Skip to content

Wat doet een modem?

7 de augustus de 2021
what does a modem do 5179877 e3bf3725a12543e98884cbc14587b08b

Een modem is een apparaat dat een analoog signaal van uw internetprovider (ISP) ontvangt en dit vervolgens omzet in een digitaal signaal dat uw apparaten kunnen begrijpen en vice versa. In feite is het een communicatieapparaat, zodat uw computer en andere apparaten er via internet gegevens mee kunnen verzenden en ontvangen. Modem is een afkorting voor modulator demodulator.

Wat is de belangrijkste functie van een modem?

Een modem is uw toegang tot internet. Omdat het de gegevens voor u vertaalt, is het een vorm van tolk die het signaal van uw ISP omzet in een universeel signaal dat uw computer en andere apparaten kunnen begrijpen. Dat geldt of je nu gebruik maakt van een kabelaanbieder zoals Comcast, glasvezel van FIOS, satelliet zoals Direct TV, of een DSL- of inbelverbinding. Doorgaans biedt uw ISP u een modem die compatibel is met de services van het bedrijf.

Hoe ziet een modem eruit?

Een modem is meestal een kleine doos – zwart of wit gekleurd – met een reeks lampjes en poortaansluitingen erop. De lampjes bevinden zich meestal aan de voorkant van het apparaat, zodat u kunt zien wat er aan de hand is. Eén lampje geeft aan dat de modem stroom krijgt, terwijl een ander lampje aangeeft dat u gegevens ontvangt van uw ISP. De modem kan ook andere lampjes weergeven om aan te geven of er problemen zijn met de service. Om te weten hoe deze werken, moet u de handleiding van uw ISP-modem raadplegen, aangezien elk anders reageert. Aan de achterkant bevinden zich poorten zoals een stopcontact en Ethernet-aansluiting, zodat je de modem rechtstreeks op je computer of op een router kunt aansluiten, afhankelijk van je netwerkconfiguratie.

Heb je een router nodig als je een modem hebt?

Niet per se, maar de meeste huishoudens hebben tegenwoordig zowel modems als routers. Dat komt omdat u uw modem weliswaar rechtstreeks op uw computer kunt aansluiten, maar niet met meerdere apparaten kunt gebruiken, tenzij het een wifi-modem is of u de modem op een router hebt aangesloten. De meeste huishoudens hebben naast een modem ook een router nodig om hun internetverbinding op verschillende apparaten tegelijk te kunnen gebruiken. Als je alleen een computer hebt, heb je geen router nodig omdat je de modem rechtstreeks op je pc of Mac kunt aansluiten. Routerbeveiliging is echter over het algemeen veel beter dan alles wat een modem alleen kan bieden.

Wat is het verschil tussen een wifi-router en een modem?

Een modem helpt bij het vertalen van gegevens tussen uw ISP en uw computer. De wifi-router verzendt gegevens over alle apparaten binnen uw netwerk. In wezen is een wifi-router als een slang die is aangesloten op de kraan van de modem. Terwijl een kraan water naar dezelfde bron levert, kan een slang zich uitstrekken waar het water reikt. We hebben een meer gedetailleerd overzicht van hoe modems en routers verschillen en wat dit voor u betekent.

Waarom heb ik een modem nodig voor wifi?

Als je een wifi-netwerk wilt om je verschillende apparaten met elkaar te verbinden maar geen toegang tot internet wilt, heb je geen modem nodig. Het is echter zeer waarschijnlijk dat u met al deze apparaten ook verbinding wilt maken met internet. Als dat het geval is, hebt u een modem nodig zodat uw thuisnetwerk verbinding kan maken met het bredere netwerk dat is ingesteld door uw ISP, zodat u vanuit huis op internet kunt surfen.