Skip to content

Wat biedt de toekomst voor de Mac in 2021?

24 de juni de 2021
Apple new macbookair gold retina display screen 11102020 2fd967570bd84859826a69025837b68a

Belangrijkste leerpunten

  • Apple is van plan om binnen twee jaar al zijn Macs over te schakelen op Apple Silicon-chips.
  • De huidige iMac is aan een update toe: het ontwerp stamt uit 2008.
  • De Pro Macs van dit jaar krijgen mogelijk een hot-rodded versie van de M1-chip.

Met nieuwe chips, een nieuwe iMac en nieuwe laptops wordt 2021 misschien wel het grootste jaar voor de Mac sinds 1984. Eind vorig jaar stopte Apple zijn M1-chip in de MacBook, wat resulteerde in Macs met een ongelooflijke batterijduur. sneller dan de meeste andere computers en worden nooit warm. En dat is nog maar het begin. Wat kunnen we verwachten voor de Mac in 2021? “Ik kan me voorstellen dat we in het voorjaar als eerste een iMac krijgen”, vertelde Mac- en iOS-ontwikkelaar James Thomson aan Lifewire via Twitter. “Ik zou dol zijn op een 13/14-inch MacBook Pro met vier poorten en meer geheugen/GPU-kracht.”

M2 of M1X?

In de zomer van 2020 presenteerde Apple zijn plannen voor de Apple Silicon-transitie: een proces van twee jaar waarbij de hele Mac-reeks zal overschakelen van Intel’s processors naar Apple’s zelf ontworpen chips. Dit zijn Mac-geoptimaliseerde varianten op de A-serie chips die te vinden zijn in de iPhone en iPad. Een belangrijk punt is dat de iPhone en iPad ook verschillende varianten gebruiken. Toen Apple in 2018 de A12-processor in de iPhones Xs en Xr stopte, creëerde het de krachtigere A12X-variant voor de toen nieuwe iPad Pro. Die X voegde meer GPU- en CPU-kernen toe en was al snel genoeg om te wedijveren met de meeste laptops, zelfs in 2018. De nieuwe M1 is indrukwekkend, maar wordt alleen gebruikt in de instap-Macs: de MacBook Air, de kleine MacBook Pro , en de goedkopere Mac Mini. In feite verkoopt Apple nog steeds de high-end Intel Mac Mini. De grotere “pro”-machines zullen meer sap nodig hebben.

MacBook Pro’s

Met name de 16-inch MacBook Pro en de verwachte 14-inch MacBook Pro hebben meer RAM-opties nodig (de M1 komt uit op 16 GB). Ze zullen ook profiteren van meer CPU- en GPU-kernen. In werkelijkheid is de M1 al snel genoeg voor deze machines, maar veel succes met het verkopen van een $ 3K+ MacBook Pro wanneer de Air van $ 999 dezelfde chip gebruikt. “Ik zou graag wat pro’s zien verschijnen, maar ik vermoed dat dat later in de herfst zal zijn”, zegt Thomson.

M1 MacBook Pro een beetje open

We speculeren dat de chip in deze professionele machines een M1X of vergelijkbaar zal zijn, een krachtigere variant die is ontworpen voor stroom in plaats van om de levensduur van de batterij te optimaliseren. Het is mogelijk dat het M2 zou heten, maar Apple reserveert incrementele nummers voor upgrades naar de hele chiplijn. Maar nogmaals, alles wat met de M1 te maken heeft is nieuw, dus wie kan raden? Misschien krijgt de Pro-lijn een nieuw fysiek ontwerp, in tegenstelling tot de Air en 13-inch MacBook Pro, die bijna niet te onderscheiden zijn van de Intel-versies.

iMac Magie

Het huidige iMac-ontwerp bestaat al sinds 2008, met een herziening om de randen een paar jaar later af te tappen. Het toont zijn leeftijd. Het scherm heeft nog steeds enorme randen aan de boven- en zijkanten en een nog grotere “kin” aan de onderkant. Verwacht dat die zullen verdwijnen, op dezelfde manier als op de iPhone en iPad, Apple’s Pro Display XDR en elke andere monitor van derden die de afgelopen jaren is gemaakt.

Misschien is een nieuwe iMac een eenvoudige upgrade, met een iPad-achtig ontwerp: vierkante randen, ultradun en misschien met een verstelbare, roterende standaard zoals de Pro Display XDR. Of misschien gaat het een geheel nieuwe visuele richting in. Deze Apple Silicon-chips zijn zo efficiënt dat een iMac net zo dun kan zijn als een iPhone, en toch al het nodige vermogen heeft. We verwachten ook dat FaceID aan de iMac wordt toegevoegd, omdat Touch ID niet praktisch is tenzij je het op het Bluetooth-toetsenbord plaatst. En als Apple helemaal los gaat, kun je misschien je Apple Pencil gebruiken om van de iMac een gigantische tekentafel te maken.

Mac pro? Niet zo snel

Toen Apple zei dat het de hele Mac-lijn overschakelde naar Apple Silicon, bedoelde hij de hele lijn, inclusief de Mac Pro. Als het zich echter aan het tweejarige schema houdt, zien we de Pro mogelijk pas in 2022. Dat zou betekenen dat het de volgende generatie M-serie chips zou kunnen gebruiken en nog krachtiger zou zijn. Er gaan ook geruchten over een kleinere Mac Pro, maar nogmaals, de huidige Pro-behuizing is een vrij recent ontwerp en er zit veel meer in zo’n computer dan alleen de CPU en andere chips. De op M1 gebaseerde Macs zijn al geweldig voor de meeste gebruikers, en de Pro-computers staan ​​op het punt nog professioneler te worden. Verwacht dat het een spannend jaar wordt voor Mac-gebruikers.