, maar dit is de reden waarom beveiligingsbewuste gebruikers WPS volledig uitschakelen.
 • Iedereen kan het activeren. Iedereen met fysieke toegang tot uw modem kan WPS binnen enkele seconden starten, dus u moet het apparaat ergens veilig hebben opgeborgen.

FAQ

 • Hoe verander je WPS op je modem?

  Het wijzigen van WPS-instellingen doe je via de instellingen van je modem. Hoe u toegang krijgt tot deze instellingen en wat u kunt wijzigen, hangt af van uw specifieke modem. Zoek uw modem online en raadpleeg de handleiding om te leren hoe WPS werkt op uw specifieke modem.

 • Hoe lang moet ik op de WPS-knop drukken?

  U hoeft de WPS-knop slechts 2-3 seconden ingedrukt te houden. Als er binnen een paar seconden niets gebeurt, is er waarschijnlijk een probleem met uw apparaat.

 • Is de resetknop hetzelfde als de WPS-knop?

  Op sommige apparaten zijn de reset- en WPS-knoppen hetzelfde. Als je geen aparte resetknop ziet, kun je je apparaat resetten door de WPS-knop 10 seconden ingedrukt te houden.