Skip to content

Wat de sluiting van de gamewinkels van Sony voor spelers kan betekenen

1 de juli de 2021
GettyImages 723028731 8901283b45db4519b4db78196db84b7c

Belangrijkste leerpunten

  • Een geverifieerd lek geeft aan dat Sony van plan is deze zomer de digitale winkelpuien voor drie van zijn oude consoles te sluiten.
  • De PlayStation Vita was een verkoopflop, maar heeft nog steeds een toegewijde aanhang.
  • De race is begonnen voor verzamelaars en historici om zoveel mogelijk te behouden.

De race is begonnen voor verzamelaars en historici van videogames om zoveel mogelijk van de digitale bibliotheken van PlayStation 3 en PlayStation Vita te behouden voordat Sony ze allebei voorgoed sluit. Deze week verscheen er een gerucht dat Sony deze zomer de online storefronts voor drie van zijn oude consoles – de PlayStation 3, Vita en PlayStation Portable – zal sluiten. Zodra dat gebeurt, kunnen eigenaren niet voor elk systeem digitaal inhoud kopen, wat het potentieel heeft om tientallen oude videogames uit de omloop te halen. Sony heeft nog niet officieel gereageerd op de kwestie, maar dit was onvermijdelijk. Het is indrukwekkend dat Sony het zo lang heeft volgehouden – de PSP is al meer dan zeven jaar niet meer leverbaar – voordat hij de stekker eruit trok. Zodra het echter alles afsluit, of het nu deze zomer is of ergens daarna, zal het het einde van een tijdperk zijn. “Er is veel geschiedenis die hier dreigt te verdwijnen.”

Gaming-kerkhoven

We hebben dit scenario al een keer eerder zien gebeuren toen Nintendo het Wii-winkelkanaal in 2019 sloot, en daarmee ook veel digitale-exclusieve Wiiware-spellen. Bij gebrek aan een betere term, en tot nader order, zijn ze ‘dood’. Hetzelfde kan gebeuren met de PS3/PSP/Vita-games op PlayStation Network. Sony heeft deze games uit de online winkel verwijderd, dus de enige manier om ze te kopen is door de console op te starten en ze te kopen in de winkel-app. Zodra Sony die optie uitschakelt, zijn die games mogelijk voorgoed verdwenen.

Close-up van een PlayStation 3 met een controller.

Een ander probleem komt van de fysieke bibliotheek van de PS3. Hoewel verschillende PS3-games zijn geport naar de PS4 via heruitgaven zoals Uncharted: De Nathan Drake-collectie of de PS Now-streamingservice, veel van hen zitten nog steeds vast op hun oorspronkelijke systeem. Dit is naar verluidt te wijten aan de Cell-processor van de PS3, die voor die tijd overmeesterd was, maar ook buitengewoon moeilijk was om mee te werken. Hoewel je deze games nog steeds kunt spelen door gebruikte exemplaren te kopen, betekent een einde aan PlayStation Network-ondersteuning voor de PS3 ook dat je geen downloadbare content voor PS3-games kunt kopen. Dat maakt niet altijd uit, maar het neemt wel wat waarde weg van titels als BioShock 2, Fallout: New Vegas, of Rockgroep. Retrogamers opgelet.

Waar moet u op letten?

Er zijn op het moment van schrijven ongeveer 50 games die dreigen te verdwijnen als de PlayStation 3 winkel wordt gesloten. Enkele van de beste zijn: Savage Moon, Trash Panic, House of the Dead 4, Ratchet & Clank Future: Quest for Booty, Echochrome, en Lumines Supernova. (Als uw harde schijf vol is, onthoud dan dat u PS3-gegevens op elke USB-drive kunt opslaan.) De absolute must-have van de partij is Tokio-oerwoud, een cultfavoriet over dieren die proberen te overleven in het post-apocalyptische Japan. Het is een digitale exclusieve in Noord-Amerika, en om de paar jaar ontdekt een nieuwe groep fans het. Neem je beurt nu het nog kan.

De PS3, PSP en Vita beschikken ook over een groot aantal PSOne- en PS2-poorten, waaronder games die sindsdien niet meer verkrijgbaar zijn. Je kunt honderden dollars uitgeven op eBay om klassieke JRPG’s te vinden zoals Suikoden II of chrono kruis of haal ze op voor een relatief nummer op PSN. De exclusieve bibliotheek van de Vita is relatief klein, aangezien het systeem niet lang meeging. Je zult willen Niet in kaart gebracht: gouden afgrond, die Vita-specifieke gameplay heeft die kan garanderen dat deze nooit wordt geporteerd, en Killzone: Huurling.

Fans van spectaculaire treinwrakken moeten ook oppikken Silent Hill: Boek der Herinneringen, een poging van Konami om van de horrorserie een kerkercrawler te maken. Er is veel geschiedenis die hier dreigt te verdwijnen. Vooral de PS3 heeft een enorme digitale selectie van klassieke poorten, eigenzinnige indies en nichegekte. Hoewel het niet realistisch is om te verwachten dat Sony de online storefronts van drie dode systemen voor altijd zal blijven ondersteunen, benadrukt het dat een van de belangrijkste zwakke punten van de PlayStation 4 en 5 het opgeven van achterwaartse compatibiliteit is. Sony lijkt de intentie te hebben om weg te komen van zijn verleden en de bibliotheek van de PS3 in 2021 te verkennen. Dat is misschien wel de grootste algemene fout.