Skip to content

Wat DLNA is en hoe het te gebruiken?

3 de augustus de 2021
DLNA LOGO NARROW A c3a888509bdd4f9b9cd67d456ba6f410

De DLNA (Digital Living Network Alliance) is een handelsorganisatie die normen en richtlijnen vaststelt voor apparaten voor thuisnetwerken, waaronder pc’s, smartphones, tablets, smart-tv’s, Blu-ray Disc-spelers, thuisbioscoopontvangers en mediastreamers.

Wat is DLNA?

Wanneer een DLNA-gecertificeerd apparaat wordt toegevoegd aan een thuisnetwerk, kan het automatisch communiceren en mediabestanden delen met andere aangesloten DLNA-producten op het netwerk. DLNA-gecertificeerde apparaten kunnen:

 • Films zoeken en afspelen.
 • Foto’s verzenden, weergeven of uploaden.
 • Muziek zoeken, verzenden, afspelen of downloaden.
 • Verzend en print foto’s tussen compatibele apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.

Voorbeelden van DLNA in actie zijn:

 • Stuur audio en video van een mobiel apparaat naar een DLNA-gecertificeerde tv.
 • Krijg toegang tot audio, video of foto’s op een DLNA-gecertificeerde pc en speel ze af op een gecertificeerde tv of Blu-ray Disc-speler.
 • Stuur foto’s van een gecertificeerde digitale camera naar een DLNA-gecertificeerde tv, pc of andere compatibele apparaten.

De behoefte aan DLNA

Toen thuisentertainment via een netwerk werd geïntroduceerd, was het moeilijk voor apparaten op hetzelfde netwerk om te communiceren. DLNA heeft daar verandering in gebracht. In 2003 werd de Digital Living Network Alliance (DLNA) opgericht certificeringseisen te implementeren. Dit zorgde ervoor dat geselecteerde producten van deelnemende fabrikanten compatibel waren met een thuisnetwerk. Het betekende ook dat gecertificeerde producten van verschillende merken konden communiceren met weinig of geen extra instellingen.

Richtlijnen voor DLNA-certificering

Elk type DLNA-gecertificeerd apparaat vervult een specifieke rol in een thuisnetwerk. Sommige producten slaan bijvoorbeeld media op en maken deze toegankelijk voor mediaspelers, en andere controleren en sturen media van de bron naar een bepaalde speler in het netwerk. Er is een certificering voor elk van deze rollen. Binnen elke certificering zijn er DLNA-richtlijnen voor:

 • Ethernet- en Wi-Fi-connectiviteit.
 • Hardware.
 • Software of firmware.
 • Gebruikersinterfaceontwerp.
 • Instructies voor het aansluiten van het apparaat op een netwerk.
 • Weergave van verschillende mediaformaten.

U kunt DLNA-gecertificeerde apparaten gebruiken om digitale media op te slaan, te delen, te streamen of weer te geven. Certificering kan in de hardware worden ingebouwd of deel uitmaken van een softwaretoepassing die op het apparaat wordt uitgevoerd. Dit heeft betrekking op NAS-schijven (Network-Attached Storage) en computers. Twonky, TVersity, PlayOn en Plex zijn bijvoorbeeld populaire softwareproducten die kunnen fungeren als digitale mediaservers. Wanneer u een DLNA-gecertificeerde mediacomponent aansluit op een thuisnetwerk, verschijnt deze in de menu’s van andere netwerkcomponenten. Uw computer en andere media-apparaten ontdekken en herkennen het apparaat zonder enige configuratie.

PlayOn Desktop-app — Compatibele apparaten

Categorieën voor DLNA-apparaatcertificering

Enkele certificeringscategorieën voor DLNA-producten en -apparaten zijn:

Digitale mediaspeler (DMP)

Dit geldt voor apparaten die media van andere apparaten en computers kunnen vinden en afspelen. Een gecertificeerde mediaspeler geeft een overzicht van de componenten (bronnen) waar uw media zijn opgeslagen.

Roku Media Player-app — Selecteer Media Server-bron

U kiest de foto’s, muziek of video’s die u wilt afspelen uit een lijst in het menu van de speler. Vervolgens stuurt de mediastream de selectie naar de speler. Een mediaspeler kan worden aangesloten op of ingebouwd in een tv, Blu-ray Disc-speler of AV-ontvanger voor thuisbioscopen.

Mediaservermappen zoals weergegeven in de Roku Media Player-app

Digitale mediaserver (DMS)

Deze certificeringscategorie is van toepassing op apparaten waarop een mediabibliotheek is opgeslagen. Dit kan een computer, een NAS-station (Network-Attached Storage), een smartphone, een DLNA-gecertificeerde digitale netwerkcamera of een netwerkmediaserverapparaat zijn. Een mediaserver moet een harde schijf of geheugenkaart hebben waarop de media worden opgeslagen. Een digitale mediaspeler kan de opgeslagen media oproepen. De mediaserver stelt de bestanden beschikbaar om media naar de speler te streamen.

NETGEAR ReadyNAS

Digitale Media Renderer (DMR)

Deze certificeringscategorie is vergelijkbaar met de categorie digitale mediaspelers, omdat deze apparaten ook media kunnen afspelen. Het verschil is dat DMR-gecertificeerde apparaten kunnen worden gezien door een digitale mediacontroller en dat media ernaar kunnen worden gestreamd vanaf een digitale mediaserver. Terwijl een gecertificeerde digitale mediaspeler alleen kan afspelen wat hij in zijn menu ziet, kunt u een digitale media-renderer extern bedienen. Sommige gecertificeerde Digital Media Players zijn ook gecertificeerd als Digital Media Renderers. Bovendien kunnen veel zelfstandige mediastreamers, smart-tv’s en thuisbioscoopontvangers worden gecertificeerd als Digital Media Renderers.

Roku Streaming Stick (TL), Ultra (TR), Roku TV (BL), Express (BR)

Digitale mediacontroller (DMC)

Deze certificeringscategorie is van toepassing op tussenapparaten die media op een Digital Media Server kunnen vinden en deze naar de Digital Media Renderer kunnen sturen. Smartphones, tablets, computersoftware zoals Twonky Beam. Sommige camera’s en camcorders zijn mogelijk gecertificeerd als Digital Media Controllers.

HTC One M8 Harman Kardon-editie – DLNA

Dieper graven in DLNA-certificering

Mogelijk ziet u het DLNA-logo op een product of productbeschrijving, maar zelden ziet u welke certificering het heeft gekregen. De DLNA-website vermeldt veel producten onder elke certificering. Dit kan u helpen te vinden wat u nodig hebt, of het nu een Digital Media Server, een Digital Media Player, een Digital Media Controller of een Digital Media Renderer is. Andere DLNA-certificeringscategorieën zijn van toepassing op digitale mediaprinters en specifieke mobiele apparaten. Mobiele certificeringen zijn onder meer Mobile Digital Media Server, Mobile Digital Media Player en Mobile Digital Media Controller. Er zijn ook DLNA-certificeringen voor Mobile Digital Media Uploader en Mobile Digital Media Downloader. Met deze certificeringen kunnen mobiele apparaten media via het netwerk uploaden naar een computer of mediaserver. Een computer of mediaserver kan deze bestanden opslaan, zodat het niet nodig is om de camera aan te sluiten voor toekomstige bestandsweergave. Evenzo kan een downloader voor mobiele digitale media media op een mediaserver vinden en het bestand op zichzelf opslaan. U kunt bijvoorbeeld muziek zoeken in een pc-muziekbibliotheek en deze via het thuisnetwerk op uw telefoon laden. Hier zijn nog een paar punten over DLNA-gecertificeerde apparaten om te overwegen:

 • Zodra u een Digital Media Controller gebruikt om het afspelen van de Digital Media Server naar de Digital Media Renderer te starten, hebt u de controller niet meer nodig. Dit betekent dat als u een smartphone zou gebruiken om het afspelen te starten, u met de telefoon zou kunnen vertrekken en het afspelen zou doorgaan.
 • Als u de lijst met Digital Media Renderers op uw mediacontroller bekijkt en u ziet geen mediaspeler die is aangesloten op uw thuisnetwerk, dan is het geen Digital Media Renderer. Daarom kunt u geen media naar dat apparaat verzenden.
 • Windows 7, 8 en 10 zijn compatibel met DLNA als Digital Media Server, Digital Media Renderer en Digital Media Controller. Eerst moet u echter het delen van media en de netwerkthuisgroep instellen. Meer Digital Media Players zijn ook Digital Media Renderers. Dit betekent dat je bestanden kunt verzenden om erop af te spelen, of je kunt bestanden uit bronnen kiezen in het menu van de speler.

Het komt neer op

Inzicht in de DLNA-certificeringen helpt om te begrijpen wat er mogelijk is in thuisnetwerken. DLNA maakt het bijvoorbeeld mogelijk om binnen te lopen met je smartphone vol met foto’s en video’s van je dag op het strand, op een knop te drukken en het op je tv af te spelen zonder dat er verbindingen nodig zijn. Een opmerkelijk voorbeeld van DLNA in actie is de SmartView-familie van Samsung. Delen via DLNA is ingebouwd in de genetwerkte entertainmentproducten van Samsung, waaronder camera’s, laptops, tv’s, thuisbioscoopsystemen en Blu-ray Disc-spelers.

Samsung SmartView-voorbeelden voor het delen van media

In 2017 is de DLNA ontbonden als handelsorganisatie zonder winstoogmerk en heeft alle certificering en andere gerelateerde ondersteunende diensten afgestaan ​​aan Spirespark. Raadpleeg de officiële aankondiging en veelgestelde vragen van de Digital Living Network Alliance voor meer informatie