Skip to content

Wat is Aero Shake en hoe gebruik ik het?

19 de augustus de 2021
WindowsAeroShake 57c848315f9b5829f48860e0

Er zijn talloze kleine trucjes in Windows, waaronder een handige aanvulling op de show-desktopfunctie genaamd Aero Shake, die een rommelige desktop verandert in een organisatiemodel. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, 8.1, 8 en 7.

Hoe kom ik in één keer van al die programmavensters af, behalve één?.

Wat is Aero-shake?

Voor het eerst geïntroduceerd met het Windows 7-besturingssysteem en sindsdien beschikbaar op alle versies van het besturingssysteem, minimaliseert Aero Shake alle geopende vensters op uw bureaublad behalve één. Zoals de naam van de functie al aangeeft, is degene die u zichtbaar wilt houden het venster dat u “schudt”.

Schudden

Aero Shake is gemakkelijk te gebruiken: pak het venster dat u wilt isoleren door de titelbalk bovenaan het venster te selecteren, die meestal een rode “X” in de rechterbovenhoek heeft. Pak het door de linkermuisknop ingedrukt te houden. Schud de muis snel heen en weer, terwijl u de knop ingedrukt blijft houden. Na een paar snelle bewegingen worden alle andere geopende vensters op uw bureaublad geminimaliseerd naar de taakbalk waar ze beschikbaar zijn om te gebruiken wanneer u klaar bent om opnieuw chaos in uw nieuwe orde te introduceren. Om die vensters weer te openen en uw bureaublad te herstellen, herhaalt u dezelfde schudroutine. Aero Shake vergt wat oefening om aan te wennen, maar nadat je het een paar keer hebt gedaan, zul je het onder de knie krijgen. Het geheim is om het geschudde venster niet te ver over het bureaublad te verplaatsen, anders activeer je een hot corner-functie zoals die optreedt wanneer je de rechterbovenhoek van je bureaublad aanraakt met een programmavenster om het te maximaliseren. Als je zoiets doet, is je beven voor niets.

Waarom Aero Shake gebruiken?

Als je je afvraagt ​​waarom je zo’n functie zou gebruiken, is het antwoord simpel. Soms moet je je concentreren op een enkel venster als je heel veel programmavensters open hebt staan. Hoewel je door elk venster op je bureaublad kunt gaan en het kunt sluiten of minimaliseren, is dat niet efficiënt. Als alternatief kunt u kiezen voor: Bureaublad tonen en open vervolgens het gewenste venster, maar dat duurt langer dan een beetje met de muis schudden.

Aero Shake uitschakelen (alleen Windows 10)

Zelfs als Aero Shake een functie lijkt die je enorm zou irriteren (of doet), is er geen gemakkelijke manier voor de gewone Windows-gebruiker om het te ontmantelen. De enige manier om het uit te schakelen, is door diep in een gedeelte van Windows te duiken dat is gereserveerd voor ervaren gebruikers, het register. Het register is niet iets waar je mee moet rommelen, tenzij je een ervaren gebruiker bent. Als jij dat bent, bekijk dan de onderstaande stappen om dit uit te schakelen.

 1. Maak een back-up voordat u begint met het aanpassen van het register.

 2. In de Zoekbalk, begin met invoeren regedit en selecteer Register-editor wanneer het in de zoekresultaten verschijnt.

  Zoeken naar de register-editor in Windows 10.

 3. Onder de registercomponent HKEY_CURRENT_USER ga naar SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer Advanced.

  Navigeren door het register.

 4. Klik met de rechtermuisknop op Geavanceerd en selecteer Nieuw > DWORD (32-bit) waarde om een ​​nieuw item te maken.

  Een nieuw DWORD maken.

 5. Geef de nieuwe DWORD een exacte naam (geen spaties) Schudden niet toestaan.

  Het nieuwe item een ​​naam geven DisallowShaking.

 6. Dubbelklik op het nieuwe DWORD. Dit zal de waarde openen. Onder Waarde data, verander het van a 0 tot 1.

  De DWORD-waarde wijzigen.

 7. Selecteer OK. Hierdoor wordt de Aero Shake-functie onmiddellijk uitgeschakeld.

Bonustips

Als Aero Shake aanvoelt als een handige truc die je zou willen gebruiken, zijn er nog een paar andere die de moeite waard zijn om te weten over die op dezelfde manier open vensters en hun uiterlijk besturen, zoals de truc in de rechterbovenhoek om automatisch een venster te maximaliseren. Een andere hete hoek bevindt zich rechtsonder op uw bureaublad. Helaas werken deze hot corners niet in Windows 8 omdat Microsoft andere functionaliteit aan die versie van Windows heeft toegevoegd. Wanneer u echter een venster naar de rechterbenedenhoek sleept in Windows 7 of Windows 10, wordt het automatisch uitgelijnd op precies de helft van uw scherm aan de rechterkant. Sleep een venster naar de linkerbenedenhoek om het op de linkerhelft van uw scherm te klikken. Aero Shake en andere trucs voor het manipuleren van je open programmavensters zijn niet voor iedereen weggelegd, maar als je een efficiënte manier nodig hebt om met alle verschillende programma’s die je op een dag gebruikt om te gaan, kunnen ze helpen.