Skip to content

Wat is ATSC 3.0 NextGen TV?

11 de juli de 2021
TV transmitters GettyImages 155429141 5b46566b46e0fb0037795c1a 467cabcc99104ca4b2aaba1bec40fc60

Van het einde van de jaren veertig tot de jaren zestig hoefde je alleen maar wat konijnenoren of een buitenantenne aan te sluiten, de tv aan te zetten zonder een afstandsbediening te gebruiken en een van misschien vier of vijf lokale zenders te kiezen.

Hoe tv-uitzendingen zijn veranderd

Het ontvangen van tv-programma’s begon in het begin van de jaren zeventig te veranderen met de wijdverbreide beschikbaarheid van kabel- en pay-per-view-tv. Dit bood meer kanaalselectie en programmaweergave-opties, maar vereiste een externe box (samen met extra kosten). Halverwege de jaren negentig kwam satelliet-tv op grote schaal beschikbaar, wat een andere mogelijkheid bood voor het ontvangen van tv-programma’s (waarbij ook extra kosten werden betaald). Ondanks extra kosten elimineerde kabel- en satelliet-tv de noodzaak van een antenne, vooral voor degenen die in gebieden met weinig ontvangst woonden. Voor degenen die in goede ontvangstgebieden wonen, maakte het toegenomen aantal kabel- en satellietkanalen de beslissing om die oude antenne te verwijderen gemakkelijker.

De digitale tv-transitie

De FCC (Federal Communications Commission) heeft op 12 juni 2009 normen aangenomen die zijn opgesteld door de ATSC (Advanced Television Standards Committee) en heeft de overgang van analoge naar digitale tv-uitzendingen doorgevoerd. Dit betekende dat miljoenen tv’s niet langer in staat waren om tv-uitzendsignalen via de ether te ontvangen zonder de toevoeging van een externe analoog-naar-digitaal converterbox. Hoewel speciale kabel- en satellietabonnees aanvankelijk niet werden getroffen, waren degenen die een antenne gebruikten om ten minste een deel van hun tv-programma’s te ontvangen, dat wel. De DTV-overgang bood consumenten ook de mogelijkheid om nieuwe tv’s te kopen die de ontvangst van de nieuwe digitale tv-signalen mogelijk maakten en ook de mogelijkheid om tv-programma’s in hoge definitie te openen en te bekijken op een 16×9-beeldverhoudingscherm.

De behoefte aan meer verandering

De huidige ATSC-normen bieden tv-zenders de mogelijkheid om tv-programma’s digitaal uit te zenden in maximaal 18 resoluties van 480i tot 1080p. Hoewel DTV-converterboxen en tuners zijn ingebouwd in HDTV’s en 4K Ultra HD-tv’s, aangezien de DTV-overgang alle 18 resoluties kan ontvangen, worden 720p en 1080i vaak gebruikt. Dit is prima voor degenen die 720p of 1080p HDTV’s bezitten, maar eigenaren van 4K Ultra HD-tv’s worden tekort gedaan. Hoewel er een groeiende hoeveelheid echte 4K-tv en filmcontent beschikbaar is via streaming, Ultra HD Blu-ray en in mindere mate satelliet en kabel, worden tv-programma’s geleverd door de grote omroepnetwerken, lokale zenders en de meeste kabelzenders in ofwel in 720p of 1080i resolutie. Dit betekent voor eigenaren van 4K Ultra HD-tv’s dat wat op het scherm wordt gezien via uitzendingen, kabel en satelliet, wordt opgeschaald om overeen te komen met het aantal pixels dat beschikbaar is op een 4K Ultra HD-tv-scherm.

Voer ATSC 3.0 NextGen TV in

Om gelijke tred te houden met de opmars van 4K Ultra HD-tv’s en 4K-content, is ATSC 3.0 (ook wel NextGen TV genoemd) bedoeld om het huidige systeem te vervangen. Wanneer het volledig is geïmplementeerd, wordt verwacht dat het de volgende functies ondersteunt:

  • Over-the-air uitzending van tv-programma’s in 4K-resolutie, evenals HD- en SD (digitale) simulcasting-mogelijkheden.
  • De opname van HDR en Wide Color Gamut.
  • Compatibiliteit voor video-overdracht tot 120 fps.
  • Mogelijkheid om meeslepende audio (mogelijk Dolby Atmos/DTS:X), tracks in meerdere talen en andere audioverbeteringen te verzenden.
  • Echte 3D-transmissiemogelijkheden.
  • Integratie van over-the-air en breedband transmissie van programmering en aanvullende inhoud naar mobiele en internet-enabled apparaten. De primaire beeld- en geluidstransmissie kan over-the-air plaatsvinden, terwijl gelijktijdige breedbandtoegang kan worden voorzien in aanvullende functies die verband houden met de inhoud. Dit kan omroepen de mogelijkheid geven om een ​​tweede scherm en andere ervaringen toe te voegen bij het bekijken van sommige tv-programma’s.
  • Verbeterd noodwaarschuwingssysteem voor het weer, natuurrampen of andere belangrijke gebeurtenissen.
  • Digitale watermerken/beveiligde kopieerbeveiliging voor contenteigenaren en providers.

ATSC 3.0 voordelen

ATSC 3.0 belooft een grote vooruitgang te worden voor tv-zenders. Het zou tv-zenders op één lijn brengen met andere vormen van 4K en internetstreaming-gebaseerde inhoudslevering die momenteel beschikbaar is via sommige providers. Een andere belangrijke factor is de toename van het snoeren. Door het doorknippen van kabels hoeven kijkers niet te betalen voor kabel- en satellietdiensten die ze niet willen en vertrouwen ze meer op internet en gratis over-the-air lokale en netwerkprogrammeringsbronnen voor tv-kijken. 4K en andere functies die worden aangeboden door ATSC 3.0 kunnen het doorknippen van snoeren aantrekkelijker maken.

ATSC 3.0 implementatie obstakels

Hoewel ATSC 3.0 belooft een betere en flexibelere tv-kijkervaring te bieden, betekent het ook een nieuwe overgang voor consumenten over hoe hun huidige tv’s zullen werken. Aan de positieve kant, als ATSC 3.0 in gebruik wordt genomen, zal het huidige DTV/HDTV-uitzendsysteem (ATSC 1.0) gedurende een bepaalde periode voor uitzendingen worden gebruikt. Dit betekent dat huidige tv’s niet voor een tijdje verouderd zullen zijn, je hebt gewoon geen toegang tot geavanceerde ATSC 3.0-functies. Een soortgelijk proces werd enkele jaren toegepast voor analoge tv-signalen voordat de vorige DTV-overgangsdatum werd vastgesteld. Nadat wordt vastgesteld dat er voldoende tv’s in gebruik zijn met ingebouwde ATSC 3.0-tuners, wordt een datum vastgesteld waarop alleen de ATSC 3.0-standaarden zullen worden gebruikt. Zodra de sluitingsdatum is bereikt, hebben eigenaren van resterende analoge, HD- en niet-ATSC 3.0-compatibele Ultra HD-tv’s externe tuners nodig (zelfstandige box of stick via een HDMI-verbinding) om netwerk- en lokale tv-programma’s te ontvangen via -de lucht. De externe boxen of andere plug-in-adapters moeten ATSC 3.0-transmissies ontvangen en downscalen voor degenen die analoge, 720p of 1080p-tv’s bezitten, maar zullen een echte 4K-resolutie-uitvoer bieden voor eigenaren van 4K Ultra HD-tv’s die mogelijk geen ingebouwde -in ATSC 3.0-tuner. Kabel- en satellietaanbieders moeten compatibiliteit met downconversie bieden aan abonnees die geen compatibele tv’s hebben na de sluitingsdatum.

Waar ATSC 3.0 in gebruik is

Zuid-Korea loopt voorop bij de adoptie van ATSC 3.0. Zuid-Korea begon in 2015 met fulltime testen en zijn grote netwerken zenden nu geplande programma’s uit in verschillende steden. Voor extra ondersteuning heeft de in Zuid-Korea gevestigde tv-maker LG ATSC 3.0-tuners opgenomen in zijn 4K Ultra HD-tv’s voor de Koreaanse markt. In de VS gaat het langzamer. In 2016 zette ATSC 3.0 de eerste stap uit het lab met fulltime veldtesten door WRAL-TV in Raleigh, NC, die nog steeds aan de gang zijn. WRAL-TV was het eerste tv-station dat in 1996 in HD uitzond, 13 jaar vóór de DTV-overgang van 2009.

Er zijn ook periodieke tests uitgevoerd door geselecteerde stations in het hele land, met name in Cleveland, Ohio en Phoenix, Arizona. Consumenten zullen vanaf medio tot eind 2020 in beperkte mate ATSC 3.0-tv-uitzendingen kunnen ontvangen. Er wordt verwacht dat ten minste één station in de 40 grootste tv-markten (inclusief de huidige testmarkten) zal deelnemen. Als alles goed gaat, zullen er in 2021 meer stations online komen. Wanneer het huidige ATSC-systeem volledig zal overschakelen naar ATSC 3.0, is echter geen harde datum vastgesteld. Tot die tijd mogen zenders via beide systemen uitzenden. Om de acceptatie te vergemakkelijken, is LG de eerste die ATSC 3.0-tuners opneemt in geselecteerde 2020-tv-modellen. De verwachting is dat Sony en Samsung zullen volgen. Degenen die een 4K Ultra HD of andere tv’s hebben, zullen een externe tuner/converter moeten aanschaffen. Deze zullen naar verwachting beschikbaar komen in elke markt die met de transitie begint. Er zal echter geen door de FCC gesponsord couponprogramma zijn zoals bij de overgang van analoog naar digitaal in 2009. De prijs is afhankelijk van het merk en model van de converter.

Het komt neer op

De omschakeling van de huidige HDTV-uitzendingen naar ATSC 3.0 is een grote onderneming die zowel tv-zenders als consumenten raakt. Uitdagingen voor omroepen zijn onder meer hoge apparatuurkosten en logistieke problemen. Tijdens de overgangsfase zullen de meeste tv-zenders gelijktijdig moeten uitzenden in zowel het huidige als het nieuwe systeem, waarvoor verschillende zenders en kanalen nodig zijn. Als onderdeel van de transitie zullen veel zenders moeten overstappen op een andere zender. Voor consumenten kan het tijdens de overgangsperiode verwarrend worden, omdat sommige stations in een specifieke markt eerder naar het nieuwe systeem kunnen migreren dan andere. Tv-zenders zijn niet verplicht om alle ATSC 3.0-functies te gebruiken. Ze kunnen functies selecteren die hun kijkers en bedrijfsmodel het beste dienen. Dit betekent dat hoewel ze de mogelijkheid hebben om in 4K uit te zenden, dit niet vereist is. Sommige stations kunnen ervoor kiezen om meerdere subkanalen in 1080p of lagere resoluties uit te zenden. Ook zijn tv-makers niet verplicht om tuners in nieuwe tv’s op te nemen om ATSC 3.0-uitzendingen te ontvangen. Verwacht wordt echter dat concurrentiedruk op de markt de naleving zal afdwingen. Hoe kabel- en satellietaanbieders zullen integreren met het nieuwe ATSC 3.0-uitzendsysteem in hun contentdiensten, wordt nog besproken. ATSC 3.0-standaarden, functies en implementatietijdlijnen kunnen worden gewijzigd. Raak niet al te comfortabel met ATSC 3.0. Er zijn krachten aan het werk die de sprong naar 8K willen maken (Japan is al begonnen).