Skip to content

Wat elke poort en knop op de iPhone 5 doet

3 de augustus de 2021
iphone 5 anatomy 9aaa41d8fcb8470387be42907bdc5bd0

De iPhone 5 is stopgezet door Apple; dit artikel blijft voor referentiedoeleinden. Hier is een lijst van alle iPhones, inclusief de meest recente. Toen Apple de iPhone 4 verving door de iPhone 4S, veranderde er vrijwel niets aan het ontwerp van de telefoon. Dat maakte het ene model in wezen onmogelijk van het andere te onderscheiden. Hoewel er nog steeds een familiegelijkenis is tussen de iPhone 5 en de 4S, maar ze zijn vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden dankzij één belangrijke factor: schermgrootte.

iPhone 5 verbeteringen

De iPhone 5 valt op dankzij het hogere scherm, dat 4 inch is versus de 3,5 inch van de 4S. Aangezien de grootte en vorm van de iPhone grotendeels bepaald worden door het scherm, maakt dit de iPhone 5 proportioneel groter. Naast het grotere scherm zijn er echter veel andere hardwarefuncties op de iPhone 5 die u moet kennen.

iPhone 5 hardwarefuncties

 1. Bel/mute-schakelaar: Met deze tuimelschakelaar aan de zijkant van de telefoon kun je de iPhone in de stille modus zetten, zodat je oproepen kunt ontvangen maar de telefoon niet kunt horen rinkelen.
 2. Volumeknoppen: Deze knoppen bevinden zich naast de Ringer/Mute-schakelaar en verhogen en verlagen het volume van oproepen, muziek en andere audio die wordt afgespeeld via de hoofdtelefoonaansluiting of de hoofdluidspreker.
 3. antennes: Deze dunne lijnen aan elke zijhoek van de iPhone (slechts twee worden getoond in de afbeelding hierboven) zijn de antennes die de iPhone gebruikt om verbinding te maken met mobiele netwerken. Deze plaatsing van de antennes is ongeveer hetzelfde als op de iPhone 4S, die twee afzonderlijke antennes introduceerde voor een grotere betrouwbaarheid.
 4. Voor camera: Deze camera is gecentreerd boven het scherm (bij eerdere modellen was hij links van de luidspreker) en maakt 720p HD-video’s/1,2 megapixel-afbeeldingen en wordt voornamelijk gebruikt voor het voeren van FaceTime-videogesprekken en selfies.
 5. Spreker: Houd deze speaker tegen je oor om de persoon met wie je praat te horen tijdens telefoongesprekken.
 6. Pauzeknop: Dankzij zijn veelzijdigheid heeft deze knop vele namen: de hold-knop, de aan/uit-schakelaar, de sleep/wake-knop. Klik op deze knop om de iPhone in de slaapstand te zetten en weer te wekken. Houd het lang genoeg ingedrukt en er verschijnt een schuifregelaar op het scherm waarmee je de iPhone kunt uitschakelen. Wanneer uw iPhone is vastgelopen of u een screenshot wilt maken, krijgt u met de juiste combinatie van de Hold- en Home-knoppen het gewenste resultaat.
 7. Thuis knop: De enige knop aan de voorkant van de iPhone doet veel dingen. Een enkele klik brengt u naar het startscherm. Een dubbele klik brengt de multitasking-opties naar voren en laat je apps afsluiten (of AirPlay gebruiken, indien beschikbaar). Het is ook een belangrijk onderdeel van het maken van schermafbeeldingen, het oproepen van muziekbedieningen wanneer de telefoon is vergrendeld, het gebruik van Siri en het opnieuw opstarten van de iPhone.
 8. Camera aan de achterkant: De achterkant van de iPhone heeft een 8-megapixelcamera die is ontworpen voor het maken van foto’s en video van hoge kwaliteit in 1080p HD. Lees hier meer over het gebruik van de camera van de iPhone.
 9. Achter microfoon: Tussen de camera aan de achterkant en de flitser van de camera bevindt zich een microfoon, die voor het eerst is toegevoegd aan de iPhone met de iPhone 5. Het helpt bij het oppikken van audio voor video die is opgenomen met de camera aan de achterkant.
 10. Camera flits: Naast de microfoon en camera aan de achterkant zit een flitser die de iPhone helpt om betere foto’s te maken in situaties met weinig licht.

iPhone 5 hardwarefuncties (niet afgebeeld)

 1. 4G LTE-chip Een belangrijke upgrade onder de motorkap voor de nieuwe iPhone – een die gebruikers nooit zien, maar zeker ervaren – is de opname van 4G LTE-mobiele netwerkondersteuning. Dit is de opvolger van 3G-netwerken en is veel sneller.
 2. Simkaart: De kleine gleuf aan de zijkant van de iPhone (die kan worden geopend met een “simkaartverwijderaar”, ook wel een paperclip genoemd) bevat de simkaart of abonnee-identiteitsmodule. Dit is een chip die uw telefoon identificeert met mobiele netwerken en gegevens zoals uw telefoonnummer opslaat. Zonder dit zou de telefoon geen toegang kunnen krijgen tot 3G-, 4G- of LTE-netwerken. Op de iPhone 5 is de simkaart nog kleiner en gebruikt hij een nanoSIM, in tegenstelling tot de microSIM van de iPhone 4S.
 3. Spreker Een van de twee kleine openingen aan de onderkant van de iPhone, bedekt met metalen gaas. De luidspreker speelt muziek, waarschuwingsgeluiden of oproepen af ​​via de luidspreker.
 4. Microfoon: De andere opening aan de onderkant van de iPhone, de microfoon pikt je stem op voor telefoongesprekken.
 5. Bliksemconnector Een van de meest opvallende hardwarewijzigingen op de iPhone 5. Deze poort aan de onderkant wordt gebruikt om je iPhone te synchroniseren met je computer en om accessoires zoals luidsprekerdocks aan te sluiten. Wat hier anders is, is dat deze dockconnector, Lightning genaamd, kleiner en eenvoudiger is dan eerdere versies. (Voor degenen die geïnteresseerd zijn in dit soort dingen, de nieuwe versie gebruikt 9 pinnen, terwijl de vorige 30 pinnen had.) Door deze verandering zijn oude accessoires die de Dock Connector nodig hadden niet compatibel zonder een adapter.
 6. Koptelefoon aansluiting: Sluit hier een koptelefoon aan om naar muziek te luisteren of te bellen zonder de hoofdspeaker van de iPhone aan de onderkant van het apparaat te gebruiken. Sommige accessoires, zoals cassette-adapters voor autoradio’s, kunnen hier ook op worden aangesloten.