Skip to content

Wat de nieuwste aankoop van Apple betekent voor contant geld

30 de juli de 2021
ScreenShot2020 08 06at12.55.16PM 238914b9c9b248ce85c7ddac5e196784

Belangrijkste leerpunten

  • Apple koopt Mobeewave, een bedrijf waarmee je creditcards kunt accepteren door erop te tikken op je iPhone.
  • Contante betalingen zijn aanzienlijk gedaald sinds COVID-19.
  • iPhone-betalingen kunnen het nuttigst zijn voor individuen en handelaren die nog geen kaarten accepteren.

Apple heeft Mobeewave gekocht, een bedrijf dat telefoons in creditcardterminals verandert. Dit betekent dat u in de toekomst mogelijk creditcardbetalingen met uw iPhone kunt accepteren door gewoon op de kaart op de achterkant te tikken. Er zijn geen magneetstriplezers of andere externe dozen nodig; gewoon een app. Deze technologie is al beschikbaar voor Samsung-telefoons, maar Apple zou het naar een hoger niveau kunnen tillen. Elke iPhone-bezitter ter wereld heeft ook een Apple ID en de meeste hebben een betaalmethode die aan die ID is gekoppeld. Net zoals je Apple Pay nu kunt gebruiken, door met je iPhone op een terminal in een winkel te tikken om goederen te betalen, kun je misschien het tegenovergestelde doen en tikken om betalingen te ontvangen. Dit kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we elkaar betalen.

Welk verschil maakt dit?

In veel landen is de creditcard al de standaardbetaalmethode van de meeste mensen. En bijna overal buiten de VS zijn NFC-kaartterminals de standaard. Dat zijn de terminals die draadloos de chip lezen die in een kaart is ingebouwd. Bijna niemand gebruikt meer magneetstriplezers om kaarten te swipen. Die blijven alleen voor legacy-compatibiliteit en ze zijn veel minder veilig. In het VK, waar contactloos betalen al de norm is, is contant geld bijna op. “Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst contant geld heb gebruikt”, vertelde de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde schrijver Luke Dormehl aan Lifewire. “Het gaat meer in de richting van contactloos betalen.” Zelfs als ze naar de kroeg gaan, of een chocoladereep of frisdrank kopen in de winkel op de hoek, gebruiken de meeste mensen een creditcard of hun telefoon om te betalen, zegt hij.

Dit maakt contant geld op zijn beurt nog minder handig als u het nodig heeft. De opstelling van Apple/Mobeewave zou hele nieuwe markten kunnen openen voor kleine handelaren. Stelt u zich eens voor dat u op vakantie kunt betalen met een creditcard op een pop-up vlooienmarkt. U kunt zelfs tweedehands meubilair vinden op uw lokale Craigslist en een creditcard gebruiken om de verkoper te betalen wanneer u het ophaalt.

Hoe zal het werken?

Vorig jaar werkte Mobeewave samen met Samsung voor een proefproject in Canada. Het mooie van het systeem is dat het werkt met bestaande technologie. Creditcards moeten een chip bevatten, en dat doen bijna alle moderne creditcards al. Dit is de chip die bestaande contactloze betalingen mogelijk maakt bij het tankstation, de coffeeshop of de supermarktkassa. Dan moet de ontvangende telefoon een NFC-chiplezer bevatten. De iPhone 6 en nieuwer ondersteunen betalen in winkels met Apple Pay, maar je hebt minimaal een iPhone 7 nodig om lezen NFC-chips. Als je een iPhone 7 hebt, kun je waarschijnlijk kaartbetalingen accepteren. In de bestaande Mobeewave-app voer je gewoon het te betalen bedrag in, waarna de klant zijn creditcard op je iPhone tikt (of hem gewoon in de buurt zwaait). Dat is het. Ze moeten mogelijk een pincode invoeren, afhankelijk van hun creditcardconfiguratie.

Je zou zelfs rechtstreeks van de ene telefoon naar de andere moeten kunnen betalen. De klant zou de Apple Pay-functie van zijn iPhone gebruiken in plaats van een fysieke creditcard en die op de iPhone van de verkoper tikken.

Contant geld en COVID-19

De COVID-19-pandemie heeft geleid tot een ernstige daling van de contante betalingen. In Duitsland is contant geld nog steeds de standaard, en tot een paar jaar geleden accepteerden zelfs enkele grote supermarktketens alleen EC-betaalpassen (elektronisch contant geld), geen creditcards. Dit is veranderd. Ik bezocht twee lokale café-eigenaren om te vragen hoe deze technologie hen zou kunnen beïnvloeden. “Sinds het Corona(virus) betaalt 80-90% van de klanten met een creditcard”, vertelde Ferhan Güllü, eigenaar van Elf Café in Berlijn, aan Lifewire. Om aan deze vraag te voldoen, sloot het café zich bij zijn bank af voor een standaard creditcardverkoperspakket. “Het is duur, maar noodzakelijk,” zei hij. Daarvoor probeerden ze een gadget van een derde partij om kaarten te accepteren, maar het was onbetrouwbaar. Güllü zegt niet bereid te zijn meer mobiele technologie toe te voegen. Het Apple/Mobeewave-systeem kan dus het meest nuttig zijn voor individuen, niet voor bedrijven, zelfs niet voor kleine bedrijven. En in veel gevallen kan het toch al te laat zijn. Evelyn Csabai, mede-eigenaar van een ander Berlijns café en restaurant, Lola Was Here, vertelde ons dat hun nieuwe zakelijke account Visa omvat. Op de vraag of ze zou overstappen op een mogelijke nieuwe Apple-optie, drukte ze haar polsen tegen elkaar, alsof ze geboeid was. ‘Ik ben nu vastgebonden,’ zei ze.