Skip to content

Wat biedt de toekomst voor zwarte TikTokers

28 de juni de 2021
115931187 629554624339949 7121638440935163820 n 1a4fa3acad1c46c0820a2bb2ce7e496c

Belangrijkste leerpunten

  • Zwarte TikTokers hebben moeite om het potentiële Amerikaanse verbod te begrijpen terwijl ze hun sociale-mediamerken in evenwicht houden.
  • Instagram’s Reels-copycat komt onder vuur te liggen als een poging om de sociale media-industrie te monopoliseren.
  • Het algoritme van TikTok wordt beschuldigd van onderdrukking van zwarte inhoud en makers die als onaangenaam worden beschouwd voor de reguliere markt.

De makers van Black TikTok geven een nieuw beeld van het leven op het sociale-mediaplatform nadat de regering-Trump oproepen had gecementeerd om de app te verbieden vanwege bezorgdheid over de veiligheid met betrekking tot de mogelijke connectie met de Chinese overheid. Beschreven als smaakmakers in de app, worden zwarte creatievelingen gecrediteerd met het starten van veel van de meest duurzame sociale trends van het platform, van dansgekte zoals de “Renegade” tot populaire geluiden met het videocommentaar van rapstress Nicki Minaj. Op 6 augustus vaardigde president Trump een Executive Order uit dat de populaire app voor sociale media tegen 15 september verbiedt om in de Verenigde Staten te werken als Chinese leidinggevenden geen deal sluiten met Amerikaanse kopers. Het bevel is gericht tegen het moederbedrijf van TikTok, ByteDance Ltd., met sancties die “elke transactie door een persoon, of met betrekking tot eigendom, onderworpen aan de jurisdictie van de Verenigde Staten, met ByteDance Ltd. verbieden.” Deze aankondiging kwam een ​​week nadat de eerste dreiging van president Trump met een verbod een rel veroorzaakte die weergalmde op sociale-mediaplatforms. “Ik begreep eerst niet waarom dit zou gebeuren”, vertelde TikTok-maker Loren Montgomery aan Lifewire via de telefoon. “Om te horen dat het weg zou gaan terwijl ik steeds groter en groter werd in mijn merk… Ik was overstuur.”

Montgomery, beter bekend onder haar gebruikersnaam AuntieLoren, maakte naam op de app via haar unieke mix van ritmische R&B-deuntjes en comfortabele gerechten. Met een publiek van meer dan 320.000 volgers heeft ze merkdeals gesloten met Kroger en Home Shopping Network, wat het succes illustreert dat sommigen hebben gevonden op het relatief jonge sociale-medianetwerk.

De Reel-deal

Met de dreigende opschorting van het platform, worden deze makers gedwongen om hun aanwezigheid op sociale media te heroverwegen en hoe ze TikTok-bekendheid kunnen omzetten in succes op andere platforms. Na de verklaring van president Trump heeft Instagram zijn Reels-verticaal losgelaten die een griezelig vergelijkbare look en feel heeft als de Chinese app. Onthuld met alle zakelijke finesse die de industrie van Facebook gewend is, is Reels misschien een facsimile, en makers zoals Montgomery zeggen dat het verbleekt in vergelijking met het origineel. “Ik heb mijn inspanningen opgevoerd om mijn volgers over te zetten naar mijn Instagram-pagina na de aankondiging van het TikTok-verbod”, zei ze. “Ik heb niet zo veel met Reels om te gaan. Ik probeer me eraan aan te passen voor het geval TikTok verdwijnt, maar het voelt als iets dat alleen werd gehaast als vervanging voor het geval het verbod succesvol zou worden – het voelt gewoon gehaast.

Hoe Reels eruitziet op Instagram

Reels is meer dan alleen een poging om het succesvolle businessmodel van TikTok te kopiëren, aldus de 29-jarige pedagoog en politicus George Lee. Hij maakt zich zorgen dat Facebook, de eigenaar van Instagram, constant opkomende apps probeert te vermoorden in een poging de industrie te monopoliseren. Hij legt verder het gevaar uit van de monopolisering van sociale media, die kan leiden tot een tijdperk waarin één bedrijf volledige controle uitoefent over wat wel en niet online kan worden geplaatst. “Ik wil alleen maar horen over het zwarte ritme, ik wil niet horen over de zwarte blues.” TikTok-makers hebben lang gelobbyd voor kritiek op de behandeling van zwart talent door de app en Lee is een van de luidste critici. Met meer dan 750.000 volgers in twee profielen op de app, ConsciousLee en ConsciousLeeSpeaks, heeft hij een niche op TikTok veroverd als een pro-zwarte pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid die zijn merk van boeiend cultureel commentaar beschrijft als edutainment – en hij trekt geen klappen uit tegen de technologie conglomeraat. “Een van de compromissen met TikTok die je zoveel bekendheid en toegankelijkheid geeft tot verschillende markten en verschillende delen van de wereld, is dat ze zeer willekeurige normen hebben voor het controleren van hun richtlijnen. Ik ben het afgelopen jaar meer geschaduwd en geschorst op deze app dan op alle andere platforms samen.” zei Lee.

Inhoudsonderdrukking

Shadowbanning is een tool die door sociale-mediaplatforms wordt gebruikt om de toegang van de gemeenschap tot een bepaalde maker te beperken door inhoud te onderdrukken zonder een regelrecht verbod of schorsing van gebruikers. Het is ook niet alleen Lee. In de nasleep van de George Floyd-protesten en de massale Black Lives Matter-beweging eerder deze zomer, gingen Black-makers naar Twitter en andere platforms om hun bezorgdheid te uiten dat TikTok de reikwijdte van populaire hashtags die zich in de app verspreiden, onderdrukte, namelijk #BlackLivesMatter en #GeorgeFloyd. Lee vindt het een uitdagende, zij het verklaarbare, zakelijke zet. “Als ik John Doe in het midden van Idaho ben, geef ik niets om Black Lives Matter, ik wil gewoon iemand zien dansen. Ik wil alleen maar horen over het zwarte ritme, ik wil niet horen over de zwarte blues,’ zei Lee. “Dus de onderdrukking van zwarte makers is wat er gebeurt als je probeert door te breken in de reguliere markten als een opkomend platform.”

De creativiteit en unieke perspectieven van deze creatievelingen overtreffen elk afzonderlijk socialmediaplatform. En ze weten het. Het uitvoerend bevel van president Trump lijkt op het eerste gezicht misschien een bedreiging voor hun creatieve visie, maar ze zien het als gewoon een nieuwe hapering in het zijn van een zwarte creatieveling in een sociale media-omgeving die niet altijd bevorderlijk is voor hun succes. “Ik word er niet door bedreigd. Ik ben er geamuseerd door…sociale media is er in overvloed,” zei Lee. “het is bijna een continuüm – er zal altijd een ander platform zijn.”