Skip to content

Wat is camerafirmware?

5 de augustus de 2021
camera 56e0976d3df78c5ba0566b37

Firmware is de software die de hardware vertelt hoe deze moet functioneren. En net als bij andere apparaten is het van essentieel belang om de firmware van uw camera up-to-date te houden.

Wat is firmware?

Camerafirmware is de basissoftware en codering van een DSLR, die de cameramaker tijdens de fabricage installeert. De software wordt intern opgeslagen in het niet-verwijderbare geheugen van uw camera en de instellingen blijven behouden, zelfs wanneer u uw camera uitschakelt. Het is het hart van uw camera en bestuurt al zijn functies, van de verschillende functies tot essentiële zaken zoals autofocus en beeldverwerking. Firmware is niet per se een applicatie of programma. Het is voor de camera zoals een besturingssysteem is voor een computer; zonder dat zou je camera gewoon niet werken.

Waarom het updaten van firmware belangrijk is

Van tijd tot tijd brengen sommige camerafabrikanten firmware-updates uit die de prestaties verbeteren, nieuwe functies toevoegen en bugs verhelpen. Daarom moet u regelmatig controleren op firmware-updates. Niet alle camera’s zijn onderhevig aan firmware-updates. Kijk voor de zekerheid op de website van de fabrikant. Hoewel firmware-updates zijn ontworpen om de functionaliteit van DSLR’s en andere typen digitale camera’s te verbeteren, zijn ze niet allemaal essentieel voor de werking van de camera. Mogelijk vindt u enkele kleine updates, zoals extra talen voor menu’s, niet nodig voor uw specifieke situatie.

Een typische firmware-updateprocedure

Het proces voor het updaten van de firmware van uw camera hangt af van uw camera en fabrikant, maar volgt meestal deze zeer algemene stappen. De schermafbeeldingen hier zijn van verschillende camera’s om u een idee te geven waar u op moet letten.

 1. Controleer de huidige firmwareversie van uw camera met behulp van het menu op het LCD-scherm.

 2. Vergelijk het versienummer met de huidige release op de website van de fabrikant.

  Canon camera firmware-update downloadpagina

 3. Als er een recentere firmwareversie wordt vermeld, controleer dan de release-opmerkingen om te zien of deze updates bevat die essentieel zijn of die u aan uw camera wilt toevoegen. Volg dan de instructies op de website om de juiste versie te downloaden. Wees er absoluut zeker van dat de firmware-update van toepassing is op het merk en model van uw camera. Als u probeert een incompatibele update te installeren, kan uw camera ernstig beschadigd raken.

  Scherm firmware-update Sony camera

 4. Kopieer het firmwarebestand naar een SD-kaart (secure digital) die bij uw camera past. Bij sommige camera’s kunt u ook updaten via een USB-verbinding van uw computer naar de camera.

  SD-kaart

  De Nintendo 3DS/3DS XL maakt gebruik van SD-kaarten voor gegevensopslag.

 5. Verwijder de SD-kaart uit de computer en plaats deze in uw camera.

 6. Zorg ervoor dat uw camera is aangesloten op een stroombron of volledig is opgeladen. Een stroomstoring tijdens een update kan uw camera beschadigen.

 7. Zoek het hulpprogramma voor het bijwerken van de firmware in het menu van uw camera en volg de aanwijzingen om de firmware bij te werken. Het updateproces kan enkele minuten duren.

Tips voor het installeren van firmware-updates

Sommige firmware-updates zijn regiospecifiek. Zorg ervoor dat u de juiste downloadt (bijv. Noord-Amerika, als u uw camera daar gebruikt). Sommige camera’s hebben een programmeerbaar ROM (PROM), waarmee nieuwe informatie aan het systeem kan worden toegevoegd. Anderen hebben Electronically Erasable PROM (EEPROM), waarmee ook informatie kan worden gewist. Bij dat laatste zit je niet vast aan firmware-updates als je ze niet handig vindt. Lees de instructies van uw camera zeer zorgvuldig. Zoek online om erachter te komen of andere gebruikers problemen hebben gehad met de update die u overweegt. Slechte updates kunnen uw camera onbruikbaar maken. In dat geval moet u de camera terugsturen naar de fabrikant of een camerareparatiewerkplaats inhuren om het te repareren. Doe je onderzoek voordat je de firmware van je camera bijwerkt.