Skip to content

Wat is Black Friday?

12 de juni de 2021
Stocksy txp720bcec2rxh100 Medium 431325 59f0aaad9abed500107dfdb1

Black Friday is de dag na Thanksgiving en wordt algemeen beschouwd als het begin van het kerstinkopenseizoen. De voorwaarde Zwarte vrijdag werd in de vroege jaren 2000 populair door het gebruik ervan op websites voor onlineverkopen die bedoeld waren om te concurreren met de verkoop in fysieke winkels. Omdat de term zich via internet over het hele land verspreidde, namen traditionele retailers de term ook officieel over.

Wat betekent Black Friday?

In de VS is Thanksgiving Day de vierde donderdag van november. De volgende dag, Black Friday, is de populairste winkelvakantie van het jaar, waarbij veel retailers hun grootste kortingen en beste verkopen van het jaar reserveren voor die specifieke dag. Vanaf 2013 en 2014 begonnen steeds meer retailers de starttijd van hun Black Friday-deals te verschuiven van de vroege ochtenduren van vrijdagochtend naar de avond van Thanksgiving Day als een manier om de meest opvallende winkeldag van het jaar te verlengen. Sommige retailers zijn nog een stap verder gegaan en zijn al op de maandag voor Thanksgiving Day begonnen met Black Friday-verkopen.

Geschiedenis en oorsprong

Gebruik van de naam Zwarte vrijdag om te verwijzen naar de dag nadat Thanksgiving naar verluidt in de jaren vijftig in Philadelphia begon. Destijds gebruikten politieagenten in de stad de term intern in verwijzing naar de grote menigten voetgangers en voertuigen die het winkelgebied van Philadelphia op die dag jaarlijks overbelasten. De menigten mensen en auto’s resulteerden in ongelukken en vaak geweld waarbij elke officier dienst moest doen om de orde te bewaren en de chaos te beheersen. Het eerste gepubliceerde gebruik van de term Zwarte vrijdag was in een advertentie uit 1966 van een zeldzame postzegelhandelaar genaamd Earl Apfelbaum in Philadelphia. De term bleef echter tot het begin van de jaren 2000 vooral regionaal, met in de jaren 80 in andere regio’s wat meer gebruik. Aanvankelijk verzetten retailers zich tegen de naam “Black Friday” omdat zwarte dagen van de week historisch gezien werden gebruikt om negatieve gebeurtenissen te beschrijven. Een paar voorbeelden zijn:

  • Zwarte maandag, 19 oktober 1987: Grootste eendaagse daling in de geschiedenis van de aandelenmarkt, toen de Dow Jones-index 22 procent daalde.
  • Zwarte donderdag, 24 oktober 1929: Beurscrash die historisch wordt beschouwd als het begin van de Grote Depressie.
  • Zwarte vrijdag, 24 september 1869: De oorspronkelijke Black Friday was de crash van de Amerikaanse goudmarkt. In die tijd was goud een van de belangrijkste handelsmarkten, met investeerders van alle inkomensniveaus, van wie de meesten als gevolg daarvan failliet gingen.

In een poging om af te stappen van de negatieve associatie met zwarte dagen van de week, creëerden retailers een nieuw verhaal voor Black Friday. In de boekhouding worden bedrijfsverliezen traditioneel geregistreerd in rode inkt en winsten of winsten in zwarte inkt. Veel retailers zouden tegen de herfst “in het rood” staan, maar zouden tegen de feestdagen weer “in het zwart” worden gestimuleerd. Om een ​​positievere associatie met Black Friday te creëren, gebruikten retailers dit voorbeeld als de betekenis achter waarom Black Friday is genaamd “Black Friday.” Uiteindelijk is deze betekenis blijven hangen en is deze meer bekend bij het winkelend publiek dan de oorsprong van de term uit de jaren vijftig.

Online winkelen en Black Friday-deals

De meest populaire Black Friday-deals zijn vaak gericht op consumentenelektronica, zoals tv’s, computers, tablets en gamesystemen. Terwijl sommige shoppers bereid zijn uren in de rij te staan ​​om kans te maken op een geweldige deal, kiezen veel meer shoppers ervoor om de drukte te vermijden en in plaats daarvan online te winkelen. Als reactie hierop bieden retailers online shoppers nu veel van hun Black Friday-deals aan die tegelijkertijd met de in-store verkopen beginnen. Bovendien kunnen winkels die door-buster-deals met een beperkt aantal aanbieden, ook een andere door-buster-deal aanbieden, exclusief voor online shoppers. De wens om lange rijen en op hol geslagen menigten te vermijden, maakte ook de weg vrij voor Cyber ​​Monday. Cybermaandag is de maandag direct na Black Friday en is bedoeld voor online shoppers, met speciale aanbiedingen die zo vaak als elk uur beschikbaar zijn op sommige winkelsites. De meest recente toevoeging aan de reeks speciale aanbiedingendagen voor de feestdagen is Groene Maandag. Groene Maandag is de tweede maandag in december en is bedoeld om kopers, zowel in winkels als online, te vangen die nog cadeaus op hun lijst hebben staan ​​om te kopen.